Polacy kochają dodawać sól do przyrządzonych potraw, wyjątkowo smakują nam też słone przekąski, które pochłaniamy w ogromnych ilościach. Chipsy, paluszki, orzeszki z dodatkiem soli – kto się tym nie zajadał? Eksperci z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego ustalili, że spożywamy jej o 3 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), czyli ok. 15 g na dobę! Statystyki są alarmujące, tym bardziej, że sól wcale nie jest obojętna dla naszego zdrowia.
Jakie konsekwencje może mieć nadużywanie soli?
Produkt, który kupujemy w sklepie, jest najczęściej prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl
Sól nie jest produktem obojętnym dla naszego organizmu, nie posiada również składników odżywczych. Lekarze przestrzegają przed jej nadużywaniem, ponieważ sól zatrzymuje wodę w organizmie, w wyniku czego zaczyna rosnąć ciśnienie tętnicze krwi. Jej nadmiar przeciąża nerki, a w dodatku sól podejrzewa się o wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, udaru mózgu. Wypłukuje wapń z organizmu przez nerki, i może przyczyniać się do wystąpienia osteoporozy.Wiadomo, że znaczne zmniejszenie codziennej porcji sodu, redukuje ciśnienie (skurczowe o 5 – 7 mm Hg, a rozkurczowe o 3 – 5 mm Hg), o 1/4 zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i pięciokrotnie zmniejsza ryzyko zgonu, w wyniku tych chorób.
Ale sól ma również pozytywne znaczenie dla organizmu. Przyjmowana w niewielkich ilościach,pomaga zachować równowagę elektrolitową w organizmie, jest też składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jest potrzebna przy odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Wskazana jest także osobom, którym dokucza niedociśnienie tętnicze.
Sól znajduje się nie tylko w słonych produktach
Sól jest głównym składnikiem większości produktów żywnościowych, ale nie tylko. W zdrowej odsłonie znajdziemy ją również w warzywach, zawierających naturalną równowagę sodu i potasu.
Najwięcej soli zawierają te produkty: sery, wędliny, wędzone ryby, pieczywo, różne przekąski a przede wszystkim produkty wysoko przetworzone. Poza tym, że zjadamy duże ilości soli w gotowych produktach, chętnie posypujemy nią kanapki, sałatki, Jajka i wiele innych produktów, które stawiamy na stół przy okazji codziennych posiłków. Właśnie z tego powodu, nie mamy kontroli nad tym, ile faktycznie tej soli spożywamy. Pomimo zauważalnego umiłowania do słonych potraw, przy odrobinie silnej woli możemy pozbyć się tego „nałogu”. Już po dwóch dniach ograniczenia ilości dosypywanej soli i spożywania gotowych, dosalanych produktów, kubki smakowe przyzwyczajają się do nowego smaku.
Gotowanie bez soli, czyli 11 zamienników, by nadal jeść smacznie
Naturalne przyprawy i zioła, są najlepszym zamiennikiem dla oczyszczonej soli. Sprawdź, co jeszcze możesz zrobić, by na stałe ograniczyć ilość soli w pożywieniu.
1. Natka pietruszki
Dostępna przez cały rok w sprzedaży, i łatwa w przydomowej uprawie. Zawiera dużą ilość witaminy C, żelazo, beta-karoten, chrom, witaminę K. Ma charakterystyczny sam i uniwersalne zastosowanie – sprawdzi się w zupach, na ziemniakach, jajkach, sałatkach, kanapkach i wielu innych potrawach.
2. Bazylia
Roślina zapożyczona z kuchni śródziemnomorskiej, na dobre zadomowiła się na naszych stołach. Ożywia smak potraw i pięknie pachnie, nadaje się do warzyw, grillowanego mięsa, ryb i oczywiście przepisów z południowej kuchni.
3. Rozmaryn
Pozytywnie wpływa na serce i mózg, poprawia trawienie, działa przeciwbólowo, oraz łagodzi zgagę. Dobrze się łączy z ziemniakami, mięsem, rybami.
4. Kolendra
Pomaga na trawienie, oraz w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. pasuje do dań z ryżem.
5. Mięta
Źródło witaminy C, pasuje do dań z makaronem, kuskusem i komosą ryżową, sałatek i serów ( feta).
6. Umami
Naturalnie występuje w grzybach, serach,pomidorach, winogronach, orzechach, brokułach, czosnku. Umami zawiera naturalny kwas glutaminowy, którego sztucznym odpowiednikiem jest glutaminian sodu obecny w przyprawach i kostkach rosołowych.
7. Cynamon
Pasuje do doprawiania kaszy jęczmiennej, jaglanej lub komosy ryżowej, dobrze łączy się też z mięsem.
8. Ocet winny
Pasuje do sałatek, surówek, marynat, czerwonego barszczu i potraw słodko-kwaśnych oraz do mięs.
9. Ocet jabłkowy
Poprawi smak marynat, warzyw kapustnych, ryb i mięs.
10. Cytryna
Jest dobrym źródłem witaminy C, E, A i K, oczyszcza także organizm z toksyn. Podobnie jak inne cytrusy, dobrze łączy się z grillowanym mięsem i rybami.
11. Imbir
Wykazuje właściwości przeciwzapalne, usprawnia trawienie, wzmacnia odporność. Pasuje do potraw z ryb, kurczaka, wieprzowiny, wołowiny.
Poza tym, pamiętaj aby:
- sięgać po sól o obniżonej zawartości sodu
- czytać etykiety gotowych produktów, unikać tych wysokoprzetworzonych
- gotować na parze i piec, a wtedy produkty zachowają wyjątkowy smak i walory odżywcze
źródło: medycyna praktyczna, wp kuchnia