Szakszuka z mieszanką sałat
Składniki:
- 3 garście mieszanki sałat np. Finezja mix marki Eisberg
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
- mały ząbek czosnku
- 100 g czerwonej papryki
- 70 g kiełbasy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- 3 jajka
- czerwona cebula
- świeże pieczywo
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat np. Finezja mix marki Eisberg. Podawać ze świeżym pieczywem.
Artykuł powstał we współpracy z Eisberg