Sos kurkowy to świetny pomysł na przyrządzenie tych delikatnych i wyrazistych w smaku grzybów. Szczególnie warto skusić się na niego w sezonie, gdy nie brakuje świeżych kurek. Jak przyrządzić sos kurkowy ze śmietaną lub w wersji fit i do czego go serwować?
Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne, to pożądane grzyby, chętnie zbierane przez miłośników grzybobrania i potraw przyrządzanych z leśnych darów. Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką, to grzyb, który pojawia się wczesnym latem i nie jest atakowany przez robaki.
Kurki mogą przyjmować kolor od jasnożółtego do pomarańczowego, a ich wygląd jest bardzo charakterystyczny. Noga i kapelusz stanowią całość. Młode kurki mają kapelusze z blaszkami wypukłe, które z wiekiem robią się coraz większe, wklęsłe, na koniec lejkowate i pofalowane.
Kurki, mimo specyficznego wyglądu, na pierwszy rzut oka można pomylić z niejadalną lisówką pomarańczową. Lisówka pomarańczowa jednak ma gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki — na tym polega najważniejsza różnica pomiędzy nimi.
Sos kurkowy — przepis
Kurki są wyjątkowo smacznymi grzybami, ale to nie jedyna ich zaleta. Zawierają także witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, oraz minerały takie jak: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, miedź i cynk. Nic więc dziwnego, że są chętnie wykorzystywane w kuchni, m.in. do aromatycznego sosu.
Sos kurkowy — przepis
- 400 g kurek
- 1 cebula
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kurki oczyść i opłucz krótko, aby nie złapały wody. Duże kurki pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości.
- Cebulę pokrój w kostkę i razem z kurkami podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną i odparuje nadmiar wody.
- Do miękkich kurek wlej śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Sos kurkowy z kurczakiem — przepis
Sos kurkowy z kurczakiem — składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 350 g kurek
- 400 ml śmietany 30%
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- koperek
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyj, usuń błonki i pokrój w średnią kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni.
- Cebulę pokrój drobno w kostkę i na oleju po kurczaku zeszklij ją.
- Kurki oczyść i opłucz krótko, aby nie złapały wody. Duże okazy pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości i dodaj do podsmażonej cebulki. Smaż do momentu, aż woda po kurkach odparuje. Gdy płyn będzie zredukowany dołóż mięso i zalej wszystko śmietaną. Dodaj sól, pieprz i posiekany drobno koperek.
- Całość duś, aż sos zgęstnieje odpowiednio. Podawaj do makaronu lub ziemniaków.
Sos kurkowy fit, bez śmietany — przepis
Sos kurkowy fit, bez śmietany — składniki:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kurki oczyść i opłucz, duże pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości.
- Cebulę pokrój w kostkę i razem z kurkami podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną i odparuje nadmiar wody.
- Do miękkich grzybów wlej jogurt i dobrze zamieszaj. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi — przepis
Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi — składniki:
- 250 g kurek
- 1 szklanka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny
- sól
- gałka muszkatołowa
- oregano
- pikantna papryka w proszku
- szczypiorek
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Kurki oczyść i opłucz, cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i razem z kurkami podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną.
- Do miękkich grzybów wlej śmietanę i dobrze zamieszaj. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dopraw go jeszcze, jeśli jest taka potrzeba.
- Przygotuj placki — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
- Gorące placki podawaj z gotowym sosem, posyp posiekanym szczypiorkiem.