Mleko doskonale sprawdza się i na ciepło, z rozgrzewającym kakao i na zimno do tworzenia owocowych koktajli. Ale poza tymi klasycznymi napojami, popularność zdobywa przepis na coś bardziej orientalnego – złote mleko.
Jeśli jeszcze o nim nie słyszałyście, czas nadrobić zaległości.
Złote mleko – działa na ciało i umysł
Jest to tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, podnoszący odporność, zwalczający infekcje, usuwający śluz, usprawniający stawy, wyciszający przed snem i łagodzący depresję. Sekret tego napoju polega na połączeniu dwóch składników – prawdziwego, swojskiego mleka lub kokosowego oraz kurkumy, cenionej jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Ale to nie wszystkie jej zalety, ponieważ sama kurkumina, będąca jednym z aktywnych składników kurkumy, ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.
Możesz zrobić złote mleko na dwa sposoby:
1.Przepis na „klasyczne” złote mleko
Składniki:
• 1/4 szklanki świeżej kurkumy (nowe opakowanie, by była wieża)
• 1/2 szklanki wody
• Prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy- opcjonalnie roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)
Przygotowanie:
2.Przepis na złote mleko „kokosowe”
Składniki: kurkuma → mleko kokosowe/ olej kokosowy → pieprz (niewielkie ilości) Przygotowanie: Wszystkie składniki zblenduj ze sobą i napój gotowy jest już do spożycia.
źródło: www.ofeminin.pl, sekrety-zdrowia.org