Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki z cukinii przepis w 6 wariantach. Jak przygotować sycące i pyszne danie na ciepło?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 listopada 2020
placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe
Fot. iStock
 

Przepis na placuszki z cukinii to propozycja na wykorzystanie tego zdrowego warzywa w kuchni. Cukinia ma wiele zalet — można z niej przygotować zupy, zapiekanki, makarony, świetnie sprawdzi się także przepis na placuszki z cukinii, pyszne i sycące danie. Jak przygotować je z różnymi dodatkami?

Cukinia jest lekkostrawnym i zdrowym warzywem, które coraz częściej gości w naszych kuchniach. W jej miąższu znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę K, kwas foliowy. Zawiera także minerały: potas, sód, fosfor, wapń, miedź i mangan. Warto po nią sięgać jak najczęściej, wykorzystując prosty przepis na placuszki z cukinii w różnych odsłonach. To danie obiadowe, sycące i pyszne, które można serwować z dodatkiem różnych sosów, ketchupem, czy po prostu posypane natką pietruszki lub koperkiem. Przygotowanie placków nie stwarza problemów i nie zabiera zbyt wiele czasu, warto więc choć raz spróbować przepisów na cukinię.

Placuszki z cukinii przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii — składniki: 

  • 2 małe cukinie
  • cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinie obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól delikatnie, by puściły nadmiar soku. Po 15 minutach odciśnij, przełóż do miski.
  2. Dodaj startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, wbij jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dopraw do smaku pieprzem. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym.

Placuszki z cukinii i marchewki — przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii i marchewki — składniki: 

  • średnia cukinia
  • 3 marchewki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek mąki
  • 200 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1.  Warzywa obierz ze skórki. Cukinię, marchew i cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię lekko odciśnij z nadmiaru wody. Czosnek przeciśnij przez praskę, ser zetrzyj na małych oczkach.
  2. Składniki połącz i dodaj do nich sól i pieprz oraz jajka. Wymieszaj wszystko i dodaj ok. 5 łyżek mąki, by masa nie była zbyt rzadka.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Placuszki z cukinii i fety — przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii i fety — składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 250 g sera feta
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tartce o dużych oczkach (jeśli skóra jest stara i twarda, obierz ją). Oprósz ją solą i odstaw na 10 minut, żeby puściła soki. Odciśnij.
  2. Do cukinii dodaj rozdrobniony ser feta, jajka, posiekaną natkę i mąkę. Wymieszaj, dopraw, pamiętając, że ser feta jest słony.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Gotowe placki posyp natką pietruszki.

Placuszki z cukinii fit bezglutenowe — przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii fit bezglutenowe — składniki: 

  • 400 g cukinii
  • 60 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ostra papryka
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cukinię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce na stronie o drobnych oczkach. Odstaw na 10 minut, by puściła wodę — odciśnij jej nadmiar.
  2. Gotową cukinię wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku pieprzem, solą, szczyptą papryki i tymianku do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej minimalną ilość oleju, nakładaj masę z cukinii i smaż z obu stron do zarumienienia. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Placuszki z cukinii i ziemniaków — przepis

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placuszki z cukinii i ziemniaków — składniki: 

  • cukinia średniej wielkości
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj.
  2. Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy, i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Placuszki z cukinii i z serem — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Placuszki z cukinii i z serem — składniki: 

  • 1 kg cukinii
  • 200 g żółtego sera
  • ok. 10 łyżek mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cukinię umyj (nie musisz obierać, jeśli ma miękką skórę), usuń nasiona i miękki miąższ. Twardy miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na 15 minut i odlej nadmiar soku.
  2. Żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii. Dołóż mąkę, proszek do pieczenia sól, jajka, szczyptę pieprzu i wymieszaj, by składniki się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Gotowe placki odłóż na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj polane sosem pomidorowym lub ketchupem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 


Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki z bananami – 6 przepisów na słodkie danie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 listopada 2020
placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze
Fot. iStock

Placuszki z bananami to pomysł na wykorzystanie tych słodkich owoców. Sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy banan leży w kuchni nieco dłużej, i jest już bardzo dojrzały. Placuszki z bananami można przygotować na kilka sposobów — fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze. Taki słodki domowy posiłek, jest miłą odmianą od zup czy mięs z sosem na obiad.

