Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego u licha twoja szminka ma „taki dziwny” kształt? Dlaczego każda z nas inaczej maluje usta i – pytanie fundamentalne – dlaczego pomadka nie może zostać w kształcie pierwotnym?
Okazuje się, że niektórzy naszym szminkom przypisują ważną rolę, mianowicie można z nich wyczytać, jakim typem osobowości jest kobieta, jakie cechy u niej dominują.
Zobaczcie koniecznie – i dajcie znać, czy szminkowa analiza się u was sprawdziła 😉
Zastanawialiście się kiedyś, jaki naród zdecydowanie przewyższa jakością zdrowia inne? Otóż nie są to ani kojarzeni z długowiecznością Japończycy, ani Islandia czy Szwecja. Na prowadzenie, zgodnie z najnowszym rankingiem Bloomberg Global Health Index, w którym wzięto pod uwagę 163 kraje, wysunęli się Włosi.
W raporcie wzięto pod uwagę długość życia, jakość żywności, stan zdrowia psychicznego, zagrożenia wynikające z palenia tytoniu, wysokie ciśnienie krwi i zatrucie środowiska. Zaskoczeni wynikiem? Najwyraźniej ani zamiłowanie do pizzy, ani do makaronów z sosami, które odbijają się szczególnie na kobiecej figurze, nie szkodzi zdrowiu Włochów.
Najzdrowsi dzięki tej diecie
Włosi cieszą się lepszym zdrowiem, a co za tym idzie dłuższym życiem, dzięki zmniejszeniu ilości wypijanego alkoholu oraz wypalanych papierosów. Żyją zdrowiej, a dobre nawyki widać nawet u dzieci -— odsetek otyłych maluchów spadł. Zdecydowanie na zdrowie wychodzi coraz popularniejsze na Półwyspie Apenińskim uprawianie sportu oraz zdrowy sposób odżywiania. Dieta śródziemnomorska, która stała się popularna także poza Włochami, jest kluczem do zdrowia.
Włosi mogą cieszyć się efektami tej diety, ze względu na stały dostęp do świeżych produktów, owoców i ryb. Duży nacisk na zbawienne dla zdrowia tłustych ryb morskich, oliwy z oliwek, owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych i orzechów, a także pieczywa i produktów zbożowych z pełnego przemiału, jogurtów i serów, daje świetne efekty.
Badania wskazują, że dieta śródziemnomorska zastosowana we wszystkich populacjach i na wszystkich kontynentach obniża o co najmniej 50% częstość występowania zgonów sercowo-naczyniowych, zawałów serca oraz śmiertelności ogólnej u osób z chorobą wieńcową. Wśród osób stosujących ten typ żywienia, wykazano również redukcję nowych zachorowań na chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera aż o 13%.
Dzięki temu Włochy wyprzedziły w rankingu kraje, słynące z długowieczności, takie jak Islandia, Szwecja, Japonia i Singapur, Szwajcaria, Hiszpania, Luksemburg, Francja, Niemcy i Dania.
Nasza planeta z roku na rok jest coraz bardziej zaśmiecona. Według Głównego Urzędu Statystycznego przeciętny Polak co roku wytwarza 270 kilogramów odpadów! To ogromna liczba, ale i tak mniej zatrważająca niż statystyki związane z marnowaniem jedzenia – z raportu Banków Żywności wynika, że 31 procent naszych rodaków marnuje jedzenie, a do koszy trafia rocznie aż 9 milionów ton jedzenia. Ratunkiem dla takiego stanu rzeczy może być Zero Waste Lifestyle, czyli ekologiczny, zrównoważony, czysty styl życia, w którym nic się nie może zmarnować.
Zero straty, czyli 5 razy R
Pionierką filozofii zero waste jest Bea Johnson, która wraz ze swoim mężem i synami produkuje zaledwie jeden słoik śmieci rocznie! Swoje doświadczenia opisuje na blogu, wydała także książkę „Zero Waste Home”, a dziś jest konsultantką takich firm jak IKEA i General Electrics, którym pomaga w opatentowaniu ekologicznych rozwiązań, przyjaznych dla środowiska i zapobiegających nadmiernemu śmieceniu.
