„Siostry od kuchni” polecają: Szparagi z jajkiem sadzonym,grillowanym boczkiem i puree z młodych ziemniaków

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
9 czerwca 2017
Fot. Siostry od kuchni
Fot. Siostry od kuchni
 

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • woda
  • mleko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta
  • kilka młodych ziemniaków
  • świeży koperek
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka (lub więcej)
  • kilka cieniutkich plasterków boczku parzonego

Przygotowanie:

Białe szparagi pokrywa twarde łyko dlatego należy je dokładnie obrać, najlepiej obieraczką do warzyw, kierując się od góry do dołu. Główkę rzecz jasna zostawić, a zdrewniałą końcówkę, podobnie jak w przypadku zielonych szparagów – odciąć. Szparagi powinno gotować się w specjalnym garnku na „stojąco”. Jeśli nie macie takiego garnka, po prostu przekrójcie szparagi na pół i włóżcie do zwykłego garnka – też będą pyszne!!

Obrane szparagi umieścić w garnku, zalać wodą, ale tylko tyle, by przykryć szparagi. Dodać 1/2 szklanki mleka, cukier i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu ok 15-20 minut do miękkości, uważając by woda z mlekiem nie wykipiała. To jak długo należy gotować szparagi, zależy od ich grubości. Po ugotowaniu odlać z wody i odstawić.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wodę odlać. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło, gałkę muszkatołową, 1/3 szklanki mleka i zmiksować blenderem. Jeśli nie macie blendera, wystarczy je bardzo dokładnie pognieść. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Puree przykryć i odstawić.

W grillu lub na patelni grillowej (bez tłuszczu) upiec boczek. Po ostygnięciu powinien być chrupiący.

Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła klarowanego. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany wbić jajka i usmażyć tak jak lubicie – na twardo lub miękko.

Na drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego, dodać 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku i smażyć ciągle mieszając na średnim ogniu do momentu, aż bułka tarta będzie pięknie rumiana i chrupiąca. Następnie dodać ugotowane szparagi i wymieszać z bułką.

Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku! My co weekend będziemy na naszym portalu umieszczać dla was nowy przepis.

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


 

SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.


Jak dobrać model dżinsów do figury? Bootcut, regular, skinny, boyfriend. Zobacz, który krój zatuszuje kilogramy i podkreśli twoje atuty

Anna Wójtowicz
Anna Wójtowicz
9 czerwca 2017
Fot. iStock / Vadmary
Następny

Dobrze dobrane dżinsy potrafią zdziałać cuda. Podkreślą wyćwiczone pośladki, optycznie wysmuklają sylwetkę i zmniejszają biodra. Źle dopasowane sprawiają, że wyglądamy na grubsze, niższe i mniej atrakcyjne.

– Każda kobieta powinna mieć dobry fason w swojej szafie – twierdzi stylistka Agnieszka Seidel. Jak dopasować odpowiedni krój do sylwetki? Co wybrać z tajemniczo brzmiących nazw? Dzięki naszej ściągawce nie zaliczysz już więcej modowej wtopy. I na pewno nie raz złapiesz spojrzenie innych kobiet, które będzie mówić: „Kurna, ta babka wygląda chlolernie dobrze”.

Uwaga, skutki uboczne to większe zainteresowanie ze strony mężczyzn 😉 . Jesteś na to gotowa?

Batony BA! Zero dodatku cukru – świetny wybór dla osób aktywnych

Redakcja
Redakcja
9 czerwca 2017
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Żyjemy aktywnie, nieustannie jesteśmy w ciągłym biegu: dom, praca, szkoła, dlatego coraz więcej z nas stara się żyć świadomie. W tym celu wybiera wartościowe produkty, zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe, a także stawia na aktywność jaką jest sport. Jest to nie tylko forma dbania o siebie i swoje zdrowie, ale cała filozofia życia. Podjęcie wyzwania, jakim jest regularna aktywność fizyczna i racjonalne odżywianie, nie od razu przychodzi z łatwością. Wymaga to często silnej woli. Całe szczęście, pojawiają się produkty, które wspierają osoby aktywne w ich postanowieniach. Z pomocą przychodzi nowa linia batonów zbożowych BA! Zero dodatku cukru, w trosce o zdrowie nie zawierają one syropu glukozowego, tłuszczy utwardzonych oraz cukru.

Bieg po zdrowie

Żyjąc aktywnie każdy moment dnia masz wykorzystany w 100%. Starasz się zawsze stawać na wysokości zadania, regularnie ćwiczysz i realizujesz się zawodowo. Twój dzień wypełniony jest co do minuty, dlatego warto abyś sięgała po pełnowartościową przekąskę, która pomoże Ci złapać równowagę przed treningiem, w trakcie pracy czy nauki. Bakalland BA! składają się ze zbóż i owoców, nie zawierają cukru, syropu glukozowego, ani tłuszczów utwardzonych, doskonale wpisują się w potrzeby osób, chcących zdrowo i z energią działać przez cały dzień.

Idealna propozycja dla Ciebie od Bakalland

Właśnie dla osób aktywnych i poszukujących najwyższej jakości produktów, staramy się działać na co dzień. Nowe produkty z linii Bakalland BA! wzbogacone są popularnymi SuperFoods (quinoa, amarantus, chia) oraz najwyższej jakości owocami. To odpowiedź na potrzeby osób świadomie wybierających przekąski, chcących urozmaicić swoją dietę smacznymi, wysokobłonnikowymi produktami.

3 wyjątkowe smaki

Batony BA! Zero dodatku cukru to kompozycja pięciu zbóż: owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta i ryżu w trzech wariantach smakowych: BA! 5 zbóż Truskawka & Quinoa, BA! 5 zbóż Wiśnia & Amarantus oraz BA! 5 zbóż Kokos & Chia. Batony zawierają dodatek naturalnego błonnika – inuliny, wytwarzanej z korzenia cykorii, która wspiera funkcjonowanie korzystnej mikroflory układu pokarmowego (Bifidobacterium).

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

BA! Zero dodatku cukru 5 zbóż Truskawka & Quinoa (30 g)

Nowy baton Bakalland BA! Zero dodatku cukru 5 zbóż Truskawka & Quinoa to kompozycja 5 chrupkich zbóż z aromatyczną truskawką, wzbogacona dodatkiem komosy ryżowej (quinoa). Porcja zawiera 113 kcal.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

BA! Zero dodatku cukru 5 zbóż Wiśnia & Amarantus (30 g)

Baton BA! Zero dodatku cukru 5 zbóż Wiśnia & Amarantus jest kompozycją 5 chrupkich zbóż ze słodko-kwaśną wiśnią z dodatkiem ziarna amarantusa. Porcja zawiera 112 kcal.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

BA! Zero dodatku cukru 5 zbóż Kokos & Chia (30 g)

Baton Bakalland BA! Zero dodatku cukru 5 zbóż Kokos & Chia to innowacyjna kompozycja, będąca połączeniem chrupkich zbóż z kokosem i nasionami chia (szałwia hiszpańska). Porcja zawiera 120 kcal.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Zobacz także

Fot. iStock/DragonImages

Polędwiczka wieprzowa w sosie sojowym i imbirze – delikatna z natury, dobrze przyrządzona rozpływa się w ustach

Fot. iStock/OlgaMiltsova

Odcedzanie makaronu. Ona udowodniła, że całe życie robiłyśmy to źle!

Fot. Pixabay / 1103997 /

5 zasad prawidłowej diety u dziecka