Gulasz wieprzowy jest jednym z wariantów klasycznego gulaszu, który uważany jest za narodowe danie Węgrów. Propozycja gulaszu wieprzowego jest pomysłem na obiad, jako sycącego i rozgrzewającego dania, które ucieszy miłośników potraw mięsnych. Warto wiedzieć, w jaki sposób przyrządzić gulasz wieprzowy z pieczarkami, warzywami lub papryką.
Jakie mięso na gulasz wieprzowy?
Gulasz wieprzowy to dobry zamiennik klasycznego, ale droższego i wymagającego dłuższej obróbki cieplnej mięsa wołowego. Jest zdecydowanie bardziej przystępny, ponieważ mięso wieprzowe jest tańsze i łatwiejsze do przyrządzenia. Najchętniej wybierane do gulaszu wieprzowego jest mięso z łopatki i szynki, ale pasuje do niego także karkówka, mięso z udźca lub goleni. Odpowiednio doprawione posiada doskonały smak i rozgrzewa dzięki przyprawom, takim jak sproszkowana ostra papryka. Przygotowując gulasz wieprzowy warto zastosować radę, by mięso solić dopiero pod koniec gotowania. Zbyt wczesne solenie mięsa wieprzowego (podobnie jak wołowego) skutkuje jego stwardnieniem.
Gulasz wieprzowy z szynki — przepis
Gulasz wieprzowy z szynki — składniki:
- 500 g szynki wieprzowej bez kości
- duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- 1 łyżka wędzonej papryki
- szczypta papryki ostrej
- bulion lub kostka bulionowa
- sól
- pieprz
- ew. mąka do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
- Na patelni rozgrzej olej, obmaż kawałki mięsa tak, by były rumiane z każdej strony, wrzuć je do garnka.
- Cebulę i marchewki obierz, pokrój w kostkę i obsmaż na tłuszczu po mięsie, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i razem jeszcze chwilę przesmaż. Gdy marchewki i cebula nieco zmiękną, dorzuć do garnka z mięsem, wlej bulion. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku.
- Duś pod przykryciem ok. 45-50 minut, na koniec, gdy składniki zmiękną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami — przepis
Gulasz wieprzowy z pieczarkami — składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej bez kości
- 250 g pieczarek
- duża marchew
- 1 cebula
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1-2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- suszony tymianek
- bulion lub kostka rosołowa
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
- Na patelni rozgrzej olej, obmaż kawałki mięsa tak, by były rumiane z każdej strony, wrzuć je do garnka.
- Cebulę, pieczarki i marchewki obierz i oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
- Dodaj do mięsa, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, nieco tymianku i papryki.
- Duś pod przykryciem ok. 45-50 minut, na koniec, gdy składniki zmiękną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
Gulasz wieprzowy z warzywami — przepis
Gulasz wieprzowy z warzywami — składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego bez kości
- 250 g pieczarek
- czerwona papryka
- garść fasolki szparagowej
- marchew
- cukinia
- cebula
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- szczypta chili
- 2 łyżki pasty paprykowej
- bazylia i oregano (najlepiej świeże)
Przygotowanie:
- Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz przyprawami.
- Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu w głębokiej patelni. Mięso dodaj do cebuli, dodaj pastę paprykową, podsmaż, a następnie zalej wrzątkiem i duś pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć.
- Do mięsa dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i marchewkę, po kilku minutach dodaj oczyszczone pokrojone pieczarki i paprykę, po kolejnych kilku minutach dodaj cukinię pokrojoną w kawałki (najszybciej się rozpada). Zamieszaj i duś do miękkości mięsa i warzyw. Dodaj do smaku bazylię i oregano.
Gulasz wieprzowy z papryką — przepis
Gulasz wieprzowy z papryką — składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego bez kości
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża papryka czerwona
- świeża papryka żółta
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta ostrej papryki w proszku
- nieco tymianku
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- bulion do podlania mięsa
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz, pokrój w niewielką kostkę i oprósz mąką.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do mięsa dołóż cebulę i czosnek, zalej bulionem. Dodaj do mięsa liście laurowe i ziele angielskie, dorzuć tymianek. Zagotuj, po czym dodaj do mięsa papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę. Duś do miękkości.
- Gdy składniki będą miękkie, dopraw całość mieloną papryką, solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.