Kurkuma to przyprawa niezwykła. O jej dobroczynnym wpływie na zdrowie można pisać książki. Prawdziwym przebojem stał się niedawno kurkumowy napój. Oczywiście można kupić gotowy, ale można też przygotować go samodzielnie w domu. Jak to zrobić i jakie ma właściwości?
Kurkuma ma dość silne działanie, więc lepiej jej nie przedawkować – bezpieczna dzienna dawka tej przyprawy to ok. 1,5 g, czyli mniej więcej łyżeczka. Tę ilość można podzielić na 2-3 porcje w ciągu dnia. Jeśli jednak leczysz z pomocą kurkumy infekcję, dzienna dawka może być większa – terapeutycznie przez kilka dni mogą to być nawet 2-3 g kurkumy dla osoby dorosłej.
Wodę z kurkumą można także podawać dzieciom, które skończyły 2-3 lata. Nie należy przesadzać, wystarczy robić to co kilka dni, np. 3-4 razy w tygodniu. W recepturze można pominąć pieprz, bo sama kurkuma i tak ma dość ostry smak. Mniejsze ilości kurkumy, podobnie jak dzieci, powinny też spożywać osoby powyżej 65. roku życia – maksymalnie do 2 g dziennie.
Woda z kurkumą – przepis
- Do szklanki ciepłej wody dodaj 1/4 – 1/2 łyżeczki kurkumy.
- Możesz dodać także sok z połowy cytryny i miód.
- Do kurkumy warto dodać odrobinę czarnego pieprzu. Piperyna w nim zawarta sprawi, że organizm lepiej wchłonie kurkuminę.
Woda z kurkumą – właściwości:
- może obniżać ryzyko demencji i choroby Alzheimera
- może pełnić ważną rolę w zwalczaniu nowotworów, nie doprowadzając do ich rozwoju
- działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie
- wzmacnia odporność organizmu
- hamuje procesy starzenia
- jest ukojeniem dla nerek i wątroby
- pomaga w przypadku zgagi
- w połączeniu z ruchem i dietą, pomaga schudnąć