Kompot z rabarbaru to jedna z tych rzeczy, o której myśląc, przenosimy się wspomnieniami do dzieciństwa. Orzeźwiający, o charakterystycznym smaku, często trafiał na stoły jako napój podawany do obiadu, lub do ciasta drożdżowego z rabarbarem. Jak przygotować kompot z rabarbaru do obiadu, opierając się o przepis babci, i jak zawekować go na zimę w słoiku?
Kompot z rabarbaru to tradycyjny napój, który dawniej można było spotkać w większości polskich kuchni latem. Obecnie przepis nieco chętniej jest odkurzany w pamięci, więc warto sięgnąć po ulubiony przepis na kompot z rabarbaru, by cieszyć się znanym dobrze smakiem.
Kompot z rabarbaru — właściwości
Kompot z rabarbaru to znakomity sposób na letnie orzeźwienie, choć za sprawą weków lub mrożenia, można bez problemu sięgnąć po niego także zimą. Taki napój nie tylko dobrze chłodzi i doskonale smakuje, ale również zawiera niemało wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Przy okazji warto powiedzieć kilka słów o rabarbarze.
Rabarbar (rzewień) to warzywo, a dokładniej bylina, często spotykana w ogrodach (pospolity rabarbar ogrodowy). Wykorzystywany jest w kuchni, ze względu na charakterystyczny, kwaśny smak, jako składnik wypieków, zup owocowych czy kompotów. W łodygach rabarbaru nie brakuje witamin i minerałów. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, wapń, potas, fosfor, cynk, magnez, sód oraz żelazo. Zawiera także dużo błonnika, więc zaleca się go na zaparcia. Jest także niskokaloryczny — rabarbar zawiera jedyne 21 kcal w 100 g, więc bez obaw mogą sięgać po niego osoby na diecie. Co ciekawe, kompot z rabarbaru jest jednym z naturalnych sposobów na obniżenie gorączki i wsparciem dla odporności.
Przy wielu zaletach rabarbaru należy pamiętać o dwóch rzeczach. Tego warzywa nie powinny jeść osoby chorujące na osteoporozę oraz kamicę nerkową, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy. Gdy kwas szczawiowy łączy się z jonami wapnia, powstaje szczawian wapnia, który jest trudno rozpuszczalny i osadza się w nerkach w postaci złogów (kamieni nerkowych). Ważne jest także, by nie gotować rabarbaru w garnkach z aluminium, gdyż metal pod wpływem kwasu z rabarbarowego utlenia się i trafia do kompotu.
Kompot z rabarbaru — przepis babci
To taki najprostszy kompot z rabarbarem, który można ugotować, dokładnie taki, jaki trafiał najczęściej na stół w domu babci.
Kompot z rabarbaru — składniki:
- 2 litry wody
- 10 łodyg rabarbaru bez liści
- ok. 3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
Kompot z rabarbaru — przepis
Ten nieco bogatszy przepis może posłużyć jako baza do przygotowania kompotu z innymi, ulubionymi dodatkami.
Kompot z rabarbaru — składniki:
- 2 litry wody
- 7 łodyg rabarbaru bez liści
- sok z 1/2 cytryny
- cukier waniliowy
- miód do smaku
Przygotowanie:
- Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
- Zagotuj w garnku rabarbar, dodaj cukier waniliowy.
- Gotuj kilkanaście minut aż zmięknie, odcedź.
- Gdy dość przestygnie, dosłódź kompot miodem, dodaj cytrynę i odstaw do zupełnego ostygnięcia. Gdy jest bardzo gorąco, możesz schłodzić go w lodówce i serwować z kostkami lodu.
Kompot z rabarbaru, jabłek, truskawek — przepis:
Połączenie jabłek, truskawek i rabarbaru zawsze się sprawdza, jeśli mamy ochotę na zdrowy napój o ciekawym smaku. To znakomity przepis na wykorzystanie letnich owoców, których w sezonie nie brakuje. Zamiast kupnych jabłek (z początkiem lata sezonowe dopiero dojrzewają), można sięgnąć po często spotykane w sadach i ogrodach papierówki, które kuszą od połowy lipca.
Składniki na kompot z rabarbaru, jabłek i truskawek:
- 2 litry wody
- 2 garści truskawek
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 jabłka
- 6 czubatych łyżek cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę a owoce umyj.
- Rabarbar pokrój na ok. 2 cm kawałki, a jabłko na ósemki, pozbywając się gniazda nasiennego.
- Do gotującej się wody wrzucić owoce, cukier i cynamon. Gotuj ok. 15-20 minut, do miękkości owoców.
- Ostudź, odcedź i przełóż do lodówki, by dobrze schłodzić kompot.
Kompot z rabarbaru i wiśni — przepis
Przepis na kompot z rabarbarem i dodatkiem wiśni to znakomite połączenie dwóch wyrazistych smaków. Można do tego przepisu wykorzystać zarówno wiśnie świeże, jak i mrożone.
Kompot z rabarbaru — składniki:
- 3 litry wody
- 4 łodygi rabarbaru
- 25 dag wiśni
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Rabarbar oczyścić, pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj rabarbar, wiśnie i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 7 min.
Kompot z rabarbaru na zimę
Końcówka sezonu na rabarbar nie musi oznaczać pożegnania z jego smakiem. Rabarbar to warzywo, które z powodzeniem można wekować. Także kompot z rabarbarem można zamknąć na zimę w słoiku.
Kompot z rabarbaru na zimę — składniki:
- 1,5 kg łodyg rabarbaru
- 3 litry wody
- 10 sztuk goździków
- 20 łyżek cukru
Dodatkowo: 5 litrowych słoików
Przygotowanie:
- Rabarbar obierz, umyj i wysusz. Pokrój na centymetrowe kawałki.
- Do umytych i wyparzonych słoików włóż rabarbar (do 3/4 wysokości słoika). Do każdego słoika dodaj dwa goździki i 4 łyżki cukru.
- W garnku zagotuj 3 litry wody, po czym zdejmij garnek z ognia i nalej wodę do słoików. Słoiki zakręć i postaw do góry dnem, do chwili aż wystygną. Dla pewności można pasteryzować słoiki w garnku z wodą, wstawiając je na ok. 15 minut.