Go to content

Nasze najlepsze przepisy na pizzę – dwa błyskawiczne, jeden tradycyjny

Dzień Pizzy - przepisy na pizzę

Gdyby nie pizza świat byłby inny! Jeśli myślisz, że jako kulinarny leń lub antytalent w życiu nie podejmiesz się wyzwania upieczenia domowej pizzy – pora zrewidować swoje poglądy. Z naszymi przepisami dasz radę!

Leniwa pizza bez wyrabiania i wyrastania

A gdybym ci powiedziała, że możesz zrobić leniwą pizzę? Wypróbuj przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania, z pewnością zakochasz się w tym daniu.

To opcja dla leniuszków, którzy nie mają czasu lub ochoty na długie wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrośnięcie.

Leniwa pizza - Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania
Fot. iStock / Leniwa pizza

Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania

Pizza pizzy nierówna, ale nie ma większej satysfakcji niż chrupanie cudownie pachnącej i samodzielnie przygotowanej pizzy. Jeśli nigdy tego nie robiłeś, nic straconego. Nie szukaj tez wymówek takich, jak brak piekarnika – bo domową pizze przygotujesz nawet na patelni (tu sprawdzisz przepis na taki wariant). Dlaczego warto przygotować pizzę samodzielnie?

Jest jeszcze co najmniej kilka powodów. Po pierwsze, możesz zrobić ją taką, jaka lubisz. I nie chodzi jedynie o dodatki. Już do ciasta możesz dodać ulubione zioła. Poeksperymentować czy odchudzić swoją pizzę. O pochodzeniu i jakości składników nie musimy chyba wspominać. Jeśli jednak nie lubisz przesiadywać w kuchni, możesz zrobić leniwą pizzę. A sos? W wersji dla leni polecamy passatę z bazylią lub przecież pomidorowy z dodatkiem ziół czy czosnku. Będzie jeszcze szybciej i równie smacznie.

Przepis na pizzę bez wyrabiania: składniki

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
  • 2-3 łyżki oleju
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę bez wyrabiania: przygotowanie

  1. Do miski przesiej przez sitko mąkę, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj trzepaczką.
  2. Dodaj wodę i olej, zagnieć elastyczne ciasto. Wystarczy, że składniki się ze sobą połączą (bez obaw żadnego spektakularnego kręcenia 😉 )
  3. Możesz albo dać mu czas do wyrośnięcia, albo wyłożyć od razu na blachę. Rozciągnij ciasto, wyłóż sos i ulubione składniki. Piecz ok 12-15 min w 180-200 ºC.

Szybka pizza z patelni

Wbrew pozorom nie trzeba mieć piekarnika, żeby coś upiec 🙂 Nie brakuje przepisów na pyszne wersje dań typowo „piekarnikowych”, które można przyrządzić korzystając ze zwykłego palnika kuchenki czy kuchenki mikrofalowej. Co ciekawe, smakują doskonale, a alternatywna forma przyrządzenia pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Łapcie za patelnie i szykujcie ulubione dodatki – czas na pizzę!

Pizza z patelni – przepis

Pizza z patelni to sprawdzona alternatywa w sytuacji, gdy nie można skorzystać z piekarnika. Zwolennicy takiej pizzy chwalą ją za smak i łatwość wykonania.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki / Pizza z patelni - przepis
Fot. iStock

Przepis na pizzę z patelni: składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży suchych
  • 300 ml wody
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę z patelni: przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sitko do sporej miski, dodaj sól i zamieszaj.
  2. Drożdże rozprowadź w 100 ml ciepłej wody i dodaj do przesianej mąki, dodaj 200 ml wody i łyżkę oliwy.
  3. Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie patelni.
  5. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Pizza z patelni bez drożdży – przepis

Jeśli nie macie w domu drożdży lub zwyczajnie nie chcecie ich używać, nic straconego, możecie wypróbować inną wersję tego przepisu. Ciasto będzie miało nieco inną konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe. Będzie bardziej kruche i chrupiące na brzegach.

Przepis na pizzę z patelni bez drożdży: składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub bazylii i tymianku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto
  2. Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie i rozmiarze pasującym do twojej patelni 🙂
  3. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień.
  4. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę.
  5. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Smacznego!

Przepis na pizzę domową – jak ją zrobić?

Jak zrobić placek, który smakuje jak ten rodem ze słonecznej Italii? Sekret pysznej pizzy z pewnością tkwi w idealnie wyrobionym cieście. Jak je wykonać?

pizza
Fot. iStock/przepis na pizzę

Potrzebne składniki:

  • 500 gramów mąki
  • 200 gramów mąki pszennej do podsypania
  • 4,5 grama drożdży
  • 50 gramów cukru
  • 50 mililitrów oliwy z oliwek
  • dwa i pół grama soli
  • 300 mililitrów wody

Pamiętajmy, że składniki muszą być idealnie odmierzone! Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto, po czym zostawiamy je na 40 minut w ciepłym miejscu. Powinno zostać przykryte ścierką z naturalnego materiału. Później jeszcze raz wyrabiamy je ręką, podsypujemy mąką i dzielimy na sześć kul o podobnym kształcie i wielkości.

Na stolnicy (może być też blat stołu) rozwałkowujemy ciasto tak, aby tworzyło okrągły placek. By dobrze nam szło, powinniśmy podsypać stolnicę mąką. Placek można ułożyć na pergaminie, na odwróconej do góry nogami blasze do piekarnika. Co dalej?

Teraz musimy zająć się składnikami. Przyda się puszka pomidorów pelatti, 50 gramów pomidorków koktajlowych, czerwona cebula, 100 gramów startej mozzarelli i po tyle samo rukoli oraz kiełbasy pepperoni. Pomidory pelatti gotujemy, a powstałym sosem smarujemy placek. Na środek placka, na powierzchnię sosu należy wysypać ser mozzarella, a na tym kolejno ułożyć plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy pepperoni i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Czas na pieczenie! Pizzę umieszczamy w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku. Pieczemy ją około 25 minut, a gdy będzie gotowa – posypujemy ją rukolą i polewamy resztką sosu pomidorowego. Przygotowana w ten sposób domowa pizza jest gotowa do jedzenia! Choć nie ma tak wielu składników jak niektóre amerykańskie wersje, z pewnością jest od nich zdrowsza. I powiedzmy to sobie szczerze – również smaczniejsza!