Go to content

Knedle ze śliwkami – pracochłonne, ale warte każdej poświęconej im minuty

knedle ze śliwkami
Fot. iStock

Knedle wymagają nieco zachodu, ale efekt wart jest czasu im poświęconego. Podawane na gorąco, polane masłem i bułką tartą, lub też jogurtem, czy śmietaną, są pyszne i sycące. Knedle można przyrządzać na słodko, lub też potraktować jako dodatek do sosu, lub gulaszu i gotowanej kapusty.

Ciasto na knedle 

Ciasto na knedle, w zależności od przepisu, może być ziemniaczane, z czerstwych bułek lub wyrastające na drożdżach. Przygotowując ciasto należy zwrócić uwagę na jego konsystencję. Zbyt gęste sprawi, że knedle będą twarde, a za rzadkie ciasto rozpadnie się podczas gotowania. Można ugotować na próbę jednego knedla — jeśli się rozpada, do mąki należy dodać troszkę mąki lub bułki tartej, a jeśli jest twarde, dodać  mleko lub wodę i ponownie je wyrobić. Warto również pamiętać, by podczas gotowania woda nie wrzała mocno, bo knedle się rozpadną. Wody powinno być dużo, ponieważ knedle nieco pęcznieją, a wyjęte łyżką cedzakową należy osączyć i dopiero położyć na talerz, by nie wchłonęły za dużo płynu.

Knedle ze śliwkami — przepis

Knedle ze śliwkami — składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg śliwek węgierek
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, odparuj i ostudź. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij.
  2. Śliwki umyj, rozłóż na pół w ten sposób, by jednym końcem były połączone. Wyjmij pestkę i w jej miejsce wsyp cukier, zamknij.
  3. Do ziemniaków dodaj jajko, sól, mąkę i szybko wyrób ciasto.
  4. Z ciasta formuj małe placki, pośrodku ułóż śliwkę i zaklej je, tworząc kulkę ze śliwką w środku. Najlepiej zwilżonymi dłońmi.
  5. Knedle wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj ok. 4-5 min (dłużej, jeśli warstwa ciasta jest gruba).
  6. Podawaj gorące, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.