Dania główne Gotowanie Przepisy

Beef stroganoff – danie, które ocali każdą imprezę i rodzinny wieczór

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
8 lutego 2021
Fot. www.foodlajf.pl
 

Czas karnawału, można w niewielkim gronie spędzić, a wtedy najlepszym gorącym daniem będzie Beef Stroganoff w moje wersji, lekko grzybowej.

Na duży gar potrzebujecie:

  • 1,5kg ligawy wołowej
  • 500g pieczarek
  • 2 słodkie papryki
  • 4 ogórki kiszone + 50ml wody z ogórków
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka mrożonych grzybów
  • 1,5 l bulionu
  • mąka do obtoczenia mięsa

Przygotowanie:

Marynata do mięsa: 2 łyżki papryki słodkiej, 2 łyżeczki musztardy, 1łyżeczka suszonego czosnku, sól i pieprz, 3 łyżki oleju.

Mięso pokroić w paseczki i zamarynować na noc, a minimum 2-3h.

Następnie mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć najpierw posiekaną cebulkę i czosnek, potem pokrojone pieczarki i przełożyć do garnka, do mięsa.

Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 2h. Dodać paprykę, ogórki z zalewą, doprawić do smaku i gotować jeszcze 30 minut.

Podawać z domowym chlebkiem.

Fot. www.foodlajf.pl

 

Serowe mini pączusie, bez drożdży - zrobisz w 10 minut - poważnie!

Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.

Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl

foodlajf

foodlajf.pl

 

Fot. Archiwum prywatne

 



Dania główne Gotowanie Przepisy

Gofry marchewkowe, którym nikt się nie oprze

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
8 lutego 2021
Fot. www.foodlajf.pl

Odkąd kupiłam gofrownicę eksperymentuję i robię gofry na różne sposoby – słodkie, wytrawne, z serem, ze szpinakiem.. a rodzinka wszystko zjada ze smakiem!

Dzisiaj proponuję marchewkowe, bo tej marchewki w ogóle nie czuć – dzieci się nie poznały, a gofry wychodzą bardzo chrupiące i przepyszne!

Fot. www.foodlajf.pl

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie – białka ubić na sztywną pianę)
  • 350 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, zwykłej pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 marchewka około 100 g
  • 2 łyżki oleju roślinnego + do smarowania gofrownicy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Fot. www.foodlajf.pl

Rozgrzać porządnie gofrownicę. To już jest 90% sukcesu. Naprawdę! Żółtka wymieszać z mlekiem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do masy. Wymieszać wszystko razem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia i odstawić na kilka minut.

Nagrzaną gofrownicę dobrze natłuścić (chyba, że macie dużą moc i ciasto nie przywiera, to pominąć ten krok). Ciasto nakładać łyżką tak, aby nie zakryć całej formy. Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy, ja w mojej piekę 10-12 minut.

Ważne! Nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia!

Fot. www.foodlajf.pl

Serowe mini pączusie, bez drożdży - zrobisz w 10 minut - poważnie!

Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.

Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl

foodlajf

foodlajf.pl

 

Fot. Archiwum prywatne

 


Zobacz także

Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański?

Smart cooking – gotuj szybko, sprytnie i zdrowo

Placki ze śliwkami z twarogiem, na drożdżach, z serem lub dynią

Placki ze śliwkami – 5 pysznych przepisów, które przypomną dzieciństwo