Knedle wymagają nieco zachodu, ale efekt wart jest czasu im poświęconego. Podawane na gorąco, polane masłem i bułką tartą, lub też jogurtem, czy śmietaną, są pyszne i sycące. Knedle można przyrządzać na słodko, lub też potraktować jako dodatek do sosu, lub gulaszu i gotowanej kapusty.
Ciasto na knedle
Ciasto na knedle, w zależności od przepisu, może być ziemniaczane, z czerstwych bułek lub wyrastające na drożdżach. Przygotowując ciasto należy zwrócić uwagę na jego konsystencję. Zbyt gęste sprawi, że knedle będą twarde, a za rzadkie ciasto rozpadnie się podczas gotowania. Można ugotować na próbę jednego knedla — jeśli się rozpada, do mąki należy dodać troszkę mąki lub bułki tartej, a jeśli jest twarde, dodać mleko lub wodę i ponownie je wyrobić. Warto również pamiętać, by podczas gotowania woda nie wrzała mocno, bo knedle się rozpadną. Wody powinno być dużo, ponieważ knedle nieco pęcznieją, a wyjęte łyżką cedzakową należy osączyć i dopiero położyć na talerz, by nie wchłonęły za dużo płynu.
Knedle ze śliwkami — przepis
Knedle ze śliwkami — składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg śliwek węgierek
- jajko
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki masła
- bułka tarta
- cukier
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj, odparuj i ostudź. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij.
- Śliwki umyj, rozłóż na pół w ten sposób, by jednym końcem były połączone. Wyjmij pestkę i w jej miejsce wsyp cukier, zamknij.
- Do ziemniaków dodaj jajko, sól, mąkę i szybko wyrób ciasto.
- Z ciasta formuj małe placki, pośrodku ułóż śliwkę i zaklej je, tworząc kulkę ze śliwką w środku. Najlepiej zwilżonymi dłońmi.
- Knedle wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj ok. 4-5 min (dłużej, jeśli warstwa ciasta jest gruba).
- Podawaj gorące, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.