Go to content

Papryka konserwowa – jak przygotować ją w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej na zimę?

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej
Fot. iStock

Papryka konserwowa jest wyrazistym dodatkiem do różnych potraw. Wnosi kolor i smak do posiłku, w dodatku można ją jeść na różne sposoby — na kanapkach czy w surówce. Papryka konserwowa swoją kruchość i smak zawdzięcza odpowiednim proporcjom składników w zalewie. Do wyboru jest zalewa bardziej ostra, octowa lub korzenna i słodko-kwaśna, na które przepisy znalazły się poniżej.

Konserwowanie, zwane także marynowaniem, jest znanym od wieków sposobem na utrwalenie owoców sezonowych na czas zimy. Zimą papryka konserwowa staje się niezastąpionym dodatkiem do obiadów, czy jako przekąska podczas spotkania przy stole. Bez kłopotu można kupić ją w sklepie, ale nie da się ukryć, ze najbardziej smakuje przygotowana samodzielnie. Papryka konserwowa jest prosta do przyrządzenia, więc nawet laik poradzi siebie z jej przygotowaniem, o ile znajdzie odpowiedni dla siebie przepis na zalewę.

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Papryka konserwowa — zalewa

Zalewa jest głównym gwarantem smaku papryki marynowanej. Podstawą zalewy jest ocet i cukier lub miód — to one nadają wyrazistości smaku, wraz z dodawanymi do marynaty przyprawami. Im mniej octu będzie w zalewie, tym łagodniejszy smak. Im więcej cukru, zalewa będzie bardziej słodko-kwaśna. Trzeba pamiętać, że ostateczny smak marynowanych warzyw utrwala się w ciągu pierwszych 2-3 tygodni od zalania słoja marynatą. Sama marynata, choć może być smaczna, nie jest przeznaczona do wypijania (w przeciwieństwie do zalewy z kiszonek), podobnie jak nie można jeść bez limitu marynowanych warzyw czy owoców. Ocet, którego jest niemało w zalewie, negatywnie wpływa na czerwone ciałka krwi powodując ich niszczenie, a także może mocno podrażnić układ pokarmowy, co może powodować uczucie dyskomfortu i bólu. Zdecydowanie nie poleca się jej osobom cierpiącym na wrzody i różne problemy żołądkowe, oraz osłabionym, po przebytych poważnych chorobach.

Papryka konserwowa z miodem na słodko — przepis

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Papryka konserwowa z miodem na słodko — składniki: 

  • 2,5 kilograma papryki

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w słoikach.
  2. Składniki zalewy zagotuj i gorącą zalewą wlej do słoików z papryką tak, by ją zakryć. Słoje szczelnie zakręć.
  3. Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia.

Papryka marynowana z olejem na zimę — przepis

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Papryka marynowana z olejem na zimę — składniki:

  • 5 sztuk papryki czerwonej
  • 3 sztuki papryki zielonej
  • 2 sztuki papryki żółtej

Zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Dodatkowo:

  • olej (2 łyżki na słoik)
  • czosnek (1 ząbek na słoik)
  • gorczyca (1 łyżeczka na słoik)

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i pokrój w słupki. Włóż do słoików, wsyp gorczycę, dodaj do każdego słoja po ząbku czosnku.
  2. Przygotuj zalewę —  wodę zagotuj z cukrem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Po zagotowaniu dodaj ocet i  wymieszaj.
  3. Zalewę wlej do słoików tak, aby w każdym zmieścić jeszcze 2 łyżki oleju. Słoiki zakręć.
  4. Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia. Możesz dla pewności studzić słoiki, stawiając je do góry dnem.

Papryka konserwowa z ogórkami na zimę — przepis

Papryka marynowana na słodko, w occie z olejem

Fot. iStock

Papryka konserwowa z ogórkami na zimę — przepis

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • koszyczki kopru
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca
  • liście laurowe

Zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • 2,5 łyżki soli

Przygotowanie: 

  1. Ogórki i paprykę umyj,  z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój ogórki na większe części — nie, jeśli są małe — i pokrój wzdłuż paprykę.
  2. Na dno każdego słoika włóż koszyczek kopru, po 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, sporą szczyptę gorczycy i listek laurowy.
  3. Układaj na przemian pokrojone ogórki i paprykę.
  4. Składniki zalewy zagotuj, wymieszaj i zalej nią warzywa w słojach. Słoiki szczelnie zakręć, pasteryzuj od chwili  zagotowania się wody w garnku ok. 4-5 minut.

Papryka konserwowa w korzennej zalewie — przepis

Fot. iStock

Papryka konserwowa w korzennej zalewie — przepis

  • 5 kg papryki
  • 5 sztuk cebuli
  • liście laurowe (5 sztuk)
  • ziele angielskie (5 sztuk)
  • 3 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki goździków
  • cynamon (2 łyżeczki)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • pieprz świeżo zmielony

Zalewa:

  • 5 litrów wody
  • szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Świeże papryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazdka nasienne. Pokrój na większe paski do garnka.
  2. Cebulę poszatkuj, dodaj do papryki, dołóż przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, goździki, sól, cukier, pieprz mielony, cynamon).
  3. Do garnka wlej wodę, olej i zagotuj ok. 5 minut. Na sam koniec gotowania wlej ocet i zdejmij garnek z ognia.
  4. Wyparzone słoiki napełnij papryką z zalewą, słoiki szczelnie zakręć. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 130ºC (grzanie góra/dół). Słoiki pasteryzuj w piekarniku 30 minut, a po upływie tego czasu zostaw do ostudzenia i wynieś do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl