Go to content

Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu

Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu
Fot. iStock

Wracając do domu z pracy lub szkoły mobilizujemy się do ugotowania obiadu, jednak ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po męczącym dniu jest zmywanie góry naczyń. Znamy ten ból, dlatego proponujemy przepisy na sycące, aromatyczne dania, które przygotujesz zaledwie w jednym garnku! Dodaj do nich garść orzechów, pestek lub suszonych owoców – podkręcą smak obiadu, a przy okazji dodadzą ci energii na resztę dnia! Wypróbuj pomysły na jednogarnkowy obiad w okamgnieniu.

Jednogarnkowy obiad w okamgnieniu

Krem dyniowo-jabłkowy z nasionami

Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu - Krem dyniowo-jabłkowy z nasionami

Fot. Materiały prasowe | Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu – Krem dyniowo-jabłkowy z nasionami

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 3 jabłka
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
  • 100 g Pestek dyni Bakalland
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • biała część pora
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka chilli
  • sól, pieprz
  • masło

Jak zrobić krem dyniowo-jabłkowy z nasionami:

Pół szklanki łuskanego słonecznika zalewamy wrzątkiem. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na maśle do zeszklenia. Dodajemy obraną i pokrojoną w kawałki dynię, podobnie marchew, pietruszkę, seler i por. Obieramy jabłka, kroimy w cząstki i dodajemy do warzyw. Często mieszamy do momentu, aż jabłko zacznie się rozpadać. Dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz chilli i gotujemy wszystko do miękkości. Odlewamy wodę z pestek słonecznika i dodajemy je do garnka. Całość blendujemy na gładko. Podajemy w półmiskach przyozdabiając śmietaną, pestkami dyni i słonecznika oraz natką pietruszki.

Orzechowe chilli con carne

Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu - Orzechowe chilli con carne

Fot. Materiały prasowe | Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu – Orzechowe chilli con carne

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 100 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • 1 czerwona papryka
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka chilli
  • olej

Jak zrobić orzechowe chili con carne:

W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy razem często mieszając. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę przesypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w garnku wraz z pomidorami i koncentratem. Dosypujemy posiekane orzechy nerkowca. Dolewamy bulion warzywny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, paprykę słodką oraz chilli. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na półmisku.

Włoska caponata z orzechami pinii

Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu - Włoska caponata z orzechami pinii

Fot. Materiały prasowe | Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu – Włoska caponata z orzechami pinii

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 75 g Orzechów pinii Bakalland
  • 15 wydrylowanych zielonych oliwek
  • mały słoik kaparów
  • ocet winny
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Jak zrobić włoską caponatę z orzechami pinii:

Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do miski i posypujemy dużą szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem odsączamy wodę, która zebrała się na kawałkach warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, gałązki selera w plasterki, a oliwki w połówki. Rozgrzewamy garnek i prażymy sporą garść orzeszków pinii. Po ich zarumienieniu odkładamy orzechy na bok. Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy cebulę oraz selera. Smażymy aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia selera. Dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywo zmięknie – ok. 10 minut. Dodajemy 2 łyżki octu winnego i dokładnie mieszamy. Po dwóch minutach do warzyw dodajemy pomidory z puszek, dosypujemy cukier, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Na koniec dodajemy garść rodzynek, kapary bez zalewy, połówki oliwek i zioła prowansalskie. Gotowe danie posypujemy orzeszkami pinii. Podajemy ze świeżym pieczywem.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland