Ciasta Gotowanie Przepisy

Kruche ciasto – mazurek

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Kruche ciasto – mazurek
Delecta - Kruche ciasto – mazurek
 

Kruche ciasto – mazurek

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła

Nadzienie:

  • 1 puszka masy krówkowej Bakalland
  • 1 garść suszonych moreli Bakalland
  • 2 łyżki orzechów laskowych Bakalland
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów Bakalland
  • 1 opakowanie suszonych fig Bakalland
  • kilka dużych kawałków orzechów włoskich Bakalland
  • 2 żółtka
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 50 ml mocnej kawy

Kruche ciasto to podstawa do wielu smacznych wypieków, na przykład do świątecznego mazurka z bakaliami z masą krówkową o smaku kawowym domowej roboty.

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200ºC (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Od ciasta odkrawamy 1/4, a resztą wyklejamy dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach formujemy wałeczki (lub warkocz), które przyklejamy wokoło ciasta i lekko naciskamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia. Suszone owoce kroimy w plastry, a orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy przez 10 minut ciągle mieszając. Gotowe owoce i orzechy mieszamy z ajerkoniakiem. Zaparzamy kawę i mieszamy z masą krówkową, a następnie dodajemy żółtka. Całość wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 15 minut. Na upieczone ciasto wykładam bakalie i owoce.

Dodatek espresso sprawi, że mazurek zyska dodatkową głębię smaku. 😊


Ciasta Gotowanie Przepisy

Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezą
Delecta - Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezą
 

Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • ⅔ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • ½ opakowania bezy Delecta
  • 60 ml wody

Dekoracja:

  • 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland

Nie ma Wielkanocnego stołu bez mazurka! Ten w kształcie jaja sprawdzi się idealnie! Uwaga – jest słodko. 🙂

Przygotowujemy formę w kształcie jajka albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Połowę opakowania bezy miksujemy na sztywno z wodą. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, formujemy na nim małe beziki (około 6-8 cm) i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnika nie wyłączamy – podnosimy temperaturę 190ºC (bez termoobiegu). Kruche ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy w kształt jaja, zostawiając około 1/5 ciasta. Brzeg jajka wykańczamy warkoczem lub spiralnym paskiem.

Gotowe „jajko” wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą, aby się nie przypaliła. Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową, posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy mini-bezami.

Mazurek bardzo szybko zniknie – gwarantujemy!


Ciasta Gotowanie Przepisy

Biszkopt „złap królika”

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Biszkopt „złap królika”
Delecta - Biszkopt „złap królika”

Biszkopt „złap królika” – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowania ciasta biszkopt Delecta
  • 4 jajka
  • 30 ml wody

Krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
  • białe winogrona (oczy)
  • różowy lukier (uszy)

Jedni mówią, że królicza łapka podobno przynosi szczęście. Inni mówią, że lepiej podążać za białym królikiem niż go łapać. A my polecamy upiec słodką wersję biszkoptowego królika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Do masy dodajemy sok z cytryny i miksujemy, aż powstanie puszysty krem. Biszkopt przekrawamy na pół, tak aby powstały dwa półkola. Jedną połowę smarujemy kremem, składamy obie części. Biszkopt układamy płaską krawędzią na paterze i wycinamy trójkątny klin bliżej jednego końca. W wyciętym miejscu będzie szyja królika, a mniejsza część zostawiona z przodu to jego głowa. Z wyciętego kawałka robimy ogon i przyklejamy go po przeciwnej stronie. Całe ciasto smarujemy kremem maślanym. Królika posypujemy wiórkami kokosowymi, z winogron robimy oczy, a różowym lukrem oznaczamy uszy.

Smaczny ten kicak, prawda?


Zobacz także

Krem karmelowy

Krem karmelowy – boski dodatek do śniadań i deserów

Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Wasze przepisy wielkanocne

Koktajl energetyczny na śniadanie - sprawdzony przepis

Szybkie śniadanie dla leniwych i zabieganych. Ten koktajl postawi was na nogi