Dania główne Gotowanie Przepisy

Gulasz wieprzowy w czterech odsłonach – znajdź ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 grudnia 2020
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, warzywami lub papryką
Fot. iStock
 

Gulasz wieprzowy jest jednym z wariantów klasycznego gulaszu, który uważany jest za narodowe danie Węgrów. Propozycja gulaszu wieprzowego jest pomysłem na obiad, jako sycącego i rozgrzewającego dania, które ucieszy miłośników potraw mięsnych. Warto wiedzieć, w jaki sposób przyrządzić gulasz wieprzowy z pieczarkami, warzywami lub papryką.

Jakie mięso na gulasz wieprzowy?

Gulasz wieprzowy to dobry zamiennik klasycznego, ale droższego i wymagającego dłuższej obróbki cieplnej mięsa wołowego. Jest zdecydowanie bardziej przystępny, ponieważ mięso wieprzowe jest tańsze i łatwiejsze do przyrządzenia. Najchętniej wybierane do gulaszu wieprzowego jest mięso z łopatki i szynki, ale pasuje do niego także karkówka, mięso z udźca lub goleni. Odpowiednio doprawione posiada doskonały smak i rozgrzewa dzięki przyprawom, takim jak sproszkowana ostra papryka. Przygotowując gulasz wieprzowy warto zastosować radę, by mięso solić dopiero pod koniec gotowania. Zbyt wczesne solenie mięsa wieprzowego (podobnie jak wołowego) skutkuje jego stwardnieniem.

Gulasz wieprzowy z szynki — przepis 

Gulasz wieprzowy z pieczarkami, warzywami lub papryką

Fot. iStock/Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z szynki — składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej bez kości
  • duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • szczypta papryki ostrej
  • bulion lub kostka bulionowa
  • sól
  • pieprz
  • ew. mąka do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej, obmaż kawałki mięsa tak, by były rumiane z każdej strony, wrzuć je do garnka.
  3. Cebulę i marchewki obierz, pokrój w kostkę i obsmaż na tłuszczu po mięsie, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i razem jeszcze chwilę przesmaż. Gdy marchewki i cebula nieco zmiękną, dorzuć do garnka z mięsem, wlej bulion. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku.
  4. Duś pod przykryciem ok. 45-50 minut, na koniec, gdy składniki zmiękną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami — przepis 

Fot. iStock

Gulasz wieprzowy z pieczarkami — składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 250 g pieczarek
  • duża marchew
  • 1 cebula
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • suszony tymianek
  • bulion lub kostka rosołowa
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki

 Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej, obmaż kawałki mięsa tak, by były rumiane z każdej strony, wrzuć je do garnka.
  3. Cebulę, pieczarki i marchewki obierz i oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
  4. Dodaj do mięsa, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, nieco tymianku i papryki.
  5. Duś pod przykryciem ok. 45-50 minut, na koniec, gdy składniki zmiękną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

Gulasz wieprzowy z warzywami — przepis 

Gulasz wieprzowy z pieczarkami, warzywami lub papryką

Fot. iStock/Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z warzywami — składniki: 

  •  500 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 250 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • garść fasolki szparagowej
  • marchew
  • cukinia
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta chili
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • bazylia i oregano (najlepiej świeże)

Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz przyprawami.
  2. Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu w głębokiej patelni. Mięso dodaj do cebuli, dodaj pastę paprykową, podsmaż, a następnie zalej wrzątkiem i duś pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć.
  3. Do mięsa dodaj  pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i marchewkę, po kilku minutach dodaj oczyszczone pokrojone pieczarki i paprykę, po kolejnych kilku minutach dodaj cukinię pokrojoną w kawałki (najszybciej się rozpada). Zamieszaj i duś do miękkości mięsa i warzyw. Dodaj do smaku bazylię i oregano.

Gulasz wieprzowy z papryką — przepis

Fot. iStock/Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z papryką — składniki: 

  • 500 g mięsa wieprzowego bez kości
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża papryka czerwona
  • świeża papryka żółta
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  •  szczypta ostrej papryki w proszku
  • nieco tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • bulion do podlania mięsa
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w niewielką kostkę i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Do mięsa dołóż cebulę i czosnek, zalej bulionem. Dodaj do mięsa liście laurowe i ziele angielskie, dorzuć tymianek. Zagotuj, po czym dodaj do mięsa papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę. Duś do miękkości.
  4. Gdy składniki będą miękkie, dopraw całość mieloną papryką, solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.nawidelcu.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Były mężu, myślę o Tobie jeszcze rok po rozwodzie. Po wszystkim podałam ci rękę, ale nie mogłam spojrzeć ci w oczy

Listy do redakcji
Listy do redakcji
30 grudnia 2020
Fot. iStock/Mixmike
 

Minął rok. To właśnie 12 miesięcy temu rozmawialiśmy ostatni raz. Od tego czasu nie dostałam od ciebie ani jednej wiadomości. To chyba dobrze. To znaczy, że poukładałeś sobie życie. Że nie potrzebujesz mnie już w swojej rzeczywistości. Że kiedy wstajesz, nie jestem twoją pierwszą myślą. Bo kto myśli o byłej żonie jeszcze rok po rozwodzie?

