Dania główne Gotowanie Przepisy

Kluski leniwe – klasyka polskiej kuchni. Jak je przyrządzić, by smakowały jak u mamy?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 sierpnia 2020
Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit
Fot. iStock – Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit
 

Kluski leniwe to danie, bez których trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię. To klasyczne danie, nietrudne do przygotowania, choć wymaga poświęcenia nieco czasu. Jak przyrządzić kluski leniwe z ziemniakami i serem, by smakowały jak u mamy? Warto wypróbować także przepis na kluski leniwe fit, dla osób dbających o linię.

Kluski leniwe zwane są także pierogami leniwymi. Nazwa wzięła się stąd, że składniki pierogów z serem i klusek leniwych są podobne, jednak przygotowuje się je bez konieczności nadziewania i sklejania boków ciasta. Do przygotowania klusek konieczna jest mąka, jaja oraz twaróg.

Kluski leniwe z serem — przepis 

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluski leniwe z serem — składniki na ok. 60 sztuk:

  • 2 kostki twarogu półtłustego (500 g)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Do podania:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka cukru

Fot. iStock

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, najlepiej dwukrotnie, by usunąć grudki z sera.
  2. Jajka rozbij, rozdziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski ze zmielonym twarogiem.
  3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
  4. Do twarogu i żółtek dodaj mąkę pszenną (100 g = pół szklanki i jedną czubatą łyżkę), najlepiej przesianą. Nie należy dodawać więcej mąki, by kluski nie wyszły twarde. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Do masy wmieszaj ostrożnie drewnianą łyżką pianę z białek. Wymieszaj, by powstała jednolita masa. Może się ona trochę kleić, ale nie warto dosypywać więcej mąki, by kluski były miękkie.
  6. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  7. Stolnicę prósz odrobiną mąki pszennej. Masę serową podziel na kilka części i uformuj z nich kule, przykryj ściereczką, by nie wyschły.
  8. Pierwszą kulę „zroluj” na blacie tak, by uformował się wężyk o średnicy ok. 2 cm. Spłaszcz go delikatnie i pokrój ostrym nożem na średniej wielkości kawałki.
  9.  Kluski leniwe wrzucaj na delikatnie gotującą się wodę i gotuj je przez ok. 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  10. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu. Czynności po kolei powtórz z każdą częścią surowej masy serowej.
  11. Kluski leniwe podawaj posypane cukrem i polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem.

Do podania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
  2. Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.

Kluski leniwe z serem i ziemniakami — przepis 

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluski leniwe z serem i ziemniakami — składniki:

Składniki:

  • 700g ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej

Do podania:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
  2. Ser i przestudzone ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  3. Do masy dodaj jajka, obie mąki i wyrób ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, ale nie za dużo, bo kluski staną się twarde.
  4. Stolnicę obsyp mąkę, rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
  5. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu  ok. 3-5 min. od chwili wypłynięcia.
  6. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.

Do podania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
  2. Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.

Można je również serwować polane śmietaną i cukrem.

Kluski leniwe fit — przepis

Ten przepis jest dietetyczną alternatywą dla klasycznych klusek leniwych, które są pyszne, ale i kaloryczne, szczególnie z uwzględnieniem bułki tartej na maśle. Ten przepis spodoba się osobom, które dbają o figurę, ale nie chcą do końca rezygnować ze smaków polskiej kuchni.

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluskie leniwe fit — składniki:

  • 100 g twarogu chudego
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • jajko

Przygotowanie: 

  1. Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodać do niego jajko, mąkę, otręby i zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
  3. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu  ok. 2 min. od chwili wypłynięcia.
  4. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.
  5. Możesz serwować je z jogurtem naturalnym lub warzywami.

źródło: kulinarneprzeboje.pl,beszamel.se.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Polewa czekoladowa w czterech odsłonach. Przygotuj klasyczną polewę ganache, z kakao, z chili, lub białą, idealną na sernik

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 sierpnia 2020
Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili
Fot. iStock
 

Polewa czekoladowa to dodatek do wypieków, bez których wiele z nich trudno sobie wyobrazić. Błyszcząca, słodka, pięknie uzupełnia wygląd tortów, ciast i ciasteczek. Jej przygotowanie nie jest trudne, i co więcej, do przygotowania polewy w awaryjnych sytuacjach wcale nie musisz mieć pod ręką czekolady. Jak sprawić, by polewa czekoladowa ganache, z kakao, białej czekolady lub z chili była idealna?

