Eskalopki to cienkie plastry mięsa, serwowane jako kotlety smażone, przygotowywane bez wcześniejszego panierowania. Znakomicie nadają się jako element sycącego posiłku, w dodatku jest wiele ciekawych przepisów na eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe i cielęce. Za każdym razem danie może smakować nieco inaczej, więc warto sięgnąć po tę smaczną różnorodność.
Eskalopki przyrządzone na różne sposoby znakomicie pasują do purée z ziemniaków, ryżu na sypko, gotowanej marchewki, groszku, czy też świeżych warzywnych surówek. Ich przygotowanie nie nastręcza specjalnych trudności.
Eskalopki z kurczaka klasyczne — przepis
Eskalopki z kurczaka klasyczne. Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 duże pieczarki
- ½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
- mąka
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta papryki mielonej
- szczypta pieprzu mielonego
- przyprawa ziołowa
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Filety z piersi lekko roztłucz, przypraw solą, pieprzem i papryką, oprósz mąką (strząśnij jej nadmiar).
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż piersi, by były rumiane z obu stron. Zdejmij je z patelni, a na tłuszczu po nich usmaż pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj do nich eskalopki z kurczaka, wlej wodę i śmietankę, dodaj masło i zamieszaj. Duś na niewielkim ogniu 10 minut.
- Powstały sos dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ulubionymi ziołami. Trzymaj na ogniu do chwili, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.
Eskalopki drobiowe inaczej — przepis
Eskalopki drobiowe. Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 10 średnich pieczarek
- 25 dag żółtego sera
- jajko
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj pieczarki i podsmaż razem aż do wyparowania wody. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź, przełóż do miski.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do wystudzonych pieczarek. Dorzuć starty na grubych oczkach ser, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszaj masę — nie powinna kleić się do rąk.
- Z masy formuj kotlety wielkości dłoni i smaż na patelni przez około 3-4 minuty z obu stron — powinny być zrumienione z obu stron.
Eskalopki z indyka — przepis
Eskalopki z indyka. Składniki:
- 6 plastrów z piersi indyka
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 8 pieczarek
- pół szklanki bulionu
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek świeży lub suszony
- 3 łyżki oliwy
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie:
- Filety rozbij delikatnie tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż obrane ząbki czosnku, zdejmij go z patelni i od razu obsmaż z dwóch stron każdy filet na złoty kolor, mięso zdejmij na talerz.
- Na tej samej patelni obsmaż pieczarki pokrojone w plastry, zalej bulionem i śmietanką, dołóż obsmażone wcześniej filety.
- Trzymaj na ogniu do chwili, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.
Eskalopki wieprzowe z sosem grzybowym — przepis
Eskalopki wieprzowe. Składniki:
- 0,5 kg polędwicy wieprzowej
- jajko
- sól
- pieprz
- tłuszcz
Sos grzybowy:
- 400 g świeżych grzybów leśnych
- 2 cebule
- 1 szklanka śmietany
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarenka pieprzu
- tymianek suszony
- natka pietruszki
- olej
Przygotowanie:
Eskalopki:
- Polędwicę pokrój na cienkie plastry, posyp solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Obtocz w jajku, a następnie w mące. Strząśnij nadmiar mąki i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor.
Sos grzybowy:
- Cebule posiekaj w drobną kostkę, grzyby pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebule, dodaj grzyby i duś razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz tymiankiem.
- Do grzybów wlej bulion i zagotuj. Trzymaj na ogniu, aż grzyby będą miękkie. Następnie mąkę wymieszaj ze śmietaną, rozprowadź gorącym sosem i wlej do grzybów. Mieszając, by nie powstały grudki, zagotuj. Gęsty sos dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp poszatkowaną natką pietruszki.
Podawaj polane sosem grzybowym do ziemniaków.
Eskalopki cielęce — przepis
Eskalopki cielęce. Składniki:
- 500 g polędwicy cielęcej
- 300 ml bulionu wołowego
- 100 ml słodkiego białego wina
- 100 ml śmietanki 30%
- cebula
- 10 dag mąki
- 10 dag masła
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- sól
- pieprz biały mielony
- tymianek,
- rozmaryn,
- słodka papryka mielona
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła, zalej winem i bulionem. Przelej do rondelka, dodaj liście laurowe i goździki, odrobinę soli. Gotuj ok. 20 min na małym ogniu.
- Po upływie czasu sos wymieszaj ze śmietanką, dodaj zielony pieprz, i trzymaj na ogniu, aż sos odparuje do połowy objętości.
- Mięso cielęce pokrój na kawałki, porozbijaj je tłuczkiem na grubość 5 mm. Obsyp solą, odrobiną tymianku, rozmarynu i papryki. Obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar i na drugiej patelni smaż na maśle z obu stron ok. 2 minut.
- Do gorącego sosu przełóż eskalopki i duś razem ok. 3 minut. Gotowe mięso podawaj z sosem.