Go to content

Wielkanoc tradycyjnie, smacznie i… zdrowo? To możliwe!

Święta Wielkanocne to wyjątkowy okres spędzany w gronie najbliższych. Podczas ich trwania można sobie pozwolić na małą dietetyczną rozpustę. Pomimo tego warto zadbać o odpowiednią kompozycję świątecznych potraw. Podpowiadamy, co jeść na Wielkanoc i jakie aktywności urozmaicą ten wyjątkowy okres.

Wielkanoc – jak jeść lekko i zdrowo?

Wielkanocne zupy

Zdrowe jedzenie w czasie Wielkanocy nie oznacza rezygnacji z tradycyjnych potraw. Zacznijmy od zup! Dla wielu z nas klasycznym daniem jest żurek lub barszcz biały. W czasie ich przygotowywania warto zadbać o kilka szczegółów, które sprawią, że potrawy staną się mniej kaloryczne i zdrowe.

Po pierwsze, wspomniane zupy powinny być przyrządzane na wywarze składającym się z dużej ilości warzyw, takich jak: marchewka, pietruszka, por oraz seler. Należy pamiętać, że tego typu produkty powinny pochodzić ze sprawdzonych ekologicznych źródeł. Takie rozwiązanie sprawi, że zupa stanie się źródłem cennych witamin i minerałów.

Osoby uwielbiające białą kiełbasę powinny ją gotować w osobnym garnku, dzięki czemu danie stanie się mniej tłuste. Tego rodzaju zupy można zabielać za pomocą jogurtu naturalnego.

Jajka

Kurze jajka stanowią podstawowy element większości wielkanocnych stołów. Należy pamiętać, że w połączeniu z majonezem zawierają duże ilości cholesterolu. Dlatego warto postawić na alternatywne sposoby przyrządzania jaj. Wiola Lis z ekocentrum Arkana Smaku podpowiada: „Majonez można zastąpić jogurtem lub majonezem wegańskim, przy zastosowaniu bardzo smacznych i zdrowych dodatków, takich jak: szczypior, chrzan, kiełki rzodkiewki, rzeżucha lub suszone pomidory”. Ekologiczne pochodzenie wymienionych produktów zapewnia bezcenną dawkę składników odżywczych i sprawia, że Święta Wielkanocne nie skończą się problemami żołądkowymi.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Fot. iStock

Wielkanocne słodkości

Podczas Wielkanocy lubimy zajadać się różnego rodzaju słodkimi wypiekami, takimi jak: babka, sernik lub mazurek. Przy ich przyrządzaniu warto postawić na zdrowsze zamienniki, które sprawią, że ciasta będą zawierały mniej cukru i tłuszczu. Aby to osiągnąć, można zastosować produkty takie jak: mąka orkiszowa, kasza jaglana, mielone orzechy, daktyle lub olej rzepakowy. Wybór zdrowych składników jest naprawdę szeroki i zależy tylko od naszych indywidualnych preferencji smakowych.

Ewelina Klimek, specjalistka produktowa w Arkanach Smaku dodaje: „Ogromną popularnością przed każdymi Świętami cieszą się zamienniki cukru. Klienci bardzo często wybierają ksylitol lub erytrytol, które świetnie sprawdzają się w świątecznych wypiekach i pozwalają obciąć nieco ich kaloryczność”.

Święta na świeżym powietrzu

Święta to czas, podczas którego jemy więcej niż na co dzień. Z tego powodu nie można zapominać o aktywności fizycznej, pozwalającej na spalenie nadmiaru spożytych kalorii. Wybrany sposób ćwiczeń nie musi być katorgą! Mogą to być aktywności wykonywane na świeżym powietrzu, co pozwoli na efektywne dotlenienie organizmu.

Wielkanoc to czas spędzany z rodziną dlatego warto postawić na wysiłek w towarzystwie najbliższych. Róbcie to, co sprawia Wam przyjemność! Bieganie, jazda na rowerze lub rolkach czy też długi spacer? Niezależnie od rodzaju aktywności ruch na świeżym powietrzu niesie ze sobą szereg korzyści. Poza wspomnianym dotlenieniem pozwala na spalanie nadmiaru kalorii, ma pozytywny wpływ na samopoczucie i pozwala zapomnieć o trudach codzienności. Z tych powodów warto korzystać z ciepłej, wiosennej aury i postawić na aktywności fizyczne na łonie natury.

Wielkanocny odpoczynek

Dla większości z nas Wielkanoc to czas wolny od pracy. Podczas tego okresu należy zapomnieć o swoich codzienny służbowych obowiązkach i postawić na różnorakie formy relaksu. Dla jednych będzie to nadrobienie czytelniczych zaległości. To czas, kiedy można sobie pozwolić na
leniwe wieczory w towarzystwie ulubionych autorów książek. Inną formą relaksu mogą być wspólne zabawy z dziećmi. Pomijając tradycyjny śmigus-dyngus warto postawić na rozrywki stymulujące pracę mózgu zarówno dzieci, jak i dorosłych. Mogą to być klasyczne gry towarzyskie, takie jak: kalambury, państwa-miasta, okręty lub chińczyk. Inną ciekawą opcją jest wspólne układanie puzzli lub tworzenie ciekawych kształtów z plasteliny lub klocków.

Kolejnym sprawdzonym pomysłem jest przygotowanie ciekawego seansu filmowego. Dzieci uwielbiają kino domowe ze zdrowymi przekąskami u boku swoich rodziców. Takim wypoczynkiem nie pogardzą również sami dorośli.