Go to content

Mleko sojowe: kochać czy nienawidzić? Zanim się na nie obrazicie, spróbujcie co najmniej kilku marek – każde smakuje nieco inaczej!

Mleko sojowe: kalorie, właściwości, wartości odżywcze - Oh!me
Fot. iStock

Mleko sojowe – jedni uwielbiają, inni wręcz przeciwnie. Jedno jest pewne, chyba od niego się wszystko zaczęło, to najpopularniejszy napój roślinny zastępujący mleko krowie. A ponieważ wokół samej soi krąży wiele legend, pora przyjrzeć się i mleku. Czy jest zdrowe i jakie naprawdę ma właściwości? Przeczytajcie!

Mleko sojowe – właściwości

Mleko sojowe to najbardziej popularne mleko roślinne – znajdziecie je w prawie każdym sklepie spożywczym czy kawiarni. Nie każdy jednak za nim przepada. Okazuje się jednak, że w zależności od składu i proporcji może zaskakiwać odmiennymi smakami. Sama wypróbowałam co najmniej 4 różne gotowe napoje sojowe (bo to ich oficjalna „techniczna” nazwa) i z ręką na sercu muszę to potwierdzić. Bywają sojowe paskudne w smaku i te, które mi zasmakowały.

Jedni je słodzą, inni nie. Można je przygotowywać w różnych proporcjach wody do soi –  to naprawdę mocno wpływa na jego smak.

Jego wykorzystanie jest bardzo szerokie – od zwykłego napoju, przez bezmleczny dodatek do kawy po pichcenie. U mnie świetnie się sprawdziło np. do zabielenia sosu zamiast śmietanki.

A jakie ma plusy?

Jak picie mleka sojowego wpływa na nasz organizm?

  • Nie zawiera cholesterolu – więc dba o twoje naczynia krwionośne i wpływa pozytywie na układ krążenia
  • Nie zawiera laktozy – nie powoduje kłopotów trawiennych i nadaje się dla alergików
  • Jest mniej kaloryczne niż mleko krowie – dba o twoją sylwetkę
  • Zawiera genisteinę i daidzeinę – które mają korzystny wpływ na zdrowie.
  • Zawiera przeciwutleniacze – hamuje działanie wolnych rodników
  • Izoflawony sojowe zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • Zapobiega osteoporozie – również za sprawą zawartości izoflawonów
  • Zmniejsza stężenie „złego” cholesterolu (LDL) i zwiększa stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL)

„Badania epidemiologiczne wskazują na ścisłą zależność między spożyciem diety bogatej w produkty sojowe a zmniejszoną zachorowalnością na niektóre nowotwory, a w szczególności sutka, prostaty i okrężnicy.”*.
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Mleko sojowe – kalorie

Spożywanie mleka sojowego pozwala ograniczyć ilość kalorii, przyjmowanych w ciągu całego dnia!  Jedna szklanka tego napoju, w zależności od unikalnej receptury producenta ma około 40 – 60 kcal. Dla porównania szklanka krowiego mleka 3,2% to około 155 kcal. Sojowe od Inki, które właśnie testujemy w naszej redakcji to 45 kcal na 100 g, czyli ok. 115 kcal na szklaneczkę. Brzmi zachęcająco, prawda?

Jeśli planujesz zgubić kilka kilogramów, włączenie mleka roślinnego do swojej diety, to świetny sposób, by urwać niepostrzeżenie trochę kalorii z menu.

Mleko sojowe – składniki odżywcze

Mleko sojowe zawiera pełnowartościowe białko w ilości zbliżonej do mleka krowiego. Zawiera aminokwasy – jest doskonałym produktem w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – to idealne źródło białka! Dzięki temu sprawdzi się w diecie osób aktywnych fizycznie i sportowców. Zmiksujecie z nim koktajl proteinowy bez utraty jego wartości.

