Ciasta Gotowanie Przepisy

Pascha wielkanocna z migdałami

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Pascha wielkanocna z migdałami
Delecta - Pascha wielkanocna z migdałami
 

Pascha wielkanocna z migdałami – przepis

Składniki

Pascha:

  • 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
  • 400 ml schłodzonego mleka
  • 200 ml schłodzonej śmietany 12%
  • 150 g serka naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
  • 1,5 łyżeczki żelatyny Delecta

Dekoracja:

  • 1 opakowanie migdałów lekko solonych prażonych Bakalland

Wśród bab i mazurków na stole wielkanocnym zawsze znajdzie się miejsce na innowacje. Szczególnie te słodkie. 🙂 A jeśli jeszcze ich wykonanie jest banalnie proste – warto spróbować!

Przygotowujemy metalową miskę (jeśli chcemy uzyskać jedną dużą porcję do podziału) lub 8-10 mniejszych miseczek wysmarowanych niewielką ilością oleju lub oliwy. Do miski miksera wlewamy mleko, śmietanę i zawartość torebki z sernikiem. Ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę. W filiżance umieszczamy żelatynę, dodajemy 3 łyżki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i jeszcze przez kilka minut, aby żelatynę ostudzić. Do masy sernikowej dodajemy żelatynę, cukier puder oraz serek naturalny. Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach, a gdy masa będzie jednolita – dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do metalowej miski lub kilku mniejszych i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzoną paschę wyjmujemy z lodówki i przed podaniem dekorujemy migdałami.

Smacznego!


Ciasta Gotowanie Przepisy

Regulamin konkursu na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
1 kwietnia 2019
Fot. iStock / evgenyatamanenko
 

Regulamin Konkursu na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!

WEŹ UDZIAŁ W ZABAWIE: Konkurs na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!

§1. Postanowienia ogólne

  1. Organizatorem Akcji pod nazwą Konkurs na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną zwanego dalej „Konkursem”, jest portal Blum Media sp. z o.o z siedzibą w Warszawie, adres: ul. Wiktorii Wiedeńskiej 9a/42, 02-954 Warszawa, zarejestrowany w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000573762,
    o kapitale zakładowym w wysokości 10 000 złotych.

    1. Konkurs zostanie przeprowadzony na stronie internetowej www.ohme.pl oraz za pośrednictwem mediów społecznościowych Organizatora, w okresie Akcja trwa od 01.04.2019 do 21.04.2019 roku.Wyniki zostaną opublikowane na stronie Oh!me do dnia 28.04.2019 roku
  2. Sponsorem nagród w Konkursie jest marka Delecta- zwana dalej Sponsorem.
  3. Regulamin stanowi podstawę organizacji Konkursu i określa prawa i obowiązki jego uczestników.
  4. Regulamin Konkursu jest dostępny na stronie internetowej www.ohme.pl. 

§2. Uczestnictwo w Konkursie

  1. Uczestnikami Konkursu mogą być pełnoletnie osoby fizyczne, posiadające pełną zdolność do czynności prawnych oraz zamieszkałe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, spełniające warunki określone w Regulaminie.
  2. Uczestnikami Konkursu nie mogą być pracownicy Organizatora i pracownicy Sponsorów nagród, jak również ich małżonkowie, dzieci, rodzice oraz rodzeństwo.
  3. Uczestnik zobowiązuje się do przestrzegania określonych w Regulaminie zasad, jak również potwierdza, iż spełnia wszystkie warunki, które uprawniają go do udziału w Konkursie.
  4. Uczestnik oświadcza, że nadesłane zgłoszenie Konkursowe jest jego autorstwa i nie narusza praw autorskich osób trzecich.
  5. Jednocześnie Uczestnik oświadcza, że ma prawo do dysponowania swoim utworem oraz że nie narusza przy tym praw autorskich i majątkowych osób trzecich. 

§3. Przebieg i warunki udziału w Konkursie

  1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.
    ZADANIE KONKURSOWE
    Wyślij do nas swój przepis na pyszną i leniwą potrawę wielkanocną. Zdjęcia mile widziane! Napisz nam dlaczego twój przepis jest wyjątkowy! Wybrane przepisy opublikujemy, a 5 osób nagrodzimy wspaniałymi zestawami smakołyków od Delecta – idealnymi towarzyszami świątecznego leniuchowania!Prace przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „Leniwa potrawa” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani (w przypadku braku takiej informacji, użyjemy samego imienia).

    Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
    Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
    Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora oraz Sponsora konkursu, swoich danych osobowych, uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych i RODO.

  2. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na platformie do komentowania.
  3. Jedna osoba może przesłać tylko jedną odpowiedź. W przypadku udzielenia większej liczby odpowiedzi, Organizator weźmie pod uwagę podczas rozstrzygania konkursu, pierwszy nadesłany e-mail.