Na czym dokładnie polega ten coraz bardziej popularny w świecie prąd? Można go opisać w pięciu punktach R:
– Refuse – odmawiać; zrezygnujmy z kupowania rzeczy, które wcale nie są nam potrzebne, nie poddawajmy się zachciankom. Róbmy zakupy przemyślane i najlepiej produkty, które można później przetworzyć.
– Reduce – redukować; kupujmy tylko to, co jest nam całkowicie niezbędne i w ilościach, które jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać. I chodzi tutaj nie tylko o jedzenie, ale także np. o ubrania.
– Reuse– ponownie używać; wybieramy rzeczy wielorazowego użytku i całkowicie rezygnujemy z jednorazowych (toreb, maszynek do golenia, ręczników).
– Recycle – poddawać recyklingowi; czyli ponowne wykorzystanie rzeczy do zrobienia czegoś innego, nowego.
– Rot – gnić; chodzi o składowanie odpadów organicznych w przydomowym kompostowniku.
Filozofia zero waste wymaga wielu poświeceń i wyrzeczeń, ale to sposób nie tylko na uratowanie planety, lecz także szczęśliwsze życie i skupieniu się na odczuwaniu i przeżywania, a nie posiadaniu.
Kuchenne no waste
Macie ochotę spróbować życia bez marnowania? Zacznijcie od kuchni! Marnowanie jedzenia jest wielkim problemem, codziennie wyrzucane są tony żywności na całym świecie – jeśli nie wierzysz, to przyjrzyj się własnej rodzinie, ile resztek każdego dnia ląduje w koszu? Najczęściej wyrzucamy jedzenie ponieważ nie zauważamy, że minął termin ważności, robimy zbyt duże zakupy, przygotowujemy za duże porcje posiłków lub nieumiejętnie przechowujemy żywność doprowadzając do jej zepsucia.
Hitem ostatnich tygodni jest przepis na bazę do zup i sosów, która przygotowuje się z… obierków! To, co zazwyczaj wyrzucamy bez wahania, może być z powodzeniem wykorzystane. Wystarczy roślinne odpady (takie jak np. obierki z marchewki, ziemniaków, grzybów, łodygi natki czy koperku, liście buraków, końcówki szparagów) ugotować, odcedzić, a następnie wywar przechowywać w lodówce lub zamrozić. Szczegóły znajdziecie w poniższym filmiku.
Kto spróbuje wykorzystać przepis? Kto decyduje się na życie bez śmieci i bez marnowania? Koniecznie dajcie nam znać!
mamy dla Ciebie ważną wiadomość.
Chcemy poinformować Cię o wszystkich przepisach wchodzących w życie 25 maja 2018 roku wynikających z RODO w taki
sposób, żebyś w pełni świadomie i komfortowo mógł korzystać z naszych portali. Jednocześnie prosimy Cię o wyrażenie zgody
na przetwarzanie danych osobowych typu cookies przez Blum Media Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów, czyli agencje i
firmy świadczące usługi reklamowe i podobne organizacje działające w ich imieniu.
Klikając jedną z opcji: krzyżyk “X” zamykający okno lub przewijając stronę zgadzasz się na wszystkie zawarte poniżej postanowienia.
Zależy nam, żebyś czuł się u nas jak najlepiej. Dlatego staramy się, aby treści i reklamy, które Tobie wyświetlamy, były unikalne
i adekwatne do tego, co Ciebie interesuje. Aby móc to zapewnić, przydzielamy Ci tzw. “ciastko”, które znajduje się na Twoim
urządzeniu. Za pomocą “ciastek”, które od nas otrzymujesz, prowadzimy analizę użytkowników, dedykujemy reklamy i treści -
wszystko w oparciu o potrzeby i zainteresowania czytelników.
Masz prawo zgodzić się na przetwarzanie danych osobowych (przyznanych Tobie “ciastek”) przez Blum Media Sp. z o.o. i jej
Zaufanych Partnerów w pełni, ograniczyć tę zgodę dla poszczególnych podmiotów lub nie zgodzić się na przetwarzanie danych
przez Blum Media Sp. z o.o. i Zaufanych Partnerów. Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych (plików cookie),
które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych, które wykorzystujemy do
analizy Twojej aktywności oraz serwowania spersonalizowanych treści i reklam, opartych o Twoje zainteresowania zamknij to
okno lub kliknij przycisk “Wejdź na stronę”.