Sos czosnkowy to aromatyczny i wyrazisty w smaku dodatek do wielu dań. Trudno sobie bez niego wyobrazić różne mięsa, sałatki czy zapiekanki. Jest on prosty w przygotowaniu, można go stworzyć w przysłowiowe pięć minut, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Jak przygotować sos czosnkowy na różne sposoby?
Sos czosnkowy przyrządzany jest głównie na bazie jogurtu naturalnego, typu greckiego czy rzadziej śmietany, oraz świeżego czosnku. Można poprawić jego smak dodatkiem majonezu. Aby go nieco „odchudzić”, zamiast tradycyjnego sosu, można przygotować go wyłącznie na bazie jogurtu naturalnego. Nieodzowne są w nim przyprawy — sól, pieprz, świeży koperek, a w wielu innych wariantach: bazylia, oregano, lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich. Najlepiej smakuje schłodzony, więc warto przed podaniem trzymać go w lodówce. Jest to wielostronny dodatek, który pasuje do większości dań z mięsa, warzyw, ziemniaków, ryb, owoców morza, pizzy, zapiekanek, kebabów, gyrosa, naleśników czy sałatek.
Na ten dodatek, a raczej ilość czosnku w samym sosie powinny uważać osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Świeży czosnek może powodować wzdęcia, gazy, bóle brzucha, więc w przypadku nadwrażliwości należy być ostrożnym.
Sos czosnkowy fit z jogurtem — przepis
Sos czosnkowy fit z jogurtem — składniki:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- Koperek poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Do smaku dopraw solą i pieprzem.
Sos czosnkowy z ziołami — przepis
Sos czosnkowy z ziołami — składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z resztą składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Sos czosnkowy (jogurt grecki) – przepis
Sos czosnkowy (jogurt grecki) – składniki:
- 1 duży jogurt grecki (naturalny)
- 3 łyżki majonezu
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Z jogurtu odlej serwatkę i przełóż go do miseczki.
- Majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Doprawiony majonez dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.
Sos czosnkowy do pizzy — przepis
Sos czosnkowy do pizzy — składniki:
- duża śmietana 12%
- łyżka majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie – bazylia, oregano, tymianek
Przygotowanie:
Śmietanę zmieszaj z majonezem, wyciśnij czosnek, dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wymieszaj i włóż do lodówki na jakiś czas, by się schłodził.
Sos czosnkowy do gyrosa — przepis
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 4 łyżki oleju
Sałatka:
- sałata lodowa
- ogórek szklarniowy
- pomidor
- czerwona cebulka
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- frytki
Sos z czosnkiem:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
Sos paprykowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki keczupu
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski, następnie na mniejsze kawałki. Obsyp je przyprawą gyros i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso usmaż na oleju.
- Przygotuj sałatkę do gyrosa: sałatę porwij, ogórek i pomidor pokój w półplasterki, cebulę w piórka. Wymieszaj składniki.
- Przygotuj sos z czosnkiem: koperek poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Do smaku dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj sos paprykowy: składniki sosu wymieszaj i dopraw do smaku.
- W międzyczasie wstaw frytki do piekarnika lub usmaż je na oleju.
Mięso do gyrosa podawaj z sałatą i frytkami, polej sosem czosnkowym i paprykowym.
Francuski sos czosnkowy aioli — przepis
Francuski sos aioli — składniki:
- 250 ml oliwy z oliwek
- 10 ząbków czosnku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- czarny pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z solą i bardzo dokładnie utrzyj lub ubij z żółtkami.
- Powoli wlewaj do sosu oliwę z oliwek, nie przestając ucierać całości.
- Do ubijanej masy dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze chwilę. Na koniec aioli przypraw świeżo zmielonym pieprzem.