Czas karnawału, można w niewielkim gronie spędzić, a wtedy najlepszym gorącym daniem będzie Beef Stroganoff w moje wersji, lekko grzybowej.
Na duży gar potrzebujecie:
- 1,5kg ligawy wołowej
- 500g pieczarek
- 2 słodkie papryki
- 4 ogórki kiszone + 50ml wody z ogórków
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka mrożonych grzybów
- 1,5 l bulionu
- mąka do obtoczenia mięsa
Przygotowanie:
Marynata do mięsa: 2 łyżki papryki słodkiej, 2 łyżeczki musztardy, 1łyżeczka suszonego czosnku, sól i pieprz, 3 łyżki oleju.
Mięso pokroić w paseczki i zamarynować na noc, a minimum 2-3h.
Następnie mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć najpierw posiekaną cebulkę i czosnek, potem pokrojone pieczarki i przełożyć do garnka, do mięsa.
Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 2h. Dodać paprykę, ogórki z zalewą, doprawić do smaku i gotować jeszcze 30 minut.
Podawać z domowym chlebkiem.
Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.
Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl
foodlajf | foodlajf.pl |