Ciasta Gotowanie Przepisy

Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezą
Delecta - Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezą
 

Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • ⅔ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • ½ opakowania bezy Delecta
  • 60 ml wody

Dekoracja:

  • 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland

Nie ma Wielkanocnego stołu bez mazurka! Ten w kształcie jaja sprawdzi się idealnie! Uwaga – jest słodko. 🙂

Przygotowujemy formę w kształcie jajka albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Połowę opakowania bezy miksujemy na sztywno z wodą. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, formujemy na nim małe beziki (około 6-8 cm) i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnika nie wyłączamy – podnosimy temperaturę 190ºC (bez termoobiegu). Kruche ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy w kształt jaja, zostawiając około 1/5 ciasta. Brzeg jajka wykańczamy warkoczem lub spiralnym paskiem.

Gotowe „jajko” wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą, aby się nie przypaliła. Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową, posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy mini-bezami.

Mazurek bardzo szybko zniknie – gwarantujemy!


Ciasta Gotowanie Przepisy

Pascha wielkanocna z migdałami

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Pascha wielkanocna z migdałami
Delecta - Pascha wielkanocna z migdałami
 

Pascha wielkanocna z migdałami – przepis

Składniki

Pascha:

  • 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
  • 400 ml schłodzonego mleka
  • 200 ml schłodzonej śmietany 12%
  • 150 g serka naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
  • 1,5 łyżeczki żelatyny Delecta

Dekoracja:

  • 1 opakowanie migdałów lekko solonych prażonych Bakalland

Wśród bab i mazurków na stole wielkanocnym zawsze znajdzie się miejsce na innowacje. Szczególnie te słodkie. 🙂 A jeśli jeszcze ich wykonanie jest banalnie proste – warto spróbować!

Przygotowujemy metalową miskę (jeśli chcemy uzyskać jedną dużą porcję do podziału) lub 8-10 mniejszych miseczek wysmarowanych niewielką ilością oleju lub oliwy. Do miski miksera wlewamy mleko, śmietanę i zawartość torebki z sernikiem. Ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę. W filiżance umieszczamy żelatynę, dodajemy 3 łyżki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i jeszcze przez kilka minut, aby żelatynę ostudzić. Do masy sernikowej dodajemy żelatynę, cukier puder oraz serek naturalny. Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach, a gdy masa będzie jednolita – dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do metalowej miski lub kilku mniejszych i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzoną paschę wyjmujemy z lodówki i przed podaniem dekorujemy migdałami.

Smacznego!


Ciasta Gotowanie Przepisy

Kruche ciasto – mazurek

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Kruche ciasto – mazurek
Delecta - Kruche ciasto – mazurek

Kruche ciasto – mazurek

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła

Nadzienie:

  • 1 puszka masy krówkowej Bakalland
  • 1 garść suszonych moreli Bakalland
  • 2 łyżki orzechów laskowych Bakalland
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów Bakalland
  • 1 opakowanie suszonych fig Bakalland
  • kilka dużych kawałków orzechów włoskich Bakalland
  • 2 żółtka
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 50 ml mocnej kawy

Kruche ciasto to podstawa do wielu smacznych wypieków, na przykład do świątecznego mazurka z bakaliami z masą krówkową o smaku kawowym domowej roboty.

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200ºC (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Od ciasta odkrawamy 1/4, a resztą wyklejamy dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach formujemy wałeczki (lub warkocz), które przyklejamy wokoło ciasta i lekko naciskamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia. Suszone owoce kroimy w plastry, a orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy przez 10 minut ciągle mieszając. Gotowe owoce i orzechy mieszamy z ajerkoniakiem. Zaparzamy kawę i mieszamy z masą krówkową, a następnie dodajemy żółtka. Całość wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 15 minut. Na upieczone ciasto wykładam bakalie i owoce.

Dodatek espresso sprawi, że mazurek zyska dodatkową głębię smaku. 😊


Zobacz także

Kuchnia mlekiem i cukrem pachnąca. Marka Delecta poszerza ofertę produktów do pieczenia oraz przekąsek instant

Wegańska Wielkanoc w trzech odsłonach

Wegańska Wielkanoc w trzech odsłonach

Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca