Go to content

Figi (świeże i suszone) – właściwości dla zdrowia

figi
Fot. iStock

Figi, zarówno świeże jak i suszone, są skarbnicą ważnych dla zdrowia substancji. Są słodkie i smaczne, więc bez problemu można je włączyć do jadłospisu, jako zdrowy zamiennik słodyczy. Jakie właściwości prozdrowotne kryją w sobie figi i w jaki sposób można je jeść?

Figi — krótka charakterystyka

Figi są owocami figowca pospolitego (drzewa figowego) zaliczanego do rodziny morwowatych. Drzewo figowe znane jest od tysięcy lat, a jego uprawę rozpoczęto już nawet w epoce brązu. Porasta ono przede wszystkim tereny Azji, południowej Europy, Australii i USA, choć jego uprawy można znaleźć wszędzie tam, gdzie panuje klimat subtropikalny lub tropikalny.

Figi przybierają na początku zielony kolor, który zmienia się w zależności od odmiany. Podobną zmianę przechodzi ich smak — z mdłego, do słodkiego w dojrzałych owocach. Istnieje nawet kilkaset odmian fig, które różnią się przede wszystkim kolorem skórki. Figi można jeść zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej, na surowo lub po przygotowaniu, najczęściej pod postacią dżemu czy wypieków.

figi

Fot. iStock 

Właściwości świeżych fig

Figi uważane są za symbol płodności i dobrobytu, co, patrząc na wartości odżywcze i wszelkie obecne w nich cenne substancje, ma swoje uzasadnienie. Świeże figi są wyjątkowo smacznym źródłem witaminy B5 i B6, wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego, szczególnie przy kłopotach z koncentracją i nauką, w czasie przeżywania silnego stresu. Nie brakuje w nich miedzi odpowiedzialnej za tworzenie czerwonych krwinek, utrzymanie zdrowych kości, naczyń krwionośnych oraz nerwów. Mangan odpowiada za zdrowe kości, układ nerwowy oraz mózg, z kolei potas reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Świeże figi są również źródłem fitosteroli, które pomagają w zachowaniu właściwego stężenia cholesterolu we krwi. Są to owoce niskokaloryczne — w 100 g figi  dostarczają 74 kcal.

Figi suszone

Figi suszone są znacznie chętniej wybierane od świeżych owoców, zawierają także wiele więcej cennych składników. Traktowane są głównie jako zdrowa przekąska, która ma zastąpić słodycze. Suszone figi to skarbnica wapnia, który gwarantuje mocne kości i zęby, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, jest konieczny dla prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśni. Warto wiedzieć, że 100 g fig dostarcza tyle samo wapnia, co szklanka mleka. W figach obecny jest także potas, ważny dla prawidłowej pracy serca, nerek, oraz funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej. Zawartość magnezu wpływa na poprawę koncentracji i dobrą pracę mięśni. Z kolei żelazo ważny jest dla zapobiegania niedokrwistości, bierze udział w różnych procesach zachodzących w organizmie. Suszone figi są również bogate w prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C.

figi

Fot. i Stock

Suszone figi obfitują w błonnik, który wpływa na pracę układu pokarmowego i pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Obecność antyoksydantów chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem się.

Ta zdrowa przekąska ma jednak pewien minus — w 100 g suszonych znajduje się około 250 kcal, dlatego na diecie warto spożywać je z umiarem. Zawierają dużą ilość cukrów prostych (75 % to fruktoza i glukoza), które bardzo szybko się wchłaniają, więc są świetnym zastrzykiem energii w ciągu dnia. Niestety ta duża zawartość cukrów sprawia, że nie są najlepszym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę.

Figi — jakie owoce kupować i w jak można je jeść?

Należy wybierać owoce delikatnie i miękkie w dotyku, z białym, równomiernie pokrywającym skórkę nalotem. Taki nalot jest oznaką dojrzałości, ponieważ wynika z dużej ilości naturalnych cukrów. W domu figi najlepiej zjeść od razu lub wykorzystać kulinarnie. Jeśli muszą poleżeć kilka dni, to koniecznie trzeba włożyć je do lodówki lub w inne suche i chłodne miejsce. Figi nie lubią leżeć w wilgoci, ponieważ szybko w niej pleśnieją.

Przed zjedzeniem owoce należy najpierw umyć pod bieżącą wodą, nie obierać. Po tym trzeba pokroić figę na cztery kawałki, rozchylając ich środek. Miękkie wnętrze najłatwiej wybrać jest łyżeczką. Owoców nie obiera się ze skórki.

Fot. iStock

W kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Ze świeżych fig przygotowuje się dżemy, konfitury, galaretki, wina i nalewki. Są znakomitym dodatkiem do sałatek, pieczonych mięs, serów białych i żółtych, włoskich wędlin. Suszone, są niezastąpioną przekąską, którą można potraktować jako zamiennik dla niezdrowych słodyczy.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl