Od czasu do czasu przypominamy sobie o ziołach, ale wciąż zbyt mało o nich wiemy. A szkoda, bo to, co dziś traktujemy jak ludowe czary mary, budowało w bardzo wielu kulturach podwaliny medycyny. Jest całkiem sporo ziół, z którymi warto się zaprzyjaźnić, żeby poczuć się lżej, zdrowo i przede wszystkim, żeby nie chorować w sezonie jesienno-zimowym.
Dziewięć ziół wzmacniających odporność i system immunologiczny
Bylica roczna
Ta roślina rośnie w ciepłych i deszczowych rejonach. Dzięki warunkom klimatycznym jest bogata w składniki mineralne – sprzyja temu również wulkaniczna gleba.
Roślina ta od 2000 lat jest szeroko wykorzystywana w medycynie chińskiej. Głównym składnikiem aktywnym jest artymizyna, która pozyskiwana jest z liści i kwiatów bylicy.
„W 2015 r. Chinka Tu Youyou otrzymała nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny za opracowanie nowoczesnej metody leczenia malarii z wykorzystaniem substancji z Bylicy rocznej. Niektóre obserwacje wykazują, że zioło to prawdopodobnie może być również wykorzystane w zwalczaniu krętków boreliozy”.
Tatarak zwyczajny
Tatarak ma bardzo szerokie zastosowanie, ponieważ zawiera dużo olejków eterycznych, garbników i soli mineralnych. Kłącze tataraku jest również bogate w witaminę C. Ta roślina od wieków wykorzystywana jest w celach kosmetycznych i leczniczych.
Wywar z z tataraku stosuje się w dolegliwościach układu pokarmowego: wzdęcia, biegunki, niestrawność, zaparcia, a nawet brak apetytu. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i poprawia przyswajanie pokarmów. Tatarak ma również działanie moczopędnie. Wywar z kłącza tataraku stosuje się w leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego oraz przy kamicy nerkowej.
Tymianek
To bardzo popularne zioło, znane przede wszystkim, jako przyprawa. Okazuje się jednak, że ma ono szerokie zastosowanie również w ziołolecznictwie oraz w przemyśle urodowym.
Wodny lub alkoholowy wyciąg z tymianku (larendogra) używany był jako środek odświeżający cerę i przedłużający młodość skórze. Co ciekawe, autorką tego specyfiku była córka Władysława Łokietka.
Rozmaryn lekarski
To zioło zawiera olejki – cyneol, pinen, cymen, borneol oraz kwas rozmarynowy, dzięki czemu posiada właściwości odkażające, pobudzające i wzmacniające naszą pamięć. Rozmaryn często gości w naszych domach, jako roślina doniczkowa. Nierzadko wykorzystujemy go również do przyprawiania naszych potraw.
Czarnuszka siewna
To prawdziwe roślinne superfood. Od wieków służyła ludziom, ale dziś doskonale wiemy, jak wiele potrafi. To dość uniwersalne zioło, stosowane na dolegliwości żołądkowe, bóle głowy czy w formie okładów z naparu na oczy. Dawniej wykorzystywano czarnuszkę do poprawy laktacji oraz jako lek regulujący zaburzenia miesiączkowania. Dziś często gości w kuchni, jako zdrowy dodatek do jedzenia.
Olej z nasion czarnuszki jest dziś przede wszystkim wykorzystywany jako środek uspokajający, przeciwzapalny, o działaniu przeciwgrzybicznym oraz wzmacniający układ odpornościowy,
Goździkowiec korzenny
Goździkowiec rośnie dziko w rejonach Indonezji i również ma wiele właściwości leczniczych. Olejek goździkowy (eugenol), który jest silnym antyoksydantem, od lat stosowany jest powszechnie w przemyśle farmaceutycznym. Ma działanie antyseptyczne, pobudzające i rozkurczające.
Goździki wykorzystuje się w łagodzeniu stanów zapalnych jamy ustnej i gardła oraz przy bólach zębów.
Są stosowane w medycynie indyjskiej Ajurweda, medycynie chińskiej i w medycynie zachodniej. Współczesna medycyna przede wszystkim wykorzystuje je w doraźnym leczeniu stomatologicznym – jako środek przeciwbólowy w nagłych przypadkach.
Oprócz tego goździki zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku, poprawiają perystaltykę jelit i są wykorzystywane jako naturalne środki na odrobaczenie. Goździki są również ważnym elementem w aromaterapii.
Melonowiec właściwy
Nazywany jest także papają. Miąższ papai jest bogaty w witaminy (z grupy C, E, A i K oraz kwasu foliowego) oraz potasu, i ułatwia odkwaszanie organizmu. Ułatwia trawienie za sprawą papainy, enzymu potrzebnego do rozkładu białek.
Owoc ma także sporo beta karotenu i błonnika, za to mało kalorii, a im jest dojrzalszy, tym więcej zawiera przeciwutleniaczy.
Migdałecznik chebułowiec
Ta roślina również występuję w strefie tropikalnej i ma wiele zastosowań. Wywary ziołowe z liści stosowane są w tradycyjnej medycynie indyjskiej, jako lek o działaniu przeciwzapalnym i w walce z objawami czerwonki. Stosuje się je również w leczeniu problemów skórnych i reumatyzmu. Potwierdzono również badaniami działanie przeciwnowotworowe i jej właściwości przeciwutleniające.
Napar z liści poleca się również chorym na cukrzycę, a na Tajwanie zioło stosuje się w leczeniu wątroby.
Opuncja figowa
Opuncja zajmuje ważne miejsce w kulturze azteckiej. Dziś doceniamy jej niesamowite właściwości lecznicze i walory smakowe.
Opuncja zawiera wiele cennych składników, między innymi: błonnik regulujący pracę układu pokarmowego i sprzyjający odchudzaniu. Witaminę C – silny przeciwutleniacz i wzmacniający również naczynia krwionośne. Witaminę A – niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz wzmacniającą odporność. Witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy, poprawiające koncentrację i pamięć. Aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz bioflawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i rozkurczowe.
Chyba nie musimy cię przekonywać o tym, że warto sięgać po zioła i naturalne substancje wspierające odporność? Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz zostawać zielarzem, by korzystać z tych wszystkich ziół bezpiecznie i bez wysiłku. Wybieraj mądrze ziołowe preparaty, mogą bardzo wiele zmienić na korzyść.
Partnerem artykułu jest
Uwemba-Pastilles® – już dostępne na terenie Polski.
Uwemba-Pastilles® to czysta mieszanka ziół z bylicy rocznej, cynku i ośmiu innych ziół. Wiele z nich może znacząco wpływać na podniesienie odporności układu immunologicznego (np.: Tymianek, Tatarak). Cynk również przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Czysta fizycznie ziołowa mieszanina z glukonianu cynku dostarcza układowi odpornościowemu minerału, którego może brakować w spożywanych przez nas pokarmach.