Dieta Zdrowie

Kawa ziarnista – rodzaje i właściwości. Dlaczego warto wybierać kawę ziarnistą?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 października 2020
Kawa ziarnista - arabika, robusta, rodzaje i właściwości
Fot. iStock
 

Kawa ziarnista to nic innego jak całe pestki owocu kawowca. Powstaje z niej aromatyczny i pobudzający napój, bez którego wielu nie potrafi sobie wyobrazić dnia. Wielbiciele chwalą ją za głęboki smak i aromat, który — jak podkreślają — zdecydowanie przewyższa walory kawy mielonej lub rozpuszczalnej. Jakie gatunki kawy ziarnistej uznane są za najbardziej szlachetne?

Kawa ziarnista — dlaczego warto ją wybrać?

Kawa ziarnista pozyskiwana jest z kawowca. Jest to drzewo dorastające w naturalnym środowisku do wysokości około 10 metrów. Rozróżniono aż pięćset gatunków tego drzewa, ale tylko trzy uznawane są za szczególnie wartościowe (Arabika, Robusta, Liberika). Ziarna kawowca wykształcają się z białych kwiatów pojawiających się na drzewie. W owocach o podłużnym kształcie zazwyczaj wzrastają po dwa ziarna, które są zbierane, a następnie palone. Na koniec zapakowane odpowiednio dostępne są w sprzedaży.

Kawa ziarnista - arabika, robusta, rodzaje i właściwości

Fot. iStock/kawa ziarnista

Kawa ziarnista z tego względu jest zazwyczaj droższa, niż kawa mielona. Na smak konkretnej kawy ziarnistej składa się kilka czynników — rodzaj kawowca, rodzaj gleby, ilość słońca, a także sam sposób przetwarzania ziaren. Za najbardziej wartościowe uznaje się kawy o całych ziarnach, o podobnej wielkości i kolorze. To pozwala zobaczyć, jakiej jakości ziarna trafiają do ekspresu. W kawie mielonej tej pewności nie ma, można jedynie zaufać producentowi w jego deklaracji jakości poszczególnych kaw mielonych. Zasada jest tu jedna — im świeższe i na bieżąco mielone przed zaparzeniem ziarna, tym lepszy smak i aromat będzie miała kawa ziarnista.

Warto także przypomnieć, że picie kawy, niezależnie od pochodzenia ziaren, może przynieść wiele dobrego. Ziarna zawierają wapń, potas i magnez, są także niskokaloryczne. Kawa zawiera antyoksynadanty, które zwalczają wolne rodniki, chronią przed nowotworami, pomagając detoksykować organizm. Kawa jest niezastąpiona, kiedy potrzeba szybkiego pobudzenia. Obecne w niej kofeina, teofilina i teobromina usprawniają procesy myślowe, pobudzają umysł, zwiększają koncentrację i wspierają pamięć krótkotrwałą. Te same substancje obniżają ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Sama kofeina przyspiesza przemiany materii, oraz wpływa na szybsze spalanie tłuszczów.

Amaretto - drink godfather, rafaello, z pomarańczą, kawa z amaretto

Fot. iStock

Kawa ziarnista — rodzaje kawy

Kawa Arabika 

To gatunek kawy, który określono mianem najbardziej szlachetnego. Ziarna Arabiki pozwalają uzyskać napar delikatny w smaku – nieco słodkawy. W zależności od regionu uprawy można w niej wyczuć odmienne nuty smakowe. Arabika pochodząca z Afryki ma delikatny, nieco cytrusowy posmak. Ziarna pozyskiwane z upraw w Ameryce Południowej i Środkowej są bardziej orzechowe lub czekoladowe w smaku. Kawa ziarnista tej odmiany pochodząca z Indonezji, jest w smaku znacznie cięższa, bardziej ziemista.

Arabika to zdecydowanie delikatna, wysublimowana kawa, w której znajduje się nawet dwa razy mniej kofeiny, niż w innych odmianach (od 0,9 do 2,0%). Jej szlachetny smak i fakt, że jest trudniejsza w uprawie, bardziej podatna na choroby, z dużych plantacji Arabiki pozyskuje się mniej ziaren, niż w przypadku innych kaw. To z kolei przekłada się na jej wyższą cenę.