Nasze rozstanie przebiegło spokojnie – nie kłóciliśmy się o widokówki od znajomych, ani o talerze z IKEI. Raz zająknąłeś się, gdy spytałam czy mogę zatrzymać tę kolekcję encyklopedii z Wyborczej. Zbieraliśmy ją jeszcze na studiach.Wspaniałomyślnie oddałeś mi te książki. I kot został ze mną. Nigdy specjalnie nie lubiłeś Kota. Zresztą, on za tobą też nie przepadał, więc właściwie dobrze się stało. Zdjęcia schowałam w kolorowe pudełka. Nie wiem, czy ktoś ma w domu tyle zdjęć co my! Teraz chyba się już ich nie wywołuje, przerzuca się je jedynie do baz pamięci… A ja lubię trzymać zdjęcie w ręku, przypatrywać mu się, poczuć je… Śmiałeś się z tego, pamiętasz?

Byliśmy razem tyle lat. Nikt nie poznał mnie tak, jak ty. Nikt też tyle mi nie dał, z nikim tyle mnie nie łączyło. Z nikim nie spędziłam tyle czasu. Mieliśmy być razem już zawsze. Mieliśmy…

Co się stało? Nikt nikogo nie zdradził, nikt nie popadł w niszczący nałóg. Rozstanie było moją inicjatywą. Znudziłam się tym związkiem. Pewnego dnia, obudziłam się z poczuciem, że chcę czegoś więcej niż kawy do łóżka, wspólnych wakacji i wieczornego czytania książek, głowa przy głowie. Chciałam się znów zakochać, chciałam czuć się jak na początku naszego związku. Ubzdurałam sobie, że cię nie kocham, że zasługuję na więcej. Próbowałeś zrozumieć, walczyłeś, błagałeś… Nie chciałam cię słuchać. W końcu powiedziałeś, że nie zatrzymasz mnie na siłę…Wyprowadziłeś się.

Rozwód dostaliśmy na pierwszej rozprawie. Po wszystkim podałam ci rękę, ale nie mogłam spojrzeć ci w oczy. Wiem, że były w nich łzy. Ale wyszłam z budynku sądu z przeświadczeniem, że będzie dobrze. Że ty poukładasz sobie życie, że ja spotkam jeszcze kogoś, kto wywróci moje nudne i ustabilizowane życie do góry nogami.

Mój zachwyt wolnością trwał trzy miesiące. Wyjechałam na samotny urlop, poszłam na dwie – trzy randki z Tindera. To wszystko. Koniec. Bardzo szybko zrozumiałam, że nic nie zastąpi mi naszego małżeństwa. Że nikt nie zastąpi mi ciebie. Że byłam z tobą tak bardzo szczęśliwa. Że chcę wrócić. Ale było już za późno. Tak bardzo cierpiałeś, że odciąłeś się ode mnie zupełnie. Nie odbierałeś telefonu, nie odpisywałeś na maile. Postanowiłeś zniknąć.

Od tego czasu tęsknię za tobą każdego dnia. Bardzo. Brakuje mi tej codzienności we dwoje, spokoju, pewności, że jesteś, że mogę na ciebie liczyć. Brakuje mi ciebie, twoich małych manii, twojego porannego krzątania się po kuchni, twojego głosu. Okropnie się pomyliłam, pogubiłam w swoich emocjach. Po kilkunastu latach wspólnego życia zapragnęłam odmiany, ale zamiast ci to powiedzieć i spróbować uratować ten związek – uciekłam.

Zbieram palcami okruszki chleba. Tak, żałuję tego rozwodu. Z perspektywy czasu, patrząc wstecz wiem, że mieliśmy coś wyjątkowego: stabilny związek pełen wzajemnego szacunku, zrozumienia. Miłość i przyjaźń. Szczęście. Popełniłam najgorszy błąd mojego życia. Wybacz mi.

 


Dania główne Gotowanie Przepisy

Gulasz wołowy na 4 pyszne sposoby. Wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 grudnia 2020
Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami
Fot. iStock

Gulasz wołowy to danie, które syci, cieszy smakiem i odpowiednio rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki. To dobre danie na zimne dni, których nie brakuje jesienią i zimą. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale nie jest skomplikowane. Warto wypróbować przepisy na gulasz wołowy z papryką, warzywami czy pieczarkami.

Gulasz wołowy — jakie mięso wybrać?

