Gotowanie Przepisy Przetwory

Papryka konserwowa – jak przygotować ją w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej na zimę?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
12 września 2020
papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej
Fot. iStock
 

Papryka konserwowa jest wyrazistym dodatkiem do różnych potraw. Wnosi kolor i smak do posiłku, w dodatku można ją jeść na różne sposoby — na kanapkach czy w surówce. Papryka konserwowa swoją kruchość i smak zawdzięcza odpowiednim proporcjom składników w zalewie. Do wyboru jest zalewa bardziej ostra, octowa lub korzenna i słodko-kwaśna, na które przepisy znalazły się poniżej.

Konserwowanie, zwane także marynowaniem, jest znanym od wieków sposobem na utrwalenie owoców sezonowych na czas zimy. Zimą papryka konserwowa staje się niezastąpionym dodatkiem do obiadów, czy jako przekąska podczas spotkania przy stole. Bez kłopotu można kupić ją w sklepie, ale nie da się ukryć, ze najbardziej smakuje przygotowana samodzielnie. Papryka konserwowa jest prosta do przyrządzenia, więc nawet laik poradzi siebie z jej przygotowaniem, o ile znajdzie odpowiedni dla siebie przepis na zalewę.

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Papryka konserwowa — zalewa

Zalewa jest głównym gwarantem smaku papryki marynowanej. Podstawą zalewy jest ocet i cukier lub miód — to one nadają wyrazistości smaku, wraz z dodawanymi do marynaty przyprawami. Im mniej octu będzie w zalewie, tym łagodniejszy smak. Im więcej cukru, zalewa będzie bardziej słodko-kwaśna. Trzeba pamiętać, że ostateczny smak marynowanych warzyw utrwala się w ciągu pierwszych 2-3 tygodni od zalania słoja marynatą. Sama marynata, choć może być smaczna, nie jest przeznaczona do wypijania (w przeciwieństwie do zalewy z kiszonek), podobnie jak nie można jeść bez limitu marynowanych warzyw czy owoców. Ocet, którego jest niemało w zalewie, negatywnie wpływa na czerwone ciałka krwi powodując ich niszczenie, a także może mocno podrażnić układ pokarmowy, co może powodować uczucie dyskomfortu i bólu. Zdecydowanie nie poleca się jej osobom cierpiącym na wrzody i różne problemy żołądkowe, oraz osłabionym, po przebytych poważnych chorobach.

Papryka konserwowa z miodem na słodko — przepis

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Papryka konserwowa z miodem na słodko — składniki: 

  • 2,5 kilograma papryki

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w słoikach.
  2. Składniki zalewy zagotuj i gorącą zalewą wlej do słoików z papryką tak, by ją zakryć. Słoje szczelnie zakręć.
  3. Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia.

Papryka marynowana z olejem na zimę — przepis

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Papryka marynowana z olejem na zimę — składniki:

  • 5 sztuk papryki czerwonej
  • 3 sztuki papryki zielonej
  • 2 sztuki papryki żółtej

Zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Dodatkowo:

  • olej (2 łyżki na słoik)
  • czosnek (1 ząbek na słoik)
  • gorczyca (1 łyżeczka na słoik)

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i pokrój w słupki. Włóż do słoików, wsyp gorczycę, dodaj do każdego słoja po ząbku czosnku.
  2. Przygotuj zalewę —  wodę zagotuj z cukrem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Po zagotowaniu dodaj ocet i  wymieszaj.
  3. Zalewę wlej do słoików tak, aby w każdym zmieścić jeszcze 2 łyżki oleju. Słoiki zakręć.
  4. Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia. Możesz dla pewności studzić słoiki, stawiając je do góry dnem.

Papryka konserwowa z ogórkami na zimę — przepis

Papryka marynowana na słodko, w occie z olejem

Fot. iStock

Papryka konserwowa z ogórkami na zimę — przepis

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • koszyczki kopru
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca
  • liście laurowe

Zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • 2,5 łyżki soli

Przygotowanie: 

  1. Ogórki i paprykę umyj,  z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój ogórki na większe części — nie, jeśli są małe — i pokrój wzdłuż paprykę.
  2. Na dno każdego słoika włóż koszyczek kopru, po 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, sporą szczyptę gorczycy i listek laurowy.
  3. Układaj na przemian pokrojone ogórki i paprykę.
  4. Składniki zalewy zagotuj, wymieszaj i zalej nią warzywa w słojach. Słoiki szczelnie zakręć, pasteryzuj od chwili  zagotowania się wody w garnku ok. 4-5 minut.

