Kasza bulgur to jeden z podstawowych produktów spożywczych na Bliskim Wschodzie. Od pewnego czasu zdobywa coraz większe powodzenie również na polskich stołach. Jakie właściwości ma kasza bulgur, ile ma kalorii i jakie przepisy warto wypróbować?
Kasza bulgur, o lekko orzechowym smaku i aromacie, znana jest w krajach arabskich od ponad 4000 lat. Wytwarza się ją z wartościowej pszenicy durum, więc jest produktem zawierającym gluten.
Aby uzyskać kaszę, ziarna są najpierw poddawane gotowaniu, suszeniu, a następnie rozdrobnieniu, by usunąć z nich otręby. Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistym – najbardziej popularnym, średnioziarnistym i gruboziarnistym.
Kasza bulgur – składniki odżywcze, witaminy, kcal
Kasza bulgur dostarcza do organizmu wartościowe białko oraz dwa razy więcej błonnika, niż brązowy ryż. W 100 gramach ugotowanego bulguru jest aż 4,5 grama błonnika pokarmowego. Nie brakuje w niej witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor, cynk, selen, chrom. Posiada niski indeks glikemiczny, równy 46, dlatego polecany jest cukrzykom i osobom będącym na diecie. Jeśli chodzi o kalorie, to kasza bulgur w 100 g ma 342 kcal. Nie jest to mało, ale z reguły nie zjada się tak dużych porcji kaszy na raz. Poza tym zalety zdrowotne kaszy bulgur zdecydowanie przesłaniają jej kaloryczność.
Kasza bulgur – właściwości dla zdrowia
Po kaszę bulgur powinny sięgać osoby narażone na silny stres oraz pracujące umysłowo. Ze względu na obecny w niej kwas foliowy, magnez i witaminy z grupy B, wspomaga pracę układu nerwowego, podnosi przy tym sprawność umysłową. Witamina B6 wspiera wytwarzanie serotoniny i tryptofanu niezbędnych do utrzymania dobrego nastroju i regenerującego snu. Kasza bulgur wspiera także funkcjonowanie układu pokarmowego, dzięki błonnikowi, obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Ponadto przyspiesza metabolizm i pozwala uniknąć zaparć, co zapobiega zaleganiu szkodliwych toksyn i chroni przed rozwojem raka jelita grubego. Warto sięgać po bulgur także dla ochrony układu sercowo-naczyniowego. Pszenica durum, z której produkuje się bulgur, zawiera magnez, sód, potas i wapń, które regulują ciśnienie krwi i wzmacniają pracę serca.
Kasza bulgur – gotowanie
Aby kasza bulgur była idealna, gotowanie należy przeprowadzić zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu kaszy. Jednak jeśli takich nie ma, można kierować się utartym schematem, stosowanym w zależności od tego, jaka kasza ma trafić na nasz stół:
- kasza gruboziarnista gotuje się ok. 12 min w 2,5 szklankach lekko osolonej wody na minimalnym ogniu. Następnie zestawia się ją z ognia i pod przykryciem zostawia na 5 minut.
- kasza bulgur średnia wymaga zalania 2 częściami osolonego wrzątku. Gotuje się ją ok 7-8 min bez przykrycia na minimalnym ogniu. Następnie zestawia się ją z ognia i pod przykryciem zostawia na 5 minut.
- bulgur drobnoziarnisty gotuje się ok. 5 min, zalewając kaszę 1,5 szklanki wrzącej, osolonej wody. Następnie zestawia się ją z ognia i pod przykryciem zostawia na 5 minut.
Kaszę przed gotowaniem warto przepłukać pod bieżącą wodą.
Kasza bulgur – przepisy
Kasza bulgur można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Możliwości są duże, przepisów nie brakuje, dlatego coraz częściej i chętniej zastępujemy nią biały ryż czy makaron. Wybierając kaszę do konkretnego dania warto wiedzieć, że na patelni, bulgur gruboziarnisty znakomicie się sprawdzi jako danie z patelni, natomiast kasza bulgur średnio- i drobnoziarnista będą doskonałe do różnych farszów, zup, a także jako podstawa słodkiego i zdrowego śniadania lub deseru.
Kasza bulgur z warzywami – przepis
Kasza doskonale pokonuje się z wyrazistymi w smaku warzywami. Takie połączenie jest nie tylko sycące, ale i bardzo zdrowe.
Kasza bulgur z warzywami – składniki
- 200 g kaszy bulgur
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- 2 pomidory
- cukinia
- czerwona papryka
- cebula
- czosnek
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól himalajska lub morska
- pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę bulgur na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy kasza będzie stała na ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż je razem.
- Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię , dopraw solą i pieprzem, podduś. Dodaj pomidory, duś jeszcze chwilę razem.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj kaszę bulgur, przesmaż wszystko jeszcze chwilę, by smaki się połączyły.
- Posyp danie poszatkowaną natką pietruszki.
Kasza bulgur sałatka a’la tabbouleh – przepis
Te rodzaj kaszy to podstawa libańskiej sałatki warzywnej z pomidorami, z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Jest ona prosta w przygotowaniu i znakomita w smaku.
Składniki:
- szklanka kaszy bulgur
- 3 duże pomidory
- 1 ogórek szklarniowy
- pół żółtej papryki
- czerwona cebula
- sok wyciśnięty z cytryny
- oliwa z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- garstka listków mięty
- sól himalajska lub morska
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszkę bulgur przygotuj ją zgodnie z zaleceniami producenta. Gotową kaszę przełóż do naczynia (miski).
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do kaszy. Wymieszaj i odstaw.
- Ogórek, paprykę i cebulę drobno posiekaj, przełóż do kaszy z pomidorami. Delikatnie wymieszaj, by składniki się połączyły.
- Dodaj do warzyw i kaszy oliwę z oliwek wymieszaną z sokiem z jednej z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki i miętę. Dołóż do sałatki na chwilę przed podaniem i wymieszaj.