Polewa czekoladowa — mniej lub bardziej plastyczna, zazwyczaj słodka, choć wiele zależy od rodzaju użytej czekolady, dla wielu osób jest przysłowiową wisienką na torcie.

Polewa czekoladowa (krem) ganache

Krem do tortu ganache to typowy krem kryjący, bardziej gęsty, sztywny i błyszczący, niż zwykły krem. Można nim pokrywać i dekorować nie tylko torty, ale i babeczki, ciasta oraz inne desery. Powstaje z czekolady i dodatku śmietanki kremówki, niekiedy masła.  Aby polewa czekoladowa ganache miała pożądaną konsystencję, można modyfikować ilość śmietanki w stosunku do czekolady. Im więcej śmietanki, tym mniej zwarty i bardziej miękki będzie ganache w temperaturze pokojowej.

polewa czekoladowa

Fot. iStock/ganache czekoladowe

Polewa czekoladowa (krem) ganache — przepis

Składniki na krem ganache:

  • 200 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %  (2 tabliczki)

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, kilka minut na małej mocy palnika. Gdy śmietanka będzie już bardzo gorąca, dodaj gorzką czekoladę w kawałkach i wymieszaj delikatnie, by rozpuściła się w śmietance. Zdejmij ganache z palnika i odstaw do wystudzenia.
  2. Gdy całkiem wystygnie i będzie miał konsystencję gęstej pasty, możesz już użyć go jako „tynku” czy też polewy do tortu. Jeśli ma być bardziej sztywny i przeznaczony do dekorowania, umieść go w lodowce na kilka godzin.

Jak sprawdzić, czy efekt końcowy jest zadowalający?

Po przygotowaniu polewy odstaw ją na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie będziesz mogła ocenić, czy gęstość ganache jest satysfakcjonująca. Możesz rozrzedzić masę dodając śmietankę. Jeśli z kolei masa jest zbyt rzadka i jest ryzyko, że spłynie z tortu, wlej do niej trochę roztopionej czekolady i porządnie wymieszaj, by stała się bardziej gęsta.

Jeśli gotowa polewa czekoladowa ganache zawiera kawałki czekolady, które się nie rozpuściły jak należy, jest i na to rada. Podgrzej ganache w kąpieli wodnej lub mikrofali przez parę sekund (max 5 sec.) i wymieszaj energicznie. Należy uważać na to, by nie przegrzać śmietany, ponieważ tłuszcz oddzieli się od kakao.

Polewa czekoladowa z kakao

Jeśli pech ciał, że zabierając się za dekorowanie tortu czy ciasta odkrywasz, że zabrakło czekolady na ulubioną polewę, to nic straconego. Możesz ratować sytuację przygotowaniem polewy z kakao, która znakomicie zastępuje polewę z czekolady, bez wyczuwalnej różnicy w smaku. Można ją wykorzystać nie tylko do dekorowania wypieków, ale także naleśników czy gofrów.

Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili

Fot. iStock

Polewa czekoladowa z kakao — przepis

Składniki:

  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka do nadania pożądanej konsystencji

Przygotowanie polewy:

  1. W rondelu na małym ogniu rozpuść olej kokosowy. Jeśli chcesz, by nie było czuć kokosu w polewie, wybierz bezzapachowy olej kokosowy rafinowany.
  2. Do płynnego oleju dodaj kakao i cukier puder, mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Nie dopuść do zagotowania.
  3. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedź ją dodatkiem mleka (może być roślinne).
  4. Gorącą polewą polej ciasto.

Polewa czekoladowa na sernik z białej czekolady

Polewa czekoladowa z ciemnej czekolady to klasyka i przepis przetestowany na różnego rodzajach wypieków. Nie jest jednak powiedziane, że polewa czekoladowa musi być wyłącznie klasyczna, ciemna. Polewa czekoladowa na sernik z białej czekolady to propozycja, która zachwyci wszelkich miłośników słodkości. Bez kłopotu można ją wykorzystać także do polania innego rodzaju wypieków, np. tortów.

Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili

Fot. iStock

Polewa czekoladowa na sernik z białej czekolady — przepis

Składniki na polewę:

  • 100 g tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę posiekaj drobno, na w miarę równe kawałki do miseczki, dodaj śmietankę i energicznie mieszając rozpuść w kąpieli wodnej lub włóż na kilka sekund do mikrofali.
  2. Rozpuszczoną czekoladą polej sernik.
  3. Gdy sernik z polewą będzie już chłodny, wstaw do lodówki na kilka godzin, by całość porządnie się schłodziła.

Polewa czekoladowa z chili

Ta polewa czekoladowa to wariant dla osób lubiących wyczuwalną wytrawnej słodyczy ostrą nutę chili. Należy uważać z ilością tej pikantnej przyprawy, by jedynie przebijała przez smak czekolady, a nie paliła w podniebienie żywym ogniem.

Składniki na polewę z gorzkiej czekolady i chili:

  • 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 6-7 łyżek śmietanki 30%
  • szczypta chili w płatkach lub proszku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Czekoladę pokrusz na niewielkie kawałki.
  2. Przełóż czekoladę do miski, wlej  śmietankę  i dodaj masło, rozpuść w kąpieli wodnej, ucierając energicznie.
  3. Gdy nie będzie już grudek, dodaj szczyptę chili, wymieszaj dobrze.
  4. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedź ją dodatkiem mleka (może być roślinne).
  5. Gotową polewą udekoruj wystudzone ciasto.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Dania główne Gotowanie Przepisy

Hipochondria, czyli 11 symptomów silnej nerwicy

Redakcja
Redakcja
7 sierpnia 2020
Fot. iStock/AJ_Watt

Hipochondria, wbrew powszechnym opiniom, nie jest udawaniem, czy też maskowaniem choroby, ani histerycznymi próbami zwrócenia na siebie uwagi. Hipochondria jest ciężkim zaburzeniem lękowym, które sprawiają, że nieustannie martwisz się o swoje zdrowie. Najmniejszy ból lub ukłucie w ciele może sprawić, że wierzysz, że zachorujesz lub nawet umrzesz.

Jeśli jesteś hipochondrykiem, obsesyjnie boisz się pogorszenia stanu zdrowia. Zaburzenie jest na tyle poważne, że potrafi zniszczyć twoje relacje z bliskimi osobami oraz skutecznie pokrzyżować życiowe plany. Lęk przed chorobą i wyobrażanie sobie jej objawów stają się manią, z którą nie sposób poradzić sobie samemu.

Najczęstsze symptomy hipochondrii:

Kompulsywne, niekontrolowane napady paniki, podejrzenia ciężkiej choroby

Silny niepokój z powodu drobnych dolegliwości (lekki ból, katar)

Stała, wzmożona troska o własne samopoczucie

Brak zaufania do lekarzy i wyników badań dotyczących stanu zdrowia, histeryczne „samodiagnozowanie się”

Nieuzasadnione obawy z powodu określonej lub nieokreślone dolegliwości medycznej

Lęk przed chorobą, który powoduje, że nie możesz normalnie funkcjonować i podejmujesz absurdalne działania (np ciągle zamykasz okna w obawie przed przeziębienie, a pozostali członkowie rodziny „duszą się” z powodu upału)

Ciągłe badania pod kątem różnych objawów choroby

Regularne umawianie się na wizyty lekarskie dla „upewnienia się”, że wszystko jest w porządku lub unikanie wizyt kontrolnych z powodu obawy, że lekarz może znaleźć poważną chorobę

Unikanie osób, miejsc lub wydarzeń z powodu strachu przed wyimaginowanym zagrożeniem dla zdrowia.

Samopoczucie i potencjalne dolegliwości jako temat rozmów

Regularne przeszukiwanie Internetu pod kątem oznak możliwych zaburzeń

Hipochondria jest silną nerwicą i warto zdawać sobie z tego sprawę, aby zrozumieć i odpowiednio wspierać osoby nią dotknięte. Niestety, tak jak depresja, bywa często lekceważona i wyśmiewana jako przejaw nadmiernego „rozczulana się” nad sobą.


Zobacz także

Inka mleczno-korzenna – przepis na kawę marzeń

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Karpatka – rewelacyjne ciasto, któremu nie można się oprzeć. Wypróbuj przepisy na karpatkę w trzech wersjach

Regulamin konkursu na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!