Ciasta Gotowanie Przepisy

Ciasto zebra – klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe. Proste przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
26 listopada 2020
Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe
Fot. iStock
 

Zebra to nieco już zapomniane ciasto, które chętnie piekły nasze mamy. Jest proste w przygotowaniu, wymaga niewielu składników i można je wykonać w kilku wariantach. Warto choć raz je upiec, by odświeżyć wspomnienia i cieszyć się jego wyglądem i smakiem. Wypróbuj przepis na ciasto zebra klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe.

Ciasto zebra nie bez przyczyny otrzymało taką nazwę. Jest ono charakterystyczne z wyglądu, kojarzy się z pasami, które mają na sobie zebry. Powstają one przez naprzemienne nakładanie (np. łyżką) warstwy ciasta jasnego, bez dodatków, oraz z kakao (lub innymi barwnikami). Upieczone ciasto po przekrojeniu ukazuje pasiasty wzór.

Ciasto zebra — przepis

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe

Fot. iStock/ciasto zebra

Ciasto zebra — składniki: 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki do ciasta jasnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy — zmiksuj. Wrzucaj po 1 żółtku i nadal miksując następnie dodawaj na przemian trochę oleju i wody, a następnie mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy zacznij wylewać po 1 łyżce jasnego ciasta, a na nie ciasto z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez 50-55 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto kolorowa zebra — przepis 

W tym przepisie można wykorzystać barwniki spożywcze i ciasto podzielić nie na dwie masy (białą i różową), ale np. na trzy lub cztery równe części, dodając wybrane barwniki spożywcze. Należy przy tym pamiętać, że jedna część ciasta zawsze powinna być bez dodatku, jasna.

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe

Fot. iStock

Ciasto kolorowa zebra — składniki: 

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki białej oranżady
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kisielu wiśniowego
  • 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem. Wsypuj porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając na mniejszych obrotach mikserem. Wlewaj porcjami olej, aromat i oranżadę, nadal miksując na małych obrotach.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki proszku kisielu, do drugiej 3 łyżki mąki i wymieszaj na jednolite masy.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez  55-60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto zebra z kremem — przepis 

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe

Fot. iStock/ciasto zebra

Ciasto zebra z kremem — składniki: 

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 całych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • opakowanie cukru waniliowego

Krem:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie: 

  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj porządnie składniki. Mieszając strumieniem wlewaj olej i wodę.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki kakao, wymieszaj na jednolitą masy. Druga część ma pozostać jasna.
  3. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie 1 łyżkę ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 160ºC przez 60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem.
  5. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
  6. Przygotuj krem: zimną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubij razem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej, ale nie gotującej się wody — ostudź. Do ubitej śmietany z cukrem dodaj zimną żelatynę i wymieszaj.
  7. Schłodzone ciasto przekrój na pół, wyłóż krem, przykryj drugą porcją ciasta. Włóż do lodówki, a gdy się schłodzi, polej polewą.

Ciasto zebra z jabłkami — przepis 

Fot. iStock/ciasto zebra

Ciasto zebra z jabłkami — składniki: 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka

Przygotowanie: 

  1. Wymieszaj jajka z cukrem oraz wodą, olejem i śmietaną. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki — wymieszaj.
  3. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po łyżce jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Jabłka obierz, pokrój na kawałki (kwadraty), wyłóż na wierzch ciasta.
  5. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez ok. 45  minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.mojegotowanie.pl 

Ciasta Gotowanie Przepisy

Dlaczego nie powinniśmy być zazdrośni o byłych partnerów i byłe partnerki

Redakcja
Redakcja
26 listopada 2020
Fot. iStock/praetorianphoto
 

Zadzwoniła do mnie przyjaciółka. Zdenerwowana, zapłakana. Wykrzyczała mi przez telefon,  że on (mąż) ją kochał, tamtą Edytę, że na pewno wciąż do niej czuje. Że gdyby tylko miał taką okazję, to by do niej wrócił. Że co ona ma teraz zrobić, jak ma się w stosunku do niego zachować, skoro już wie. Zapytałam skąd wie i o co tak właściwie chodzi, bo niewiele z całej historii rozumiem. W życiu nie podejrzewałabym męża Kasi o zdradę. Ale kto wie?…

Wiecie co się wydarzyło? Przeczytała jego maile. Te sprzed siedmiu lat. Stary laptop zaczął szwankować, spytała czy może pożyczyć jego komputer. Oczywiście – powiedział. Nie zapomniał, że nie wylogował się z poczty. Po prostu jej ufa. A poza tym, nie ma nic do ukrycia. Ale Kasia, zamiast pracować, przeczytała wszystkie prywatne wiadomości męża do byłej sympatii. I innych znajomych też. Dlaczego? Co nią kierowało? Właściwie nie wiadomo. Może zazdrość, a może brak pewności siebie. Może ciekawość tego, co było kiedyś, przed nią?

O Edycie wiedziała niewiele. Że się kiedyś spotykali, potem przyjaźnili. Potem ta przyjaźń jakoś naturalnie się rozluźniła. Nie mówił o tamtej dziewczynie przesadnie dużo, ale też nigdy nie ukrywał jej istnienia. Składali sobie życzenia na urodziny.  Kiedyś wspomniał, że byli gdzieś razem na weekend, potem, że na początku się w niej podkochiwał, ale potem rozdzielił ich brak czasu, praca… Pozostali w kontakcie mailowym i telefonicznym.

Potem poznał ją, Kasię. Zakochali się oboje, zamieszkali razem, pobrali. Są naprawdę szczęśliwi. To widać. Tej stabilizacji, domu potrzebowali oboje. Urządzili wspólnie mieszkanie, wzięli psa. Świetnie się rozumieją, nie są zaborczy. Przynajmniej Paweł nie jest. Jest dobrym, mądrym partnerem, który wspiera swoją ukochaną w trudnych momentach. Jest dla niej zawsze, kiedy ona go potrzebuje. Nie daje jej powodów do niepokoju,

I nagle ten mail. Nawet nie kilka maili, ale ten jeden. Jeden list miłosny, w którym dawno temu pisał, że chciałby ją bliżej poznać, że dobrze się przy niej czuje. I że ładnie jej w tej sukience. Że widzi jak ona się przy nim otwiera. I co to wszystko znaczy?!

W tym momencie przerwałam opowieść Kasi. Spytałam ją, czy zdaje sobie sprawę z tego, że ta relacja już dawno należy do przeszłości. Czy wie, że to z nią Paweł się ożenił, przy niej się zatrzymał. Czy pamięta, że oboje są ze sobą szczęśliwi, a ona ma za sobą kilka poprzednich związków…

Tak bardzo lubimy grzebać w historii naszych partnerów i partnerek. Tak bardzo chcemy wiedzieć, co dokładnie łączyło ich z innymi osobami. Czy byli bardziej zaangażowani w tamte związki? Czy żałują, że się skończyły? Zapominamy, że każdy z nas ma jakieś doświadczenia, bliższe relacje. I co z tego? Jak inaczej mielibyśmy nauczyć się miłości i związków?

Co tak naprawdę się liczy? To, co jest teraz. Szczęście, które razem przeżywamy. Porozumienie, które nas łączy. Świadomość, że to z nim/ z nią właśnie budujemy swoją codzienność i przyszłość. Świadomość, że czas mija, a nasze uczucie trwa, jest coraz silniejsze, ma coraz większą moc sprawczą. Że poszliśmy dalej, niż z kimkolwiek innym. Że to ma sens. Przeszłość jest zamkniętym etapem. To, co było może być ważne tylko z jednego powodu – doprowadziło nas tu, gdzie się obecnie znajdujemy.

Kasia wzięła głęboki oddech, pociągnęła kilka razy nosem. Myślę, że zrozumiała. A wy, rozumiecie co jest naprawdę ważne?


Ciasta Gotowanie Przepisy

Ptasia grypa – jak można zarazić się tą chorobą? Poznaj objawy i sposoby leczenia

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
26 listopada 2020
Ptasia grypa - zakażenie, objawy, leczenie
Fot. iStock

Ptasia grypa to choroba zakaźna, która pojawiła się u ludzi w konsekwencji kontaktu z zakażonymi wirusem A/H5N1 ptakami. Charakteryzuje się ona ciężkim przebiegiem, który może skutkować powikłaniami i śmiercią. Czym jest ptasie grypa, jak można się nią zarazić i jak wygląda leczenie tej choroby?

Ptasia grypa — co to jest?

Ptasia grypa to wyjątkowo zakaźna choroba wywoływana przez H5N1, wirusa grypy typu A. Wirusy grypy typu A (odpowiedzialne m.in.: za świńską grypę) pojawiają się u ludzi i u zwierząt (ptaki wodne, kury, świnie). Agresywny szczep wirusa A/H5N1  może występować zarówno wśród ptactwa dzikiego (szczególnie ptaki wodne), jak i u drobiu hodowlanego.

Do tej pory zidentyfikowano ponad 140 szczepów wirusa ptasiej grypy, w większości charakteryzujących się niską patogennością i łagodnym przebiegiem. Natomiast dwa szczepy — H5 i H7 — mają wysoką patogenność, powodującą śmiertelność ptactwa na poziomie 100%. Oba, mimo że należą do szczepów zjadliwych dla ptaków, nie stwarzają jednak dużego zagrożenia dla człowieka. Przypadki zachorowań odnotowywane są od połowy lat 90 na świecie, choć akurat w Europie choroba nie przenosiła się z ptaków na ludzi. W Polsce stwierdzano pojedyncze przypadki zachorowania u dzikich ptaków.

Ptasia grypa - zakażenie, objawy, leczenie

Fot. iStock

Jak można zarazić się ptasią grypą?

Do przeniesienia choroby na człowieka następuje w wyniku kontaktu z kałem zakażonego ptaka, wydzieliną z jego oczu, dróg oddechowych, lub z wydychanym powietrzem. Do zakażeń może dochodzić na skutek przebywania w pomieszczeniach z chorymi ptakami, przez kontakt z paszą, wodą, ściółką, nawozem, czy sprzętem. Narażać na niebezpieczeństwo zakażenia może także spożywanie surowego mięsa lub jaj, natomiast za bezpieczne uważa się jedzenie mięsa drobiu oraz jaj po obróbce cieplnej. Do tej pory nie odnotowano zakażenia ludzi wirusem grypy ptaków drogą pokarmową. Wirus ptasiej grypy niszczony jest w temperaturze powyżej 70ºC, więc gotowanie, smażenie lub pieczenie, które odbywa się w wysokich temperaturach sprawia, że mięso można jeść bez obaw. Wirusy grypy, w tym grypy ptasiej, są wrażliwe na środki dezynfekcyjne oraz detergenty, więc zachowanie właściwej higieny pozwala zmniejszyć ryzyko zakażenia.

Wirus ptasiej grypy obecnie nie przenosi się z człowieka na człowieka. Ta sytuacja może jednak ulec zmianie, ze względu na ciągłe mutacje wirusa. Istnieje ryzyko, że w przyszłości dojdzie do  mutacji, która umożliwi wirusowi szybkie rozprzestrzenianie się  pomiędzy ludźmi. Nie sposób przewidzieć, czy i kiedy do tego dojdzie, dlatego WHO przez cały czas monitoruje sytuację na świecie.

Ptasia grypa - zakażenie, objawy, leczenie

Fot. iStock

Ptasia grypa — objawy 

Ptasia grypa rzadko powoduje zakażenie u ludzi, ale jeśli do nich dochodzi, choroba ma znacznie cięższy przebieg od sezonowej grypy. Objawy, jakie daje ptasia grypa nie są łatwe do odróżnienia od zwykłej grypy. W przypadku wątpliwości można wykonać odpowiednie testy molekularne lub oznaczenie przeciwciał, które mogą potwierdzić diagnozę. Na początku rozwoju infekcji mogą wystąpić objawy charakterystyczne dla sezonowej grypy:

  • gorączka
  • kaszel
  • ból gardła
  • bóle mięśniowe i stawów
  • zapalenie spojówek
  • ogólne objawy osłabienia
  • ataksja (niezborność ruchów)
  • mogą pojawić się wymioty i łagodna biegunka

Natomiast w czasie trwania infekcji może dojść do wirusowego zapalenia płuc, które skutkuje ostrą niewydolnością oddechową. Może dojść także do dysfunkcji wielu narządów, wstrząsu septycznego (sepsy), wtórnych infekcji bakteryjnych i grzybiczych, a także zgonu. Wskaźnik śmiertelności zakażeń wirusem podtypu A/H5/ i A/H7N9/ jest znacznie wyższy u ludzi, niż w przypadku sezonowej grypy.

Ptasia grypa — leczenie

Jeśli już dojdzie do zakażenia wirusem ptasiej grypy, konieczne jest pozostanie w domu, wypoczynek w łóżku i łagodzenie objawów. WHO zaleca stosowanie leków przeciwwirusowych z grupy inhibitorów neuraminidazy (zanamiwir i oseltamiwir). Mogą one skrócić czas namnażania się patogenu, o ile zostaną podane być podane w ciągu 48 godzin od wystąpienia pierwszych objawów. WHO wskazuje możliwość ich zastosowania także na późniejszym etapie choroby. Ponadto przy wysokiej gorączce należy zadbać o dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości płynów i zachowanie wzmożonej higieny. Ważne jest także regularne wietrzenie pomieszczeń i pożywna, lekkostrawna dieta. W przypadku osób, u których przebieg choroby jest ciężki, często z powodu nadkażeń bakteryjnych, konieczna jest hospitalizacja.

Ptasia grypa - zakażenie, objawy, leczenie

Fot. iStock

Jak uniknąć zakażenia ptasią grypą?

Przede wszystkim przestrzegaj zaleceń lokalnych inspekcji weterynaryjnych i sanitarnych. Ponadto unikaj targów, ferm, gdzie znajduje się ptactwo. Nie dotykaj gołymi rękami  martwych lub chorych ptaków, lub powierzchni zanieczyszczonych ptasimi odchodami. W razie konieczności wykorzystaj rękawiczki lub foliową torbę, by uniknąć kontaktu bezpośredniego. Myj ręce wodą i mydłem po kontakcie ze świeżym mięsem, pamiętaj o obróbce cieplnej w temperaturze min. 70 st. C. Dbaj o higienę deski do krojenia, sztućców i talerzy, które miały kontakt z surowym mięsem drobiowym. Surowe mięso drobiowe przechowuj w lodówce bez kontaktu z innymi produktami spożywczymi.


źródło:  www.mp.pl ,www.gov.pl , www.medicover.pl 

Zobacz także

Amaretto - drink godfather, rafaello, z pomarańczą, kawa z amaretto

Amaretto – przepisy na pyszną kawę i drinki z dodatkiem aromatycznego likieru

koktajle odchudzanie

Koktajle na odchudzanie – 8 przepisów na dietetyczne napoje

Kasza bulgur - właściwości dla zdrowia, gotowanie, kcal, przepisy

Kasza bulgur – jakie ma właściwości dla zdrowia i jak przygotować ją smacznie?