Go to content

Biszkopt „złap królika”

Delecta - Biszkopt „złap królika”
Delecta - Biszkopt „złap królika”

Biszkopt „złap królika” – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowania ciasta biszkopt Delecta
  • 4 jajka
  • 30 ml wody

Krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
  • białe winogrona (oczy)
  • różowy lukier (uszy)

Jedni mówią, że królicza łapka podobno przynosi szczęście. Inni mówią, że lepiej podążać za białym królikiem niż go łapać. A my polecamy upiec słodką wersję biszkoptowego królika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Do masy dodajemy sok z cytryny i miksujemy, aż powstanie puszysty krem. Biszkopt przekrawamy na pół, tak aby powstały dwa półkola. Jedną połowę smarujemy kremem, składamy obie części. Biszkopt układamy płaską krawędzią na paterze i wycinamy trójkątny klin bliżej jednego końca. W wyciętym miejscu będzie szyja królika, a mniejsza część zostawiona z przodu to jego głowa. Z wyciętego kawałka robimy ogon i przyklejamy go po przeciwnej stronie. Całe ciasto smarujemy kremem maślanym. Królika posypujemy wiórkami kokosowymi, z winogron robimy oczy, a różowym lukrem oznaczamy uszy.

Smaczny ten kicak, prawda?