Jak zrobić róże z jabłek? Przepis efektowny – wręcz mistrzowski. A ile roboty? Kilkanaście minut. Banał – nawet dla najgorszej kucharki świata. Potem tylko zaczekać aż się upieką ( to niestety trwa dłużej). Ale jaki efekt!
Jak zrobić róże z jabłek i ciasta francuskiego – instrukcja rok po kroku
Składniki:
2 jabłka
sok z połowy cytryny i woda
dżem z moreli
2 łyżki wody
gotowe ciasto francuskie
mąka do podsypywania
cynamon (jeśli lubicie)
Jak zrobić róże z jabłeki ciasta francuskiego?
Umyj jabłka. Nie obieraj ich. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i ogonek
Pokrój jabłko w cienkie plastry.
Zamocz plastry jabłka wodzie z sokiem z cytryny. Wstaw do mikrofalówki na 3 minuty.
Odcedź plastry jabłka.
Wymieszaj w miseczce 3 łyżeczki dżemu lub konfitury z moreli z 2 łyżkami wody. Wstaw do mikrofalówki na 1 minutę.
Ciasto francuskie rozłóż na podsypanym mąką blacie i rozwałkuj. Podziel je na 6 części (pasków).
Posmaruj każdy pasek dżemem, ułóż plastry jabłka jak na filmie, posyp cynamonem.
Zwiń ciasto. Po zwinięciu zobaczysz efektowną różę.
Ułóż w blaszce do pieczenia muffinek.
Piecz prze 40-45 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza. UWAGA: na filmie temperatura pieczenia podana jest w stopniach Fahrenheita!
Wyjmij gotowe róże, przed podaniem posyp cukrem pudrem (najlepiej przecierając go przez drobne sitko).
VOILA!
Prawda, że boskie?
Zobaczcie cały film, jak zrobić róże z jabłek i ciasta francuskiego
:
Przepis autorstwa: Manuela M, ale znajdziecie też inne wersje w internecie 🙂 Powodzenia.