Papryka konserwowa w korzennej zalewie — przepis

Fot. iStock

Papryka konserwowa w korzennej zalewie — przepis

  • 5 kg papryki
  • 5 sztuk cebuli
  • liście laurowe (5 sztuk)
  • ziele angielskie (5 sztuk)
  • 3 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki goździków
  • cynamon (2 łyżeczki)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • pieprz świeżo zmielony

Zalewa:

  • 5 litrów wody
  • szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Świeże papryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazdka nasienne. Pokrój na większe paski do garnka.
  2. Cebulę poszatkuj, dodaj do papryki, dołóż przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, goździki, sól, cukier, pieprz mielony, cynamon).
  3. Do garnka wlej wodę, olej i zagotuj ok. 5 minut. Na sam koniec gotowania wlej ocet i zdejmij garnek z ognia.
  4. Wyparzone słoiki napełnij papryką z zalewą, słoiki szczelnie zakręć. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 130ºC (grzanie góra/dół). Słoiki pasteryzuj w piekarniku 30 minut, a po upływie tego czasu zostaw do ostudzenia i wynieś do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Gotowanie Przepisy Przetwory

Papryka faszerowana – pięć przepisów na sycące i pyszne dania dla wegetarian i mięsożerców

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
12 września 2020
Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą
Fot. iStock
 

Papryka faszerowana jest daniem, które można przyrządzać w wielu wariantach. Miłośnikom mięsa posmakuje wersja z mięsem mielonym, a ci, którzy uznają jedynie warzywa, mogą przygotować paprykę w wersji wege. Papryka faszerowana pieczarkami czy serem feta również znajdą swoich zwolenników.

Faszerowana papryka to doskonały pomysł na ciepły i sycący posiłek. Do stworzenia farszu można wykorzystać dowolne, ulubione produkty. Zazwyczaj sięgamy po mięso mielone, różne kasze, ryż, pieczarki i ser. Ale przepisy można swobodnie modyfikować, dodając ulubione oliwki, cukinię, pomidory lub jeszcze inne warzywa.

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock

Do faszerowania można wybrać dowolny kolor papryki. Aby ułatwić sobie zadanie z umieszczeniem papryki w naczyniu tak, by farsz nie wypadał, warto wybrać takie, które stabilnie można postawić — z przechylonymi sztukami zadanie może być trudniejsze. Paprykę przed nałożeniem farszu należy pozbawić gniazda nasiennego. Uciętą górę papryki można odłożyć do farszu, usunąć, lub tez po prostu wykorzystać jako zamknięcie dla farszu. Danie można także przygotować na różne sposoby — paprykę można dusić w garnku, piec w piekarniku lub na grillu.

Papryka faszerowana mięsem mielonym — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock/papryka faszerowana

Papryka faszerowana mięsem mielonym — składniki: 

  • 4 duże papryki
  • 300 g mięsa mielonego
  • torebka lub pół szklanki białego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • 0,5 szklanki wody lub bulionu

Przygotowanie: 

  1. Papryki umyj, usuń ogonki i gniazda nasienne, marchew pokrój w kostkę, cebulę poszatkuj.
  2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, podsmaż przez kilka minut (ok. 7-8) marchewkę oraz poszatkowaną cebulę. Dodaj sól, pieprz i smaż kolejne kilka minut.
  3. Na patelnię dodaj surowy ryż, koncentrat pomidorowy i przyprawy, zalej połową szklanki wody lub bulionu. Gotuj wszystko razem mieszając. Gdy woda z farszu odparuje, ostudź go.
  4. Papryki faszeruj mięsem mielonym. Włóż je do garnka i nalej wody do połowy wysokości papryk. Duś pod przykryciem 35 min.

Papryka faszerowana warzywami — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStcok/papryka faszerowana

Papryka faszerowana warzywami — składniki: 

  • 4 duże papryki
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • puszka kukurydzy
  • 200 g groszku
  • jajko
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • bulion
  • szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wypłucz w kilku zmianach wody, odsącz i przelej wrzątkiem. Włóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Gotuj ok. 8-10 minut na minimalnym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż kasza wchłonie całą wodę.
  2. Cebulę poszatkuj i usmaż na minimalnej ilości oleju. Groszek ugotuj, odsącz i dorzuć do cebuli. Kukurydzę odsącz z zalewy, czosnek przeciśnij przez praskę i z kaszą wrzuć na patelnię z warzywami. Wymieszaj, zdejmij z ognia, dodaj jajko, bazylię i przyprawy, wymieszaj.
  3. Papryki umyj, zetnij górną część, usuń gniazdo nasienne, nie usuwaj ogonka. Środek papryki napełnij farszem. Włóż do garnka i wlej bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Papryka faszerowana pieczarkami (z piekarnika) — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock

Papryka faszerowana pieczarkami (z piekarnika) — składniki: 

  • 4 czerwone papryki
  • 50 dag pieczarek
  • 10 dag pęczaku
  • 10 dag twardego, żółtego sera
  • 1 cebula
  • 3 jajka na twardo
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • śmietana

Przygotowanie:

  1. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Pęczak ugotuj w osolonej wodzie, jajka ugotuj na twardo, pieczarki oczyść i drobno pokrój, paprykę umyj, przekrój na pół.
  2. Pokrojone pieczarki podduś z cebulą. Dodaj przeciśnięte przez praskę jajka, starty ser, pietruszkę i przyprawy. Wsyp ugotowany pęczak, wymieszaj wszystko.
  3. Paprykę włóż do naczynia, napełnij ją farszem, na górę każdej papryki nałóż łyżkę śmietany. Zapiekaj danie w piekarniku rozgrzanym do 180º C, przez ok. 35 – 40 minut.