 §4. Zasady wyłaniania laureatów Konkursu

  1. Zwycięzcy Konkursu zostaną wyłonieni tylko spośród uczestników, którzy spełniają warunki wymienione w Regulaminie.
  2. laureatów zostanie wyłonionych na podstawie najciekawszej odpowiedzi przez jury, w skład którego wchodzą pracownicy i redaktorzy portalu www.ohme.pl
  3. Wyniki zostaną opublikowane na stronie Oh!me do dnia 28.04.2019 roku

 §5. Nagrody w Konkursie i sposób ich przekazania

    1. Sponsorem nagród w Konkursie jest marka Delecta – zwana dalej Sponsorem.
    2. Laureatami Konkursu zostanie 5 osób, które wybierze jury na podstawie najciekawszej odpowiedzi.
    3. Nagrody:

      5 x zestaw smakołyków, składający się z:

      • Ciasto drożdżowe DB
      • Babeczki z płatkami czekolady
      • Beza
      • Ciasto Leśny mech
      • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
      • Komplet pisaków
      • Posypki Decorada (3 rodzaje)
      • 2 polewy
      • Budyń wanilinowy i śmietankowy
      • Krem Karpatka
      • Mix do śmietany
      • Mix do mascarpino
      • Proszek do pieczenia
      • Aromat migdał & cytryna
      • 2 x galaretka

4. Nie istnieje możliwość zamiany nagród rzeczowych na ich równowartość w gotówce lub zamiany na inną nagrodę.

5. Jeżeli laureat Konkursu nie spełnił któregokolwiek z warunków określonych w Regulaminie, Organizator zastrzega sobie prawo do wyboru innego laureata Konkursu.

6. Udział w Konkursie i przesłanie pracy Konkursowej jest jednoznaczne akceptacją niniejszego regulaminu oraz z prawem do wykorzystania tejże pracy przez Organizatora w celach promocyjnych.

7. Przesyłając pracę Konkursową, Uczestnik powinien wyrazić zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.). Podanie przez Uczestnika danych osobowych jest dobrowolne, choć konieczne do wzięcia udziału w Konkursie. Uczestnik ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.

8. Nagrody zostaną przesłane zwycięzcom przesyłką poleconą lub przesyłki kurierskiej w ciągu 14 dni od daty przesłania Organizatorowi danych kontaktowych przez Laureatów Konkursu.

 §6. Odpowiedzialność Organizatora

Organizator Konkursu ponosi pełną odpowiedzialność za treść regulaminu i przebieg Konkursu. Organizator i sponsorzy nagrody nie ponosi odpowiedzialności za prawidłowość, terminowość doręczenia pism i nagród przez Pocztę Polską lub kuriera. Organizator i sponsorzy nagrody nie ponosi odpowiedzialności za nieprawidłowości związane z opóźnieniem lub niedoręczeniem nagrody spowodowanym podaniem przez Uczestnika błędnego adresu lub innych danych. Organizator i sponsorzy nagrody nie ponosi odpowiedzialności za zmianę miejsca zamieszkania Uczestnika lub zmianę innych danych uniemożliwiającą dostarczenie nagrody albo powiadomienie o wygranej. W takim przypadku Uczestnik traci prawo do nagrody.

Wszelkie reklamacje Uczestników dotyczące przebiegu Konkursu mogą być składane przez Uczestników w terminie 30 dni od daty zakończenia Konkursu. Reklamacja powinna być przesłana na adres Organizatora, w formie pisemnej pod rygorem nieuwzględnienia jej oraz zawierać imię i nazwisko Uczestnika zgłaszającego reklamację, jego adres korespondencyjny oraz dokładny opis okoliczności stanowiących podstawę reklamacji.

Organizator zastrzega sobie prawo do pozostawienia bez rozpatrzenia reklamacji zgłoszonych po terminie, o którym mowa powyżej, jak również reklamacji niespełniających innych wymogów wskazanych w ust. 2.

Złożone reklamacje, spełniające wymogi, o których mowa w ust. 2, rozpatrywane będą w terminie 14 dni od daty otrzymania reklamacji. Zainteresowani Uczestnicy zostaną powiadomieni o sposobie rozpatrzenia reklamacji listem poleconym wysłanym w terminie 14 dni od rozpatrzenia reklamacji.

 §7. Postanowienia końcowe

W razie szczególnych, niezawinionych przez Organizatora okoliczności uniemożliwiających przeprowadzenie Konkursu na dotychczasowych zasadach Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w Regulaminie z równoczesnym poinformowaniem o tym uczestników za pośrednictwem strony www.ohme.pl.

Serwis Facebook nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treść regulaminu, przebieg Konkursu ani działania Organizatora, w tym za wyłanianie zwycięzców i przekazywanie nagród.

Konkurs w żaden sposób nie jest sponsorowany, popierany ani przeprowadzany przez serwis Facebook ani z nim związany.

Organizator oświadcza, że Konkurs nie jest grą losową, zakładem wzajemnym lub grą na automatach w rozumieniu Ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. z dnia 30 listopada 2009 r.).


Ciasta Gotowanie Przepisy

Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezą
Delecta - Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezą

Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • ⅔ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • ½ opakowania bezy Delecta
  • 60 ml wody

Dekoracja:

  • 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland

Nie ma Wielkanocnego stołu bez mazurka! Ten w kształcie jaja sprawdzi się idealnie! Uwaga – jest słodko. 🙂

Przygotowujemy formę w kształcie jajka albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Połowę opakowania bezy miksujemy na sztywno z wodą. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, formujemy na nim małe beziki (około 6-8 cm) i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnika nie wyłączamy – podnosimy temperaturę 190ºC (bez termoobiegu). Kruche ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy w kształt jaja, zostawiając około 1/5 ciasta. Brzeg jajka wykańczamy warkoczem lub spiralnym paskiem.

Gotowe „jajko” wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą, aby się nie przypaliła. Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową, posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy mini-bezami.

Mazurek bardzo szybko zniknie – gwarantujemy!


Zobacz także

Shake! Mleczny koktajl na 10 sposobów - bardzo pysznych sposobów!

Shake! Mleczny koktajl na 10 sposobów – bardzo pysznych sposobów!

Truskawki kalorie, truskawki kcal

Ile kalorii ma szklanka truskawek, a ile garść? Czy naprawdę warto się nimi zajadać?

Babka wielkanocna. Wasze przepisy wielkanocne