Go to content

Beef stroganoff – danie, które ocali każdą imprezę i rodzinny wieczór

Fot. www.foodlajf.pl

Czas karnawału, można w niewielkim gronie spędzić, a wtedy najlepszym gorącym daniem będzie Beef Stroganoff w moje wersji, lekko grzybowej.

Na duży gar potrzebujecie:

  • 1,5kg ligawy wołowej
  • 500g pieczarek
  • 2 słodkie papryki
  • 4 ogórki kiszone + 50ml wody z ogórków
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka mrożonych grzybów
  • 1,5 l bulionu
  • mąka do obtoczenia mięsa

Przygotowanie:

Marynata do mięsa: 2 łyżki papryki słodkiej, 2 łyżeczki musztardy, 1łyżeczka suszonego czosnku, sól i pieprz, 3 łyżki oleju.

Mięso pokroić w paseczki i zamarynować na noc, a minimum 2-3h.

Następnie mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć najpierw posiekaną cebulkę i czosnek, potem pokrojone pieczarki i przełożyć do garnka, do mięsa.

Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 2h. Dodać paprykę, ogórki z zalewą, doprawić do smaku i gotować jeszcze 30 minut.

Podawać z domowym chlebkiem.

Fot. www.foodlajf.pl

 

Serowe mini pączusie, bez drożdży - zrobisz w 10 minut - poważnie!

Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.

Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl

foodlajf

foodlajf.pl

 

Fot. Archiwum prywatne