Papryka faszerowana serem feta — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock

Papryka faszerowana serem feta — składniki: 

  • 8 papryk
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 300 g sera feta
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia suszona
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Ser feta rozkrusz, dodaj poszatkowaną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę do sera, dodaj suszoną bazylię i oliwę oraz świeżo zmielony pieprz.
  2. Paprykę oczyść, przekrój wzdłuż na połówki, ułóż na blasze z folią aluminiową, polej odrobiną oliwy. Piecz ok. 30 minut (do chwili, gdy skórka zacznie odchodzić) w piekarniku rozgrzanym do 250ºC, z termoobiegiem.

Papryka faszerowana na grilla — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock

Papryka faszerowana na grilla — składniki:

  • 2 papryki
  • 300 g mięsa mielonego
  • 5 dkg sera żółtego
  • bakłażan
  • 6 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • świeże oregano
  • świeża szałwia

Przygotowanie:

  1. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Bakłażana i pieczarki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj przyprawy i posiekane zioła — wymieszaj.
  2. Farszem wypełnij papryki, na wierchu posyp startym żółtym serem.
  3. Papryki zawiń w folię aluminiową i grilluj około 40 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Gotowanie Przepisy Przetwory

Najwyższy czas, by postawić siebie na pierwszym miejscu

Redakcja
Redakcja
11 września 2020
Cechy osób urodzonych w marcu
Fot. iStock anyaberkut – Cechy osób urodzonych w marcu

W dzisiejszych, niepewnych i trudnych czasach brakuje nam wielu rzeczy – zapachu świeżego powietrza, odczucia ciepła słońca na skórze, dotyku naszych bliskich, a nawet hałasu tłumu, czyli wszystkiego, co przypomina nam o życiu, które prowadziliśmy zanim pojawiła się pandemia. Ale może teraz właśnie nadeszła pora na to, by wyostrzyć zmysły i skierować je na siebie.

Teraz jest czas na to, aby wysłuchać swoich myśli, obaw, lęków i radości. Zapisz wszystkie rzeczy, które pojawiają się w twojej głowie, nie bój się ich.

Nadszedł czas, aby zadbać o swoje samopoczucie, być wreszcie świadomym tego, co robisz ze swoim życiem i co dostarczasz swojego ciału. Jedz to, co dobre i wartościowe.

Teraz jest czas, aby odżywić twoją duszę, by poświecić się temu, co naprawdę lubisz.

Nadszedł czas, aby zrobić sobie przerwę od niektórych relacji i zostawić więcej czasu dla siebie.

Nadszedł czas, aby na nowo odnaleźć dawne „ja”, pielęgnując chwile, przejrzeć na nowo stare zdjęcia, listu i e-maile.

Nadszedł czas, aby zainwestować w samodoskonalenie, podejmować codziennie małe kroki, aby osiągnąć  większe cele.

Nadszedł czas, aby zaakceptować swój strach i dowiedzieć się, co faktycznie powstrzymuje Cię przed zrealizowaniem planów, które zawsze chciałeś zrealizować, ale nigdy to ci się nie udało.

Nadszedł czas, aby zaakceptować twoje słabości, przyznać, że boisz się i martwisz, jak wszyscy inni. Nie ma w tym powodu do wstydu.

Teraz jest czas, aby docenić twoją siłę, zdać sobie sprawę ze twoich osiągnięć i z tego, jak daleko zaszłaś, jak wiele już masz. Masz prawo do tego, by być z siebie dumną.

Nadszedł czas, aby nadać priorytet samemu sobie, własnym emocjom i uczuciom, własnym potrzebom, a nie komukolwiek czy czemukolwiek innemu.

Będą chwile, w których znów wrócisz  do schematu myślenia: „co by było, gdyby”; będą momenty, w których lęk przed nieprzewidywalną przyszłością znów cię sparaliżuje. Ale to nie potrwa długo. Już od dziś, staraj się żyć  w teraźniejszości, „tu” i „teraz”.

Cokolwiek wydarzyło się w przeszłości i niezależnie od tego co przyniesie przyszłość, zawsze pamiętaj, że to właśnie teraz jest najlepszy czas, aby docenić wszystko, co masz oraz to, kim jesteś.


Zobacz także

Delecta - Biszkopt „złap królika”

Biszkopt „złap królika”

Papryka marynowana na słodko, w occie z olejem

Papryka marynowana – jak przygotować ją do słoików na zimę, by była smaczna, jędrna i chrupiąca?

Żelazna pasta jajeczna. Wasze przepisy wielkanocne