Lato jest trudnym czasem dla skóry. Długie godziny spędzone na słońcu, wylegiwanie się na plaży, zdecydowanie działa na jej niekorzyść. A gdy jeszcze wspomnimy, że nie każdy używa odpowiednich kosmetyków zabezpieczających skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, bywa różnie.
Nadmiar słońca szkodzi na wiele sposobów. Pojawiają się szybciej zmarszczki, przebarwienia, oparzenia, które w przyszłości mogą skutkować rozwojem nowotworu skóry. Na szczęście, o czym jeszcze nie wszyscy wiedzą, można chronić skórę nie tylko odpowiednimi kremami z filtrami, ale również dietą. To, co jemy każdego dnia, bezpośrednio przekłada się na kondycję całego organizmu, także skóry. Zbyt mało wody i uboga w składniki odżywcze pokarmy pogłębiają negatywne skutki opalania.
Co najlepiej chroni skórę?
1. Beta-karoten
Ten karotenoid nie tylko poprawia koloryt skóry i przedłuża efekt opalenia, ale doskonale chroni przed skutkiem promieniowania UV. Beta-karoten wiąże i neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo, uodparnia skórę na oparzenia. Znajdziemy go przede wszystkim w marchewce, batatach, dyni, arbuzach, morelach, brzoskwiniach, papryce