Ciasta Gotowanie Przepisy

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa
Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa
 

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
  • 3 jaja
  • 100 ml oleju
  • 50 ml wody

Nadzienie:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki esencji waniliowej na spirytusie
  • 60 g pistacji Bakalland
  • ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland

Zielona rolada to idealna propozycja, kiedy chcemy jednocześnie zrobić łatwy i szybki deser, który zrobi wrażenie na gościach. Zatem do dzieła!

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem. Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokiej misce z dodatkiem kakao, a następnie do drugiej miseczki wlewamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę. Dodajemy do ubitej śmietanki zawartość drugiej miseczki i miksujemy całość przez kolejną minutę. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Ciasto zawijamy ostrożnie w roladę.

Pistacje obieramy i siekamy na drobne kawałki. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem esencji waniliowej (alkohol rozluźni nieco konsystencję masy i spowoduje, że będzie bardziej płynna).

Masą krówkową polewamy wierzch rolady, a następnie posypujemy pistacjami.

Słodka rolada wraz z kawą osłodzi każde popołudnie, a chrupiące pistacje w tym wypadku będą niczym wisienka na torcie. 🙂

Delecta - Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Delecta – Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa


Ciasta Gotowanie Przepisy

Aranżacja tarasu – to nie takie trudne! O czym warto pamiętać?

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Urządzenie przytulnego, zielonego tarasu, loggi czy balkonu nie jest prostym zadaniem. Wybór roślin, mebli i aranżacja przestrzeni – potrzeba do tego sporej garści wiedzy i trochę technicznych umiejętności. Ważnym aspektem jest też bezpieczny transport zakupionych rzeczy, które często nie zmieszczą się do zwykłego samochodu osobowego. O czym należy wiedzieć, aby móc się cieszyć oazą zieleni w otoczeniu własnego domu?

Jakie rośliny wybrać na taras?

Myśląc o urządzaniu przydomowej przestrzeni wiele osób ma przed oczami głównie kolorowe kwiaty. Jednak to nie tylko one sprawiają, że balkony są piękne – ważne jest też „tło” na jakim się znajdują. Najlepszym dla różnobarwnych roślin jest zieleń krzewów czy bylin. Byliny, które się doskonale sprawdzą w balkonowych pojemnikach to przede wszystkim funkie. Są łatwe w utrzymaniu – wystarczy im miejsce w półcieniu i wilgotne podłoże. Ich wygląd – gęsto rosnące liście, w wielu odcieniach zieleni – sprawia, że rośliny dobrze komponują się w każdej scenerii i stanowią bazę do wielu kwiatowych kompozycji.

Fot. Materiały prasowe

Co z krzewami? Dobrym wyborem będą tuje – proste w uprawie, łatwe do przycinania, zielone cały rok. Przy ich zakupie trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie nadają się do donic. Wśród szerokiego wachlarza odmian tui znajdziemy takie, które jednak mogą rosnąć w donicy czy skrzyni. Są to m.in. Danica i Golden Globe, charakteryzujące się kopulastym kształtem i powolnym wzrostem. Poza walorami estetycznymi, tuje nadają się również do stworzenia zielonej „ściany”, która pozwoli nam na odrobinę prywatności, nawet jeżeli nasz taras graniczy bezpośrednio z sąsiadami. Tuje można kupić w różnej wysokości, dlatego z łatwością znajdziemy takie, które stworzą naturalny parawan, dający poczucie prywatności.

Czas na kolory. Od lat najpopularniejszą rośliną balkonową jest pelargonia i trzeba przyznać, że roślina ta ma naprawdę wiele zalet. Pelargonie kwitną od wczesnego lata do pierwszych przymrozków, rzadko chorują, nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Dość proste w uprawie są też surfinie, petunie czy werbeny. Wszystkie odmiany można łączyć w dowolny sposób tworząc wielobarwne kompozycje. Zasadzone w donicach rośliny warto rozstawić w różnych miejscach, aby niezależnie od tego w którym usiądziemy, ich piękno mogło cieszyć nasze oczy. Rośliny takie jak lawenda wąskolistna czy koper włoski odstraszą dodatkowo komary. Możemy też zdecydować się na zioła – rozmaryn, tymianek czy bazylię, które z powodzeniem będzie można wykorzystywać w kuchni przez cały sezon.

Meble – zrób to sam!

