Gotowanie na parze to trend nieustępujący z naszych jadłospisów. Cenimy jego funkcjonalność – dzięki przygotowywaniu potraw w ten sposób, produkty takie jak warzywa czy mięso tracą zdecydowanie mniej wartości odżywczych w porównaniu do tych gotowanych w wodzie czy smażonych na rozgrzanym oleju. Posypując dania na parze orzechami lub pestkami wzbogacamy je o dodatkowe witaminy i minerały. To także sposób na kuchnię w stylu fit, dlatego zachęcamy do wypróbowania jednego z naszych przepisów. Sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu i chwyć po bambusowy koszyczek!
Zielona, Chrupiąca Sałatka z łososiem na parze
Składniki:
- filet z łososia
- awokado
- roszponka
- 100 g Jagód Goji Bakalland
- 100 g Pestek dyni Bakalland
- 100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą. Oprószamy rybę solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w koszyczku, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Parujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut. Na talerz wykładamy umytą roszponkę, pokrojone awokado i kawałki łososia. Całość posypujemy jagodami goji i pestkami dyni oraz Chrupiącą Sałatką.
Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
- 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
- 1 duża cebula
- świeży szczypiorek
- czarne oliwki
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana kroimy w kostkę, umieszczamy w misce, zasypujemy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przy pomocy ręcznika papierowego odsączamy wytrąconą wodę, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek – w cienkie plasterki. W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. W koszyczku układamy równomierną warstwę warzyw, posypujemy je solą i pieprzem, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Warzywa parujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut do pożądanej miękkości. W miseczce łączymy ze sobą składniki na sos. Uparowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy czarne oliwki, żurawinę i orzechy nerkowca, po czym całość mieszamy dokładnie z sosem. Posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Artykuł powstał we współpracy z Bakalland