Go to content

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia – oszalejecie na ich punkcie!

fot.IStock

Kochasz kiszone ogórki, ale nie chce ci się odstawiać tego całego cyrku ze słoikami, gliniankami i – co najgorsze – czekać i czekać? Mamy dobrą wiadomość, możesz je ukisić już w 24 godziny! A zamiast słoika wystarczy woreczek strunowy! Wypróbuj koniecznie przepis na ogórki kiszone na sucho.

Ogórki kiszone na sucho – o co chodzi?

Od pewnego czasu Internet podbija przepis na ogórki kiszone na sucho, bez wody. W zasadzie jest to przepis na ogórki małosolne, bowiem cały proces trwa jedyne 24 h, a to za mało, by otrzymać tradycyjne kiszonki. Ale… małosolne są najlepsze – każdy to wie! Jak je przygotować? To tak proste, że zdziwisz się, że jeszcze tego nie zrobiłaś!

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia - oszalejecie na ich punkcie!

Fot. iStock

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.


źródło:  beszamel.se.pl, www.poradnikzdrowie.pl, fajnyogrod.pl