Jeżeli akurat nie jesteś na diecie i nie chorujesz na cukrzycę, powinnaś każdego dnia sięgać po jednego banana. Ten wyjątkowo smaczny i pożywny owoc jest bogaty w szereg witamin i minerałów, które usprawniają pracę układu nerwowego, pomagają odkwasić organizm, a także wspomagają okres rekonwalescencji po chorobie. Ciekawe właściwości ma także skórka od banana.
Pamiętam taką scenę z mojego dzieciństwa, gdy miałam może 4-5 lat. Stałam już przy drzwiach, gotowa do wyjścia. Moja mama biegała jeszcze po domu i wrzucała do torebki różne przedmioty, a w jednej ręce trzymała banana i co chwilę gryzła kawałek. Ewidentnie byłyśmy spóźnione. Gdy już zjadła owoc, zamiast wyrzucić skórkę do kosza, zaczęła szybko polerować nią swoje buty. Bardzo mnie to rozbawiło i pamiętam, że jeszcze przez całą drogę ją o to pytałam. Niewykluczone, że później opowiadałam innym dzieciom w grupie, co też zrobiła moja mama.
Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że skórka od banana może mieć zastosowanie w domu, ale także w dbaniu o zdrowie. Teraz, wiele lat później, sama wykorzystuję ją na różne sposoby. Oto kilka niezawodnych.