Go to content

Kokosowe superfood – jak mleko matki i ludzkie osocze? Sprawdź zaskakujące właściwości orzechów kokosowych

kokos
Fot. Pixabay / mrk_dsignz / CC0 Public Domain

Kokos kojarzy się nam z tropikalnymi widokami, choć nie brakuje orzechów kokosowych i w polskich sklepach. Wiele z nas podchodzi do niego z pewną rezerwą, bo czy ten orzech, otoczony twardą, nieprzystępną skorupą, może zaoferować nam coś wyjątkowego?

Kokosowe superfood

Kokos przez wiele lat był w cieniu innych, eksportowanych z egzotycznych krajów owoców. Jednak okazuje się, że warto po niego sięgać, ponieważ sam orzech, oraz dostępne w sprzedaży produkty spożywcze wytwarzane z jego miąższu i płynu, mają wiele cennych wartości.  Kokosy zawierają witaminę B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk, oraz nasycone kwasy: kaprylowy,  kaprynowy, laurynowy oraz mirystynowy. Dostarczają one szybkiej energii, wykazują działanie przeciw wirusom, bakteriom i grzybom. Kokos wyrównuje także poziom cukru we krwi, a dzięki zawartości błonnika, wpływa na wyhamowanie uczucia głodu na długi czas.

Kwas laurynowy- substancja wspólna dla mleka matki i orzecha kokosowego

Ciekawe jest to, że orzech kokosowy jest jedynym produktem spożywczym, który zawiera wspomniany kwas laurynowy, występujący także w mleku matki. Niszczy on chorobotwórcze patogeny i wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego. Badania pokazały, że kobiety jedzące produkty kokosowe zwiększają ilość laurynu w swoim mleku. Dzięki temu wspierają  układ immunologiczny dziecka karmionego piersią, co ma szczególne znaczenie w pierwszych miesiącach życia.

Sok kokosowy niczym osocze ludzkiej krwi

Sok znajdujący się we wnętrzu orzecha kokosowego, jest wielokrotnie filtrowaną przez palmę wodą, która wytwarza się we wnętrzu kokosa. Zaskoczeniem może być fakt, że woda z wnętrza młodego orzecha ma prawie taki sam skład jak osocze ludzkiej krwi i do momentu otwarcia łupiny, jest ona zupełnie sterylna. Co więcej, podczas trwania II wojny światowej używano go do transfuzji, z powodu dramatycznego braku krwi do przetaczania na froncie. Obecnie, w słabo rozwiniętych  krajach, funkcjonuje jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów w postaci kroplówki. Dzięki dużej zawartości elektrolitów i potasu wykorzystywany jest w nawadnianiu przy biegunce, problemach żołądkowych oraz podczas treningów, jako naturalny płyn izotoniczny.

kokos

Fot. Pixabay / paulwaqakalou / CC0 Public Domain

Olej kokosowy wykazuje wszechstronne działanie na organizm

Otrzymywany jest z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, a w temperaturze poniżej 25 stopni przybiera formę białego, stałego tłuszczu. W połowie jego skład stanowi kwas laurynowy, budujący odporność organizmu. Olej z kokosa używany jest do leczenia wielu dolegliwości, zawiera także naturalne antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, utrzymując jej jędrność i elastyczność.

Ponadto:

  • Poprawia sprawność mózgu. Udowodniło to badanie opublikowane w 2006 r. w czasopiśmie Neurobiology of Aging. Wg. jego rezultatów, podanie średniołańcuchowych triglicerydów z oleju kokosowego,  20 pacjentom z chorobą Alzheimera, doprowadziło  do istotnego zwiększenia stężenia ciał ketonowych, związanych z wyraźną poprawą zdolności poznawczych.
  •  Podnosi poziom testosteronu. Przetestowano to na szczurach, u których olej kokosowy zmniejszył stres oksydacyjny w jądrach, prowadząc do uzyskania wyższego poziomu testosteronu. Ogranicza także rozrost prostaty.
  • Spala tłuszcz. Może przyspieszyć utratę tłuszczu brzusznego, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
  • Wspiera gojenie ran. Przyspieszania proces ponownego pokrywania rany nabłonkiem, zwiększa aktywność enzymów antyoksydacyjnych oraz stymuluje większe usieciowania włókien kolagenowych w naprawianej tkance.
  • Wspiera zdrowie jamy ustnejJego przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne właściwości chronią jamę ustną  przed bakteriami, które przyczyniają się do nieświeżego oddechu i rozwoju próchnicy. Można umyć olejem zęby, lub ssać kawałek oleju aż się rozpuści.
  • Podwaja przyswajalność kwasu tłuszczowego omega-3  przez organizm. Warto razem z olejem kokosowym  spożywać także inne oleje,  zawierające kwas omega-3. Pomoże to zapobiegać zagrożeniu chorobą serca, otyłości,  i innym schorzeniom.
  • Koi swędzenie skóry miejsca po ukąszeniu owadów. Wystarczy nałożyć odrobinę oleju na ukąszenie.
  • Poprawia stan włosów i skóry. Olej można zastosować jako maseczkę do włosów, do ciała czy maść na różne zmiany skórne. Hamuje pojawianie się plam na skórze, łagodzi stany zapalne  skóry, opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.

Jak kupić dobry orzech kokosowy?

kokos


Fot. Pixabay / tookapic / CC0 Public Domain

Wstrząśnij nim, by usłyszeć czy zawiera jeszcze mleczko kokosowe. Jeśli mleczko wyschło, jądro kokosa jest niejadalne.
Aby go rozłupać, wywierć w nim dziurę, przelej mleczko do naczynia. Kokos owiń kuchennym ręczniczkiem, połóż na podłodze i uderz młotkiem. Miąższ możesz zjeść na surowo lub, przetwarzać, suszyć i zamrażać.


źródło: faktydlazdrowia.purodaizdrowie.pl