Jedyne w Polsce startery bakterii z Certyfikatem EKO do domowego wyrobu jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka i kiszonek już dostępne. Aby wzmocnić odporność zatroszcz się o jelita, dostarczając im ekologiczne i ekonomiczne pokarmy, które stworzysz w domu.
Odporność a jelita
Lekarze podkreślają duże znaczenie prawidłowo funkcjonujących jelit na odporność. W jelitach bowiem zlokalizowane jest ok. 70-80% tkanki limfoidalnej, produkującej limfocyty, które biorą udział w pracy układu immunologicznego. To one chronią nas przed czynnikami chorobotwórczymi: wirusami i bakteriami. Z tego powodu właściwy skład mikroflory bakteryjnej jelit warunkuje prawidłowe działanie systemu odpornościowego.
„Kiedyś większość spożywanych produktów była poddana różnego rodzaju procesom naturalnej fermentacji w celu przetwarzania, a jednocześnie konserwacji żywności. Fermentowano większość produktów spożywczych: zboża, warzywa, owoce, produkty mleczne (jogurty, kefiry, sery), rośliny strączkowe, ryby, mięso, octy. Dzisiaj większość produktów jest pasteryzowana, co zabija tak ważny składnik, jakim są żywe kultury bakterii. Inne są produkowane z użyciem procesów chemicznych, z pominięciem w ogóle procesu naturalnej fermentacji. Dzięki idei jogurtu domowego, który przygotowujemy sami, możemy znowu cieszyć się niepasteryzowanymi produktami na naszym stole. Startery z mikroflorą odwracają procesy pasteryzacji i pozwalają dostarczyć w diecie żywy nabiał, z bogatą florą kultur bakterii” – mówi lek. med. Urszula Chorzępa.
Zalety domowego wytwarzania
Zrobiony w warunkach domowych jogurt to źródło wielu witamin i kwasów. Zawiera m.in. witaminy A, C, E, K2, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i przygotowujących się do ciąży), kwas pantotenowy, cholinę, a nawet witaminę B 12 (ważną dla wegetarian). Jest źródłem minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, selen, żelazo, miedź, aminokwasów, kwasów omega-3 i omega-6 i wielu innych zdrowych substancji.
Warto wspomnieć, że domowe tworzenie produktów mlecznych oraz kiszonek to inwestycja nie tylko w zdrowie, ale i domowy budżet. Niski koszt wytworzenia wynika z powtarzalności procesu namnażania zdrowych bakterii. Z jednej saszetki startowej można zrobić wiele litrów jogurtu lub kiszonek o powtarzalnym smaku. Ekonomicznie, smacznie i zdrowo
Po co dodawać kultury bakteryjne, skoro niektóre produkty „kiszą się” same?
U wielu ludzi skład flory bakteryjnej jest zaburzony i podobnie dzieje się w środowisku. Niestety nie mamy pewności co do bakterii, jakie są zawarte w gotowych produktach, czy są przyjazne naszej florze jelitowej. Bakterie w produktach Sun& Food są starannie dobrane, np. są acidofilne („kwasolubne”), co oznacza, że przetrwają przejście przez żołądek i działanie kwasów żołądkowych. Wytwarzany przez nie kwas mlekowy jest naturalny i dobrze przyswajalny dla człowieka (przykład: Jogurt L+) z wit. D.
Aby wzmocnić, bądź też odnowić florę bakteryjną przewodu pokarmowego, poprawić trawienie, przyswajanie pokarmów i cieszyć się dobrym zdrowiem proponujemy sięgnąć po saszetki ze zdrowymi bakteriami i przygotować samodzielnie w domu: Jogurt L+, Kefir, Jogurt naturalny, Kwaśne mleko lub Kiszonki.
Tak przygotowane wyroby są smaczne, wolne od GMO, cukru, glutenu, alergenów, zagęszczaczy, nie zawierają żadnych dodatków chemicznych i są efektywne kosztowo. Można je przygotowywać zarówno z mleka pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego (migdałowego, jaglanego, sojowego, kokosowego i napoju ryżowego). Z Jogurtu można w domu też robić ser – ser, jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.
Optymalna wartość odżywcza, a więc i zdrowotna jogurtu, jest w pierwszym dniu po jego zrobieniu. Dlatego też jogurt domowy ze zdrowymi kulturami bakterii jest znacząco lepszy od tego wytworzonego w masowej produkcji.
Wybierz to, co najkorzystniej wpłynie na Twoją odporność:
EKO Jogurt L+
saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł
Ze względu na bogaty, różnorodny skład bakteryjny jest najbardziej uniwersalny i zalecany dla wszystkich grup wiekowych. Różne grupy bakterii wspierają się wzajemnie w korzystnym działaniu na organizm. Polecany do odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Poprawia trawienie i wchłanianie pokarmów, udoskonala perystaltykę jelit. Wytwarzane przez bakterie substancje, takie jak m.in. kwas mlekowy, powodują zwalczanie szkodliwych bakterii, grzybów, przeciwdziałając zakażeniom i stanom zapalnym.
Jogurt L+ zaleca się zwłaszcza: w celu wzmocnienia odporności, przy przewlekłym stresie, po kuracji antybiotykowej, zaburzeniach trawienia i przyswajania, wzdęciach, zgadze, przy zakażeniach Helicobacter pylori, grzybicy przewodu pokarmowego, wrzodach żołądka i dwunastnicy, skłonności do biegunek lub zaparć, w chorobach przewlekłych, przy długotrwałym stosowaniu leków, w alergiach, dla osób uprawiających sport.
EKO Jogurt naturalny
saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł
Polecany zwłaszcza seniorom do regularnego spożywania. Zawiera bakterie, którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. U osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, a trawienie, wchłanianie i perystaltyka jelit są osłabione.
Wytwarzane przez bakterie substancje regulują pracę przewodu pokarmowego – poprawiają trawienie i wchłanianie, wzmacniają florę bakteryjną, co jest bardzo istotne dla osób starszych. Przyrządzany z pełnego mleka zawiera substancje działające przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo i obniżające poziom cholesterolu. Polecany nade wszystko seniorom do regularnego przyjmowania, w okresie rekonwalescencji, w chorobach przewlekłych. Dodatkowo witaminy z grupy B korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego osób starszych.
EKO Kefir
saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł
Kefir ma pozytywny wpływ na przemianę materii, więc
rekomendowany zwłaszcza jako wsparcie w procesie odchudzania i oczyszczania organizmu, przy zaburzeniach przemiany materii, dla osób uprawiających sport (na zmianę z Jogurtem L+), w zaburzeniach trawienia, przy zgadze, wzdęciach, zaburzeniach pracy jelit, przy zaparciach, w chorobach przewlekłych i alergiach (na zmianę z Jogurtem L+), przy skłonnościach do grzybicy, dla wzmocnienia odporności (na zmianę z Jogurtem L+). Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
EKO Kwaśne mleko
saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł
Łagodny smak i skład bakteryjny powodują, że polecane jest szczególnie dzieciom. Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko, a ma też pozytywny wpływ na florę jelitową. Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji, m.in. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K oraz potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników. Wytwarzany przez bakterie kwas mlekowy oraz inne substancje działają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów w organizmach milusińskich. Można je dodawać do zupek, deserów, owsianek, tak żeby zadowolić nawet największe niejadki.
Polecane szczególnie: jako składnik codziennej diety dziecka, w czasie i po kuracjach antybiotykowych, dla kobiet w ciąży (na zmianę z Jogurtem L+), dla wzmocnienia odporności, przy alergiach, przy problemach z trawieniem i wchłanianiem pokarmu.
EKO Kiszonki
saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł
Kiszenie jest trendy, wpisuje się w powrót do naturalnych, sprawdzonych metod przechowywania warzyw i owoców. Fermentacja zwiększa ich wartość odżywczą. Jedzenie kiszonek wzmacnia odporność oraz ułatwia przyswajanie żelaza – informacja ważna zwłaszcza dla wegetarian. Dzięki bakteriom proces przebiega szybciej i już po kilku dniach możesz się cieszyć własnoręcznie przygotowywanymi kiszonkami, jak np. kapustą, ogórkami, ale i papryką, burakami, cukinią, kabaczkami, jabłkami, morelami, gruszkami i cytrynami.
„Dbanie o właściwą dietę, bogatą w żywe kultury bakterii – potwierdzone Certyfikatem EKO – na pewno szybko przyniesie trwałe efekty, wzmacniając naszą odporność, tak ważną zwłaszcza w okresie pandemii” – podsumowuje lek. med. U. Chorzępa.
Produkty są dostępne w ekosklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością, zielarsko-medycznych i aptekach.
Więcej informacji: www.LeczenieZywieniem.pl
O firmie Sun&Food
Pomysłodawczynią Sun & Food jest lek. med. Urszula Chorzepa, która od lat propaguje wiedzę o prawidłowym odżywianiu i zdrowym stylu życia. Przy współpracy z ekspertami z dziedziny dietetyki, technologii żywności oraz żywienia realizuje projekty w oparciu o najnowsze badania naukowe i aktualne trendy żywieniowe.
Artykuł powstał we współpracy z LeczenieZywieniem.pl