Kawa ziarnista - arabika, robusta, rodzaje i właściwości

Fot. iStock/kawa

Ziarnista kawa Arabika ma kilka odmian, które są szczególnie lubiane:

Mocca – uprawiana głównie w Etopii. Posiada intensywny posmak czekolady.

Bourbon – charakteryzuje się lekko kwaskowatym posmakiem z orzechowym aromatem. Idealnie nadaje się na espresso i do kawowych deserów.

Maragogype – kawa ziarnista o delikatnym smaku, uprawia się ją głównie w Meksyku.

Typica – ten gatunek kawy uprawia się głównie na Jamajce. Doskonale sprawdza się w espresso.

Mundo Novo – jest to mieszkanka odmian – Typica i Bourbon. Ta kawa ma charakteryzuje się intensywnym i wyrazistym smakiem. Znakomicie pasuje do kawy latte.

 arabika, robusta, rodzaje i właściwości

Fot. iStock/ kawa ziarnista

Kawa Robusta 

Robusta to kawa ziarnista o intensywnym smaku, niekiedy gorzkawym, wręcz korzennym, drzewnym. Zawiera ona więcej kofeiny niż Arabika, średnia zawartość to około 2,7%. To sprawia, że kawosze często dzielą się na dwa „obozy” – jedni pijają jedynie mocną Robustę, a inni stawiają wyżej delikatną Arabikę. Ponieważ ta odmiana  daje bardziej obfite plony, łatwiej jest pozyskać ziarna kawy, a więc cena jest niższa w porównaniu do Arabiki. Robustę często stosuje się do mieszanek kaw. Dzieje się tak ze względu na zawartość kofeiny i bardziej zdecydowany smak. Wykorzystuje się ją także do produkcji kawy rozpuszczalnej.

Kawa Liberica

Liberica to gatunek kawy, która przede wszystkim znajduje zastosowanie jako kawa rozpuszczalna. Jest najmniej szlachetną z odmian kaw, ma najmniej aromatu, ale że jest odporna na szkodniki i daje wysokie plony, jest ceniona. Uprawia się ją głównie w Cejlonie, na Madagaskarze, na Jawie i w Afryce.

Kawa ziarnista — jak przechowywać, by zachowała świeżość?

Nawet najlepsza kawa ziarnista nieodpowiednio przechowywana straci swoje walory smakowe i zapachowe. Konieczne jest przesypanie ziarnek z oryginalnego opakowania do szczelnie zamykanego szklanego pojemnika. Metalowe opakowania mogą wpływać na smak i aromat przechowywanej w nich kawy. Pojemnik należy trzymać zamknięty w szafce, w suchym miejscu. Do przechowywania kawy najlepiej nadają się szklane pojemniki. Mielić kawę ziarnistą należy tuż przed zaparzeniem, by była najsmaczniejsza.


źródło: kawowy.guru , www.magazyn-hamag.pl , www.poradnikzdrowie.pl 

Dieta Zdrowie

Czy jesteś silną kobietą?

Redakcja
Redakcja
14 października 2020
Fot. iStock/AntonioGuillem
 

Większość  z nas nie nazwałoby się silnymi. Może trochę dlatego, że zazwyczaj nie doceniamy naszej siły. Wiele z nas uczono, że dziewczynka, a następnie kobieta powinna być raczej słaba niż silna i to tylko po to, by mężczyzna mógł się przy niej wykazać, poczuć lepiej (a może lepszy?). Albo, że lepiej tej siły nie okazywać. A przecież tak bardzo jej potrzebujemy – każdego dnia: w pracy, w relacjach osobistych, na ścieżce rozwoju osobistego. Siła i świadomość, że ją mamy jest ważna z różnych powodów, ale najważniejszym jest budowanie swojego poczucia wartości i przekonania, że zasługujemy na to, co najlepsze.

Zadaj sobie poniższe pytania i zastanów się, jak zbudować swoją siłę psychiczną.

1. Czy często porównujesz się do innych ?

Media społecznościowe mogą być pod tym względem twoim najgorszym wrogiem. Spędzasz kilka godzin dziennie czytając komentarze, oglądając zdjęcia i zastanawiając się dlaczego twoje życie nie wygląda tak samo pięknie, co zrobiłaś zle?

