Nowotwory są poważnym zagrożeniem dla życia, którego nie można bagatelizować. Co roku różne typy nowotworów zbierają śmiertelne żniwo. Niestety nie ma sposobu, który dałby 100 procent pewności, że nie zachorujemy, a w wielu przypadkach leczenie bywa nieskuteczne. Wiele mówi się o badaniach profilaktycznych, roli zdrowego trybu życia w zapobieganiu ich rozwojowi.
Bardzo ważną funkcję pełni dieta, której nie sposób przecenić nie tylko w kwestii zapobiegania zachorowaniom, jak i podczas procesu leczenia i zdrowienia. Tzw. dieta antyrakowa polega na racjonalnym podejściu do żywienia, opierając się na dużej ilość warzyw i owoców. Zrezygnować należy z soli, tłuszczów trans i nasyconych, a także cukrów prostych, które szkodzą zdrowiu. Największy nacisk położony został na produkty, które zawierają witaminy i minerały, dużą ilość antyokdsydantów, a także błonnika czy zdrowych tłuszczów. Związki aktywne obecne w nich wpływają na zahamowanie ryzyka występowania raka m.in. jamy ustnej, żołądka, sutka, piersi, prostaty, a nawet gardła.
Poznaj produkty podzielone względem ich koloru, na które kładzie się największy nacisk w diecie antynowotworowej.
źródło: bonavita.pl, www.zycie.pl