Go to content

Kilka podstawowych produktów, które wspomagają walkę z rakiem. Warto je włączyć do swojej diety

Fot. iStock / David Pereiras Villag

Doskonale wiemy, że jesteśmy tym, co jemy. Jedzenie ma ogromny wpływ na kondycję naszego zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Czy wiecie, że kilka podstawowych produktów wspomagają walkę z rakiem? Warto je włączyć do swojej diety na stałe. 

1. Herbata

Herbata nie tylko jest pyszna. Według National Cancer Institute dominujące polifenole w zielonej herbacie i teaflawiny i tearubiginy w czarnych herbatach mają aktywność antyoksydacyjną, które wykazują niezwykłą aktywność wychwytywania wolnych rodników i mogą chronić komórki przed uszkodzeniem DNA. Herbata jest już ulubionym napojem wielu osób, ale mrożona lub odstawiona na dłużej może nie mieć takiej samej zawartości polifenoli jak świeżo parzona. Poziomy polifenoli zależy od rodzaju herbaty, ilości, czasu jej zaparzenia i temperatury.

2. Brokuły

W dzieciństwie nienawidziłeś brokułów? A to fantastyczny produkt walczący z rakiem! Brokuły to warzywa kapustne, które są pełne witamin, składników odżywczych i minerałów. Badania wykazały, że ich spożycie zmniejsza ryzyko raka piersi, raka prostaty, raka jelita grubego i raka płuc. Jedz je na surowo albo gotuj na parze, by nie straciły swoich właściwości.

3. Kapusta

To kolejne warzywo pełne zdrowotnych korzyści, które należy regularnie dodawać do diety. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Michigan wykazało, że ci, którzy dodawali surową lub lekko ugotowaną lub kiszoną kapustę do swojej diety 3-5 razy w tygodniu, byli o 70% mniej podatni na rozwój raka piersi niż ci, którzy spożywali ją zdecydowanie mniej. Kapusta zawiera duże ilości glukozynolanów i bioflawonoidów, które hamują wzrost guza i chronią komórki przed wolnymi rodnikami.

4. Czosnek

Ma ogromne zalety w walce z rakiem, więc dodawaj go do wszystkiego, do czego tylko chcesz. National Cancer Institute mówi: „Ochronne działanie czosnku może wynikać z jego właściwości antybakteryjnych lub zdolności do blokowania tworzenia się substancji rakotwórczych, powstrzymywania aktywacji substancji rakotwórczych, poprawy naprawy DNA”. Przeprowadzono kilka badań, które wykazały, że zwiększone spożycie czosnku zmniejszyło ryzyko niektórych typów nowotworów, w tym raka trzustki, żołądka, piersi, przełyku i okrężnicy.

5. Borówki

Jagody to jedna z moich ulubionych zdrowych przekąsek. Same w sobie są smakowitą ucztą, można je dodać do wielu potraw. A jeśli dodać do tego fakt, że ich jedzenie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka?  Jagody zawierają liczne fitochemikalia i składniki odżywcze, zawierają również błonnik pokarmowy, dlatego mają tak korzystne działanie.

6. Kawa

To kolejny z naszych ulubionych napojów. Nie tylko zwiększa poprawia nam nastrój, dodaje energii. Otóż okazuje się, że ci, którzy regularnie piją kawę są o 40% mniej podatni na rozwój raka wątroby. Ponadto umiarkowane spożycie kawy – czyli od trzech do pięciu małych filiżanek dziennie może obniżyć ryzyko marskości wątroby.

7. Jabłka

Jedno jabłko dziennie ustrzeże się przed wizytą u lekarza. Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko raka, a jego skórka, ma właściwości przeciwrakowe. Odkryto, że kilka związków ma silne działanie antyproliferacyjne, które zapobiega rozwojowi raka wątroby, okrężnicy i raka piersi i może być częściowo odpowiedzialne za działania przeciwnowotworowe całego organizmu.


źródło: Peacequaters