2. Czy zależy Ci na byciu doskonałą?

Wielu psychologów podkreśla, że ​​dążenie do perfekcji powoduje, że doświadczamy ogromnego stresu i, jak na ironię, sabotuje nasze wyniki.  ​​Nie ma nic złego w posiadaniu wysokich standardów, ale obsesja na punkcie doskonałości to już zdecydowanie za dużo.

3. Czy postrzegasz każdą swoją niedoskonałość jako słabość?

Dobrze jest przyznać się do swoich słabości i poprosić o pomoc, gdy jej potrzebujemy. Mamy prawo popełniać błędy, mamy prawo się mylić.

4. Czy zwątpienie w siebie przeszkodziło ci w osiągnięciu twoich marzeń?

Zbyt często nie wierzymy, że jesteśmy wystarczająco dobre/ inteligentne / utalentowane / kompetentne / doświadczone / atrakcyjne, aby osiągnąć to, czego naprawdę chcemy. Nie pozwól, by fałszywe postrzeganie swojego ja cię blokowało. Walcz o swoje marzenia.

5. Czy za dużo myślisz, wspominasz, analizujesz?

Czy zdarza Ci się, że przesadnie i w nieskończoność analizujesz pewne sytuacje i decyzje ? Nie śpisz w nocy, zastanawiając się, czy słowa, których użyłaś w jakiejś rozmowie były odpowiednie? To naprawdę  strata czasu i dodatkowy stres.

6. Czy uciekasz od problemów zamiast je rozwiązywać?

Chodzi o unikanie różnych ważnych sytuacji, takich jak szansa na awans lub potrzeba szczerej rozmowy z bliską Ci osobą. Nie odbierasz telefonów, nie pojawiasz się tam, gdzie powinnaś być? Dlaczego?

7. Boisz się łamać zasady?

Nie chodzi o jazdę z prędkością 100 kilometrów na godzinę w strefie ograniczenia do 40. Chodzi o walkę o swoje, zmienianie sposobu myślenia, łamanie stereotypów, wyjście ze strefy komfortu.

8. Czy poniżasz innych, aby się poczuć się lepiej?

Może nawet nie chcesz tego robić, ale tak się dzieje.

9. Czy pozwalasz komuś innemu ograniczać Twój potencjał?

Mogą to być Twoi rodzice, starsze rodzeństwo (które myśli, że tak dobrze Cię zna), a może nawet Twoja druga połówka. Mogą powiedzieć lub zrobić coś, co stłumi twoją pasję  i zniechęcisz się, rezygnując raz na zawsze z czegoś, co kochałaś. Nie dopuszczaj do tego.

10. Czy przesadnie obwiniasz siebie, gdy sprawy idą nie tak jak trzeba?

Ciągłe obwinianie siebie powstrzymuje cię przed rozwojem osobistym. Spójrzmy prawdzie w oczy, błędy przytrafiają się nam wszystkim, to część życia. I tak, czasami to twoja wina. Ale bądź w stanie wyznaczyć jakąś granicę, dystans. Wybacz sobie i idź dalej.

11. Jak często zabierasz głos?

To wciąż jest element naszego uwarunkowania jako „grzecznej dziewczynki”, prawda? Jesteśmy nauczone siedzieć grzecznie i pozwalać innym mówić. Masz coś ważnego do wniesienia do każdej rozmowy, do każdego spotkania, w którym uczestniczysz.

12. Czy nie chcesz odkrywać siebie na nowo?

Nie będziesz tą samą osobą po trzydziestce, czterdziestce lub pięćdziesiątce. Zmieniasz się. Ludzie ewoluują, to element życia. Tak jak dbasz o zmiany w wyglądzie zewnętrznym, tak samo dbaj o zmiany osobowości, o odpowiedni wybór kariery, stylu życia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Zobacz także

Ćwiczenie wzmacniające mięśnie brzucha

Opiekuńcza rola położnej i wsparcie przy karmieniu piersią w pierwszych miesiącach po porodzie

Olej kokosowy jest bardziej szkodliwy dla organizmu niż masło i smalec. Specjaliści biją na alarm i obalają mity