Go to content

Wiosna herbatą pachnąca

Fot. Materiały prasowe

Długo wyczekiwana wiosna to czas, kiedy wraz z całą przyrodą budzimy się z jesienno-zimowego snu. Coraz dłuższe i coraz bardziej pogodne dni, śpiew ptaków i zapach pierwszych kwiatów sprzyjają naszemu dobremu samopoczuciu i skłaniają ku większej aktywności, a wiosenne święta dostarczają licznych okazji do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.

Wiosna to również czas pierwszych w danym roku zbiorów herbacianych liści, z których powstaje najlepszy jakościowo susz, albowiem to właśnie w tym okresie wypoczęty po zimie krzew wydaje najbogatsze w naturalne walory smakowe i zapachowe liście, które po odpowiednim przetworzeniu zachowują pełnię herbacianego charakteru. Zdaniem pana Nirmala Sethii, założyciela marki Newby oferującej herbaty klasy premium wyłącznie z pierwszych wiosennych zbiorów, to właśnie ów charakter sprawia, iż prawdziwa, dobrej jakości herbata jest jak piękna kobieta, o której urodzie świadczy nie aparycja, lecz osobowość, a związane z herbatą tradycje i wielowiekowa kultura zasługują na najwyższe uznanie.

Swoją przygodę z herbatą Nirmal Sethia rozpoczął jako niespełna 20-letni młodzieniec w latach 60. XX w., jednak niespodziewana śmierć ojca spowodowała, iż na wiele lat musiał skoncentrować swoją uwagę na innych gałęziach rodzinnego biznesu. Mimo to u zarania nowego tysiąclecia, pod wpływem podszeptów ukochanej żony Chitry, pan Sethia powrócił do swojej pierwszej pasji. Zdegustowany sytuacją i opinią o branży herbacianej, która wraz ze wzrostem popytu zaczęła zdecydowanie skłaniać się w stronę ilości ze szkodą dla jakości, postanowił jednak, iż Newby będzie oferowała wyłącznie produkty najwyższej możliwej klasy.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Dziś Newby posiada kilkanaście oddziałów na całym świecie, w tym w Polsce, a jej działalność jest nieustannie skoncentrowana wokół idei zachowania wielowiekowych herbacianych tradycji dla przyszłych pokoleń, czego wyrazem jest przede wszystkim niezmiennie bezkompromisowe podejście do jakości oferowanych mieszanek, jak również licząca w chwili obecnej prawie 1700 eksponatów, największa na świecie kolekcja zabytkowych akcesoriów herbacianych The Chitra Collection by Newby (www.chitracollection.com).

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Asortyment Newby obejmuje ponad 200 produktów, w tym bogatą ofertę herbacianych rarytasów (m.in. wyborne herbaty japońskie i tajwańskie, prawdziwe chińskie herbaty białą oraz oolong, czy też dojrzewającą herbatę pu erh, zwaną czerwoną), która zaspokoi gusta nawet najwybredniejszych koneserów. Herbaty i napary Newby, starannie selekcjonowane i przetwarzane z dbałością o zachowanie naturalnego charakteru w fabryce Newby w Kalkucie, to gwarancja najlepszej jakości i niepowtarzalnych doznań smakowych, którymi możemy dzielić się z najbliższymi przy różnych, nie tylko świątecznych okazjach.

Każda kolekcja Newby jest swoistym hołdem dla herbacianych mistrzów, uprawianego przez nich od tysięcy lat rzemiosła oraz przekazywanych z pokolenia na pokolenia herbacianych tradycji, dzięki którym dzisiaj możemy delektować się różnorodnością smaków i aromatów Newby i wciąż na nowo odkrywać prawdziwy charakter herbaty.

www.newbyteas.pl

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe


Artykuł powstał we współpracy z Newby