Aby mięso było miękkie po uduszeniu, należy wybrać odpowiedni kawałek na gulasz wołowy. Najlepiej sprawdzi się mięso z łopatki, pręgi, udźca, goleni oraz karkówka wołowa. Podczas przygotowywania gulaszu należy pamiętać, że wołowina potrzebuje więcej czasu, niż np. drób, więc w zależności od wielkości kawałków mięsa, może się dusić nawet 2 godziny. Im mniejsze i bardziej równe kawałki, tym krócej i sprawniej pójdzie przygotowanie gulaszu.

Aby podnieść smak potrawy, można dodać czerwone wino, wędzoną paprykę lub suszoną śliwkę. Gorący gulasz wołowy rewelacyjnie komponuje się z różnymi rodzajami kaszy, z ziemniakami, kluskami śląskimi, plackami po węgiersku, a nawet i samym chlebem.

Gulasz wołowy — przepis

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy — składniki: 

  • 700 g wołowiny na gulasz
  • 2-3 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez chwilę i dodaj słodką paprykę, cały czas mieszając, aby papryka się nie spaliła. Po ok. 2 minutach podsmażoną cebulę wrzuć do garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmaż mięso na dużym ogniu, aby było rumiane. Mięso dołóż do cebuli i zalej wrzątkiem, by było przykryte.
  3. Do mięsa dodaj kminek, majeranek i duś pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie, dodaj koncentrat pomidorowy i ocet. Pod koniec duszenia dopraw gulasz solą, pieprzem i ostrą papryką. Gdy cebula się rozgotuje i zagęści gulasz, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu, aby powstał gęsty sos. Wtedy nie trzeba będzie zagęszczać go mąką rozprowadzoną w wodzie.

Gulasz wołowy z papryką — przepis

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z papryką — składniki: 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża papryka czerwona
  • świeża papryka żółta
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • większa szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek — uważaj, by nie przypalić.
  3. Do mięsa dorzuć cebule i czosnek, zalej bulionem wołowym. Jeśli nie masz gotowego bulionu, wykorzystaj kostki rosołowe wołowe. Dodaj do mięsa liście laurowe i ziele angielskie. Duś ok. 1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Jeśli zbyt dużo wody odparuje, dolej nieco wrzątku.
  4.  Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na ok.20 minut przed końcem duszenia dodaj paprykę do mięsa.
  5. Gdy składniki będą miękkie, łyżkę mąki wymieszaj z niewielką ilością sosu i połącz z gulaszem. Dopraw całość mieloną papryką, solą i pieprzem.

Gulasz wołowy z warzywami — przepis

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z warzywami — składniki: 

  • 700 g chudej wołowiny
  • czerwona papryka
  • cebula
  • biała część pora
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki fasolki czerwonej z puszki
  • kilkanaście strąków fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • papryka słodka
  • nieco kolendry
  • większa szczypta majeranku

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek — uważaj, by nie przypalić. Następnie dodaj sól, pieprz, papryki w proszku, zalej wrzątkiem tak, aby mięso było przykryte. Duś na małym ogniu do miękkości mięsa.
  3. Por pokrój w talarki, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paseczki, warzywa z puszek odsącz z zalewy, pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w ósemki.
  4. Gdy mięso nieco zacznie mięknąć, dodaj pokrojone warzywa. Jeśli odparuje za dużo sosu, uzupełnij go wrzącą wodą i duś dalej ok. 15 minut.
  5. Pod koniec dodaj koncentrat, zioła, jeśli trzeba sól i pieprz. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką rozprowadzoną w wodzie.

Gulasz wołowy z pieczarkami — przepis

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z pieczarkami — składniki: 

  • 600 g wołowiny na gulasz
  • 250 -300 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • marchew
  • puszka groszku konserwowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżka mąki — opcjonalnie do zagęszczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę, oprósz solą, pieprzem, paprykami w proszku i majerankiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a w międzyczasie na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Odstaw.
  3.  Przełóż pieczarki z cebulą do garnka, zalej wodą tak, aby przykryła mięso, dodaj liść laurowy, kulki ziela angielskiego i kostkę rosołową. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez ok. 1 godzinę.
  4. Gdy mięso zmięknie, obierz i pokrój w kostkę marchewkę, i dodaj ją z osączonym groszkiem w puszki do mięsa. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  5.  Pod koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Jeśli gulasz wołowy jest za rzadki, rozrób mąkę w niewielkiej ilości wody, dolej do gulaszu i chwilę podgotuj, aż odpowiednio sos się zagęści.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,gotujmy.pl 

Zobacz także

Kapusta czerwona - właściwości, przepisy

Kapusta czerwona – właściwości dla zdrowia. Jak przyrządzić kapustę czerwoną do obiadu, by smakowała jak u mamy?

Nagły atak głodu i co dalej?

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Ciastka owsiane. Wypróbuj 5 przepisów na zdrowe domowe słodkości