Można po nie sięgnąć także na śniadanie, ponieważ banany bogate w naturalne cukry, szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, dostarczając energii. Należy jednak pamiętać, że gwałtowny wzrost glukozy wiąże się z jej nagłym spadkiem, więc banany nie są polecane w diecie cukrzyków. Ci jednak, którzy uwielbiają domowe słodkości i nie muszą obawiać się wahań poziomu cukru we krwi, mogą sobie od czasu do czasu pozwolić na taki słodki i smaczny posiłek.

Placuszki z bananami — przepis

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami — składniki:

  • 2 banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania
placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, mleko i wodę.
  2. Banany pokrój w plasterki, wrzuć do ciasta i wymieszaj dokładnie.
  3. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki do zrumienienia po obu stronach. Gotowe  wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Po chwili przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami fit — przepis

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami fit — składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ulubione owoce do ozdobienia

Przygotowanie: 

  1. Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane i dobrze składniki wymieszaj.
  2. Po tym rozgrzej patelnię (teflonową lub ceramiczną, bez tłuszczu) i nakładaj po łyżce ciasta formując placki. Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 min z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.

Placuszki z bananami bez jajek — przepis

Fot. iStock

Placuszki z bananami bez jajek — składniki:

  • 1,5 dojrzałego banana
  • 150 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Drożdże utrzyj z łyżką cukru i mąki, rozpuść w letnim mleku i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Banany obierz i krój w plastry.
  3. Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru, wlej wyrośnięte drożdże, zamieszaj i dodaj plastry banana. Delikatnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ostatecznie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Po chwili przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami i jabłkami — przepis 

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami i jabłkami — składniki:

  • 1,5 dojrzałego banana
  • 2 jabłka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju
  •  olej do smażenia
  • cukier puder i ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie:  

  1. Do mleka wbij jajko, dodaj cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  2. Jabłka obierz ze skóry, pokrój na plasterki, banan pokrój — tak przygotowanie owoce dodaj do masy i zamieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Po chwili przełóż placki na talerz, dołóż ulubione owoce i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami na kefirze — przepis

Fot. iStock

Placuszki z bananami na kefirze — składniki:

  • duży banan
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  •  jajo
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj kefir i jajko. Dołóż cukier wanilinowy i zwykły, sok z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj składniki do chwili, aż powstanie gładka masa, gęstsza niż ciasto na naleśniki.
  2. Banana obierz, pokrój na grubsze plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Na wierzchu placków układaj plasterki bananów. Gdy spód się zarumieni, obróć placek na drugą stronę.
  4. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami i twarogiem — przepis

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami i twarogiem — składniki:

  • 150 g półtłustego twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3/4 – 1 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub miód do polania

Przygotowanie: 

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli.
  2. W drugiej misce widelcem rozgnieć twaróg i zmiksuj go z jajkami i 2 łyżkami roztopionego masła. Dodaj masę twarogową do suchych składników i zmiksuj wszystko z mlekiem (dodaj go tyle, by masa była odpowiednio gęsta).
  3. Banany obierz i pokrój na plastry.
  4. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Na wierzchu placków układaj plasterki bananów. Gdy spód się zarumieni, obróć placek na drugą stronę.
  5. Gotowe placki układaj na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem lub polej miodem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Premiera nowej linii superfoods od Purelli

Dania z domowego grilla elektrycznego – 3 pomysły na zdrowy obiad!

Kluski śląskie przepis

Kluski śląskie – niezawodny przepis na pyszne, sycące danie