Napój sojowy– witaminy i minerały:

zawartość substancji odżywczych w 1 szklance:

  • Białko – 7 g
  • Tłuszcz – 4 g (krowie mleko zawiera aż 7,9 g tłuszczu!)
  • Węglowodany – 4 g

Witaminy

  • Witamina A – 501 IU (mleko krowie -249 IU)
  • Tiamina – 0,5 mg
  • Kwas foliowy – 24,3 μg
  • Witamina B12 -3 μg

Minerały

  • Wapń – 299 mg (więcej niż w mleku krowim – to zawiera 276 mg)
  • Żelazo – 1,1 mg
  • Magnez – 38,9 mg
  • Potas – 299 mg
  • Sód – 85,1 mg
  • Cynk – 0,6 mg
  • Selen – 5,6 μg

Na
Wartość energetyczna (kcal) 54
Tłuszcz 1,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,4 g
Kwasy tłuszczowe trans 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 51 mg
Potas 118 mg
Węglowodany 6 g
Błonnik 0,6 g
Cukry 4 g
Białko 3,3 g

Przeciwwskazania:

Można spotkać się z opinią, że ze względu na zawartość fito-estrogenów lepiej nie serwować produktów sojowych dzieciom. Najlepiej zachować umiar we wszystkim. Nie ma jednoznacznych, naukowych dowodów na negatywne działanie napojów sojowych.

Weź udział w naszej akcji: #30 dni bez mleka

Przez 30 dni będziemy wyjątkowo dzielni 🙂 i świadomi swojego ciała. Pora na roślinną rewolucję! Od dziś startujemy  z akcją #30 dni bez mleka, żeby zrobić coś dobrego dla swojego ciała i pokonać stare nawyki żywieniowe. A i krowom przyda się mały urlop.

Zadanie konkursowe: Przyjmij wyzwanie #30dnibezmleka i pod kolejnymi  wyzwaniami na Facebooku pisz, jak ci idzie. Bądź ze mną, pewnie będę miała niejedno pytanie dotyczące tego, jak się czujesz i czym zastępujesz mleko. Ja chcę na 30 dni wyeliminować mleko ze swojej diety. Co mnie do tego skłoniło? Chęć sprawdzenia, jak jest naprawdę. Czy rzeczywiście mój organizm odczuje rewolucyjne skutki, o których wszyscy opowiadają. Czy dam radę? Nie wiem, ale przecież spróbować zawsze mogę. A ty? Napisz, jak będzie nas więcej, to na pewno się uda!

Co trzeba zrobić?

Dwa razy w tygodniu będziemy publikować dla was wyzwania na naszym facebookowym profilu Oh!me (FB/ohmepl). Podejmijcie je i zostawcie pod nimi komentarze. Napiszcie, jak wam idzie. Piszcie o swoich sukcesach i chwilach słabości. Wspierajmy się wzajemnie i motywujmy!

W ramach naszej akcji będziemy publikować dla was na łamach magazynu Oh!me artykuły i porady, wszystko pod hasłem #30dnibezmleka. Będziemy wam przypominać, dlaczego warto spróbować roślinnych alternatyw krowiego mleka…  i że dacie radę!

PS: Mleko bez laktozy też się liczy. Dozwolone są – a i wskazane, no bo przecież ta nasza kawa czeka – mleka roślinne.

Nagrody: Dla najbardziej aktywnych i wspierających uczestniczek akcji Inka ufundowała wspaniałe nagrody. Wypróbujcie koniecznie napoje roślinne od Inki – owsiane, sojowe i ryżowe. My będziemy je pić na pewno! Wreszcie możecie poeksperymentować z alternatywą dla mleka i to w bardzo przyjemnej cenie. <3

Podejmuję wyzwanie: 30 dni bez mleka. Kto jest ze mną?

 

Inka sojowe

Mleko sojowe: kalorie, właściwości, wartości odżywcze - Oh!me

To bogata w białko roślinna alternatywa mleka dla tych, którzy stawiają na smak i dobre nawyki. Jest źródłem białka i wapnia. Doskonale się spienia! Razem z kawą Inka tworzy idealny duet. Sojowe od Inki smakiem bardzo przypomina mleko.

Składniki: woda, ziarna soi 8,5%, cukier, węglan wapnia, sól, witamina D, witamina B12.


Na podstawie: *mp.pl,  www.poradnikzdrowie.pl