Go to content

Z przepiśnika babci, czyli sprawdzone sposoby na wyrośnięte ciasto

Dawno, dawno temu, w czasach kiedy nie było Internetu, cała praktyczna wiedza na temat sprawdzonych sposobów dotyczących prowadzenia domu przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Babcie uczyły swoje córki, a te, swoje. Chociaż może wydawać się, że dziś ta tradycja zanikła, tak naprawdę nadal funkcjonuje, ale w nowej formie – tzw. tipów czy life hacków.  Prezentujemy więc kilka ponadczasowych, babcinych trików.

Tradycja przekazywania w rodzinie sprawdzonych sposobów na ułatwienie domowych obowiązków zanika, na rzecz patentów z portali społecznościowych. Jak się jednak okazuje, większość z nich odnosi się do metod, które były dobrze znane naszym babciom. Sami się przekonajcie.

Sprawdzone sposoby na wyrośnięte ciasto

Równo wyrośnięte ciasto

Patent ten może wydawać się drastyczny, ale naprawdę się sprawdza! Jeśli chcesz, aby ciasto równo wyrosło i nie powstały na nim pęcherzyki powietrza, jeszcze przed włożeniem go do piekarnika należy je… upuścić. Rzucając foremką z niewielkiej wysokości, pozbędziemy się nadmiaru pęcherzyków powietrza, a ciasto będzie równe.

Bita śmietana bez miksera

Musisz zrobić słodką, puszystą bitą śmietanę, jednak mikser odmówił posłuszeństwa? Mamy na to sposób! Wlej śmietankę (najlepiej 36%) do słoika, dodaj mix do śmietany Delecta, zakręć i wstrząsaj energicznie przez kilka minut. Voilà!

Perfekcyjny napis na cieście

Jeśli planujesz przygotowanie wypieku z dedykowanym napisem, odpowiednio się przygotuj. Zanim chwycisz za krem lub specjalne pisaki do zdobienia, typu Fajny Pisak XXL marki Delecta, za pomocą wykałaczki delikatnie zaplanuj napis, wbijając ją w odpowiednie miejsca.

Podbicie smaku owoców i czekolady

Czy wiedzieliście, że odrobina soli podbija smak tak z pozoru nie pasujących do niej produktów, jak owoce czy czekolada? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie tylko, że używamy jedynie szczypty, a nie całej łyżeczki!

Sernik puszysty niczym chmurka

Podczas przygotowywania sernika warto pamiętać, aby nie wyjmować go z piekarnika od razu po upieczeniu. Należy pozostawić go w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia. Dzięki temu ciasto zachowa swoją lekką i puszystą strukturę, a także nie opadnie i nie zacznie pękać.

Porad tego typu jest cała masa, jedne działają lepiej, inne gorzej. Jeśli nie chcemy sprawdzać ich na własnej skórze, najlepiej udać się do największej skarbnicy wiedzy: babci lub starszej sąsiadki. Z pewnością dowiemy się wówczas wielu innych, interesujących rzeczy. Wybierając w odwiedziny warto zabrać kawałek własnoręcznie przygotowanego ciasta. Nasz super tip na dziś – skorzystajcie z gotowych mieszanek do wypieku marki Delecta, dzięki temu zaoszczędzicie czas i nie będziecie musieli szukać przysłowiowej szklanki do odmierzania mąki, cukru i innych półproduktów. Wszystko znajdziecie w opakowaniu – w idealnych proporcjach i w 100% naturalne. Smacznego!


Artykuł powstał we współpracy z Delecta