Fot. Materiały prasowe

Aby relaks wśród roślin był udany niezbędne są wygodne meble. Popularnym trendem obowiązującym od kilku sezonów są meble zrobione z europalet. Można je oczywiście kupić, jednak warto podjąć wyzwanie i zrobić je samodzielnie.1.  Czego potrzebujesz? Palety, papier ścierny i szlifierka, wkrętarka i długie wkręty do drewna, impregnat do drewna, lakier oraz pędzle i/lub wałek.2.  Wstępna obróbka palety. Ważne jest, aby palety były dobrze wyschnięte – jeżeli masz co do tego wątpliwości, zostaw je przez 2-3 dni w suchym, ciepłym miejscu. Jeżeli masz pewność, że są suche można zacząć je szlifować usuwając drzazgi i wszelkie nierówności.3.  Malujemy. Po szlifowaniu pamiętaj o oczyszczeniu palety z drobinek drewna, jeżeli połączą się z lakierem na meblach zrobią się brzydkie grudki. Drewno najpierw impregnujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie nakładamy lakier.4.  Składanie mebli. Standardowy projekt np. fotela, to położone na sobie dwie palety oraz oparcie dokręcone z trzeciej palety. Jednak Internet jest przepełniony projektami mebli z palet – na pewno znajdziesz formę, która będzie odpowiadać Twoim potrzebom. Palety łączymy za pomocą wkrętów.5.  Dodatki. Na stole połóż szklany blat, a na siedziskach ułóż kolorowe poduchy i kocyki – dodadzą im uroku i będą bardziej komfortowe.

Bezpieczny transport

Prace związane z zagospodarowaniem tarasu wymagają zakupu wielogabarytowych rzeczy – donic, krzewów czy europalet. Większość z tych rzeczy, szczególnie rośliny, lepiej kupić osobiście, sprawdzając czy nie są uszkodzone lub podeschnięte. Każda roślina jest inna, dlatego warto wybrać takie, które najbardziej pasują nam rozmiarem i formą. Podobnie jest z europaletami. W skupie trzeba wybrać takie, które będą wymagały najmniej czyszczenia i są stabilne. Zdecydowanie ułatwi to pracę nad stworzeniem własnych mebli.

Jak to wszystko przewieźć bezpiecznie i wygodnie, kiedy nie mamy samochodu dostawczego? Od jesieni na polskim rynku są dostępne usługa CityBee, czyli wynajem aut dostawczych na minuty za pomocą aplikacji w telefonie. We flocie firmy znajdują się samochody, które (w zależności od modelu) dają możliwość przewiezienia paczek o długości nawet 3,70 metra. Auta posiadają szerokie tylne oraz boczne przesuwne drzwi, które niewątpliwie ułatwiają załadunek. Auta mają trzy miejsca w kabinie pasażerskiej, a w części ładunkowej pasy do zabezpieczenia ładunku. Należy ich używać, nie tylko ze względu na bezpieczeństwo, ale i dla pewności, że zakupy dojadą do domu w dobrym stanie – szczególnie duże rośliny.

Fot. Materiały prasowe

Jak je zabezpieczyć w transporcie? Najlepszym wyjściem w przypadku np. dużych tui, są siatki ochronne naciągane na krzew. Warto też owinąć donicę workiem, aby uniknąć rozsypywania się ziemi. Jeżeli tuje są smukłe i wysokie, konieczne jest zabezpieczenie ich pasami, bo istnieje ryzyko, że się przewrócą podczas jazdy. Każde auto CityBee posiada specjalne otwory w części ładunkowej, które pozwalają na przypięcie przewożonych rzeczy pasami zabezpieczającymi.

Artykuł sponsorowany


Ciasta Gotowanie Przepisy

Torcik cytrynowo-limonkowy

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Torcik cytrynowo-limonkowy
Torcik cytrynowo-limonkowy

Torcik cytrynowo-limonkowy – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
  • 3 jaja
  • 100 ml oleju
  • 50 ml wody

Nadzienie:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml wody
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ limonki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki herbaty matcha
  • 100 ml soku jabłkowego

Dekoracja:

  • 1 owoc granatu

Orzeźwiający torcik cytrynowo-limonkowy to pyszna propozycja, która kolorystycznie idealnie wpisuje się w ciepłe, wiosenne dni.

Na początku tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem. Masę przelewamy do tortownicy i całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gotowe ciasto kroimy na trzy blaty. Serek mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny i limonki, cukrem i skórką z cytryny (zostawiając część do posypania na wierzchu ciasta). Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej miseczce umieszczamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę, a następnie dodajemy mieszankę do ubitej śmietany i mieszamy. Śmietanę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia wszystkich składników. Każdy z blatów nasączamy sokiem jabłkowym, przekładamy kremem i przykrywamy kolejnym blatem. Wierzch ciasta także pokrywamy kremem i posypujemy skórką cytrynową. Zostawiamy2 łyżki kremu, mieszamy z herbatą matcha i dekorujemy szprycą wierzch ciasta.Granat obieramy i ziarenkami dekorujemy wierzch tortu.

Z takim torcikiem świętowanie będzie idealne – nie za słodkie, orzeźwiające, w sam raz na ciepłe popołudnie.

Torcik cytrynowo-limonkowy

Torcik cytrynowo-limonkowy


Zobacz także

Premiera nowej linii superfoods od Purelli

Wielkanoc stoi jajkami i serem! Choćby i żółtym! Wasze przepisy wielkanocne

Trzy pokolenia przy wielkanocnym stole - wielkanocne przepisy

Trzy pokolenia przy wielkanocnym stole