Go to content

Przepis na faworki. Są warte każdej poświęconej minuty

Przepis na faworki - chrust
Fot. iStock

Przepis na faworki (chrust), to jedna z najpyszniejszych tradycji. Wypróbujcie nasz szybki i sprawdzony przepis idealny na Tłusty Czwartek. Te faworki (chrust) są warte każdej poświęconej minuty!

Faworki, nazywane również chrustem czy chruścikami, to wyjątkowo ciekawe smakołyki. Te złożone w kształcie kokardek ciastka znane są również na Litwie i w Niemczech. Co ciekawe, faworki pochodzą z Włoch. Zaskoczeni? Faworki (chrust) stały się już symbolem karnawału, ostatków i oczywiście Tłustego Czwartku!

Choć ich przygotowanie nie jest trudno wymaga nieco poświęcenia. Ciasto trzeba porządnie wyrobić. Z tego samego ciasta robi się „różę karnawałowe”.

Faworki przygotowuje się ze „zbitego” ciasta śmietanowego i smaży na głębokim tłuszczu. Oczywiście najlepiej smakuje te, przyrządzone samodzielnie! Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na faworki! A może skusicie się na wersję, którą robi Magda Gessler albo ewa Wachowicz? Sprawdziliśmy, jakie przepisy polecają królowe kuchni. Wszystkie wersje ciasta na faworki są dość podobne, różnią się detalami. Ale wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach 🙂 Którą wypróbujecie, jako pierwszą?

Przepis na faworki (chrust)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (około 300 g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (ok. 200 g, małe opakowanie)
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić faworki (chrust)?

Mieszamy suche składniki (mąka, cukier, sól). Dodajemy składniki mokre (żółtka, spirytus i śmietanę). Wyrobić na jednolite, gładkie ciasto i przełożyć je na stolnicę lub stół. Tu zaczyna się nasz faworkowy trening. Ale spokojnie, jeśli teraz się napracujecie, wyrzuty sumienia po zjedzeniu faworków będą zdecydowanie mniejsze. Rozbijamy ciasto!

Możecie okładać je pięścią lub wałkiem. Wystarczy około 10 minut rozbijania.

Kiedy ciasto jest już gładkie i bardzo elastyczne, należy cienko je rozwałkować, podsypując mąką.

Ciasto tniemy na paski (prostokąty) i nacinamy wzdłuż, w środku. Przewijamy i można smażyć.

Smażymy na złoty kolor, w mniejszych partiach. Podczas smażenia obracamy faworki na drugą stronę. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i osypujemy cukrem pudrem.

Gotowe! Smacznego!

Przepis na faworki

Fot. iStock

Przepis na faworki (chrust) Magdy Gessler

Jak wiecie Magda Gessler nie idzie na kulinarne kompromisy. Faworki muszą być smażone na smalcu.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia

Przygotowanie:

Smalec utrzyj do konsystencji śmietany. Dodaj żółtka, śmietanę, alkohol i mąkę. Teraz trzeba się trochę napracować. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto rozwałkować cienko (podsypujemy mąką). Kroimy na paski i nacinamy w środku, wzdłuż. Wystarczy przewinąć przez dziurkę i już można smażyć.

Magda Gessler podpowiada, jak sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Wystarczy wrzucić do niego kawałeczek ciasta – jeśli od razu wypłynie na powierzchnię, oznacza to, że można brać się za smażenie!

Smażymy w kilku partiach na złoty kolor, przewracając szczypcami lub patyczkiem. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Teraz wystarczy oprószyć faworki cukrem pudrem i wanilią. Brzmi smakowicie!

Przepis na faworki (chrust) Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz proponuje troszkę lżejszą wersję, ale oczywiście smażoną na smalcu. Tego po prostu nie da się oszukać! Oczywiście, jeśli zależy wam na oryginalnym smaku faworków.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 8 żółtek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 kieliszek spirytusu
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać cukier. Należy zrobić dołek, do którego wbijemy jajka i dodamy żółtka. Delikatnie zmieszać składniki za pomocą noża – siekamy, aż jajka utworzą z mąka „kluseczki”. Ponownie formujemy dołek, do którego dodajemy ciepłe masło, mleko i spirytus.

Zagniatamy ciasto aż do uzyskania gładkości. Formujemy kulkę i odstawiamy na 20 minut.

Przykrywamy miską, by się nie wysuszyło. Podsypując mąką wałkujemy bardzo cieniutko i wykrywamy paski. Nacinamy w środku i wywijamy „kokardkę”.

Smażymy 🙂

Autorka przepisu podpowiada, że smalec możemy zastąpić olejem słonecznikowym lub arachidowym.

Gotowe chrusty odsączamy z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem.


źródła: smakizycia.plewawachowicz.pl