Dlaczego jagodzianki są takie drogie w piekarniach i w cukierniach? Czy faktycznie trudno je przygotować? Co zrobić, by były naprawdę smaczne? Czy domowe będą tańsze? – na te wszystkie pytanie odpowiada Paweł Płaczek, autor nowej książki z przepisami „Domowa Piekarnia” i podaje nam swój sprawdzony przepis.
Paweł twierdzi, że jagodzianki wymagają dobrych składników i odrobiny skupienia. Jagodziankowe bułeczki muszą być starannie zwinięte, by nie wypłynęło z nich to, co najpyszniejsze, czyli jagodowe nadzienie!
Nie używaj margaryny zamiast masła (taka kruszonka po prostu nie smakuje najlepiej).
Zapomnij o borówkach zamiast jagód.
Warto też mieszać zwykły cukier z brązowym.
To wszystko ma znaczenie i sprawia, że jagodzianki sporo kosztują w cukierni. W dodatku ich przygotowanie wymaga odrobiny więcej cierpliwości i skupienia. Jeśli jednak zdecydujesz się na pieczenie, nie dość że sporo zaoszczędzisz, bo jedna bułeczka jagodowa z tego przepisu będzie kosztowała niecałe 5 złotych, to jeszcze kolejnego dnia na śniadanie będzie smakowała o niebo lepiej niż ta z piekarni, do której użyto gorszych składników: zwykłego cukru, borówek i margaryny. A więc do działa!
Składniki na jagodzianki:
- 400 g jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego lub 3-4 łyżki białego cukru
- 100 g masła
- 80 ml mleka
- 350 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 70 g drobnego cukru
- spora szczypta soli
- jajko
- żółtko
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 30 g brązowego cukru
- 30 g białego cukru
- jajko
- łyżka mleka
Przygotowanie jagodzianek
Ciasto: masło rozpuszczamy na mały ogniu, wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól, jajko, żółtko oraz jogurt grecki, dolewamy masło z mlekiem i całość zaczynamy dokładnie wyrabiać. Po kilku, kilkunastu minutach ciasto powinno zacząć odchodzić od miski. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na 12-14 godzin.
Ciasto wyciągamy na ok. 30 minut przed rozpoczęciem formowania. Dzielimy je na 9 równych części (dzięki temu każda jagodzianka będzie takiej samej wielkości).
Jagody: mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem, jak najmniej je dociskając. Najlepiej zrobić to w misce, wysypując na jagody suche składniki i delikatnie okrężnymi ruchami kilka razy całość lekko podrzucić.
Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozwałkowujemy (grubość i wielkość zależy tylko od tego, jak jagodzianki mają wyglądać po upieczeniu). Tak rozwałkowane ciasto przekładamy do miseczki. Dodajemy kilka łyżek jagód i zlepiamy ciasto, łapiąc przeciwległe krańce do środka, a następnie zawijając boki. Takim sposobem formujemy delikatnie podłużną lub okrągłą bułeczkę, sprawdzając, czy nigdzie nie została szczelina, z której podczas pieczenia mógłby wypłynąć sok.
Tak przygotowane jagodzianki układamy złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Jeśli jest bardzo ciepło, czas ten można skrócić do 30-45 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Rozcieramy składniki palcami (lub widelcem), aż do momentu powstania mniejszych i większych okruchów. Wstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte jagodzianki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Obficie posypujemy kruszonką i wstawiamy na 18-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190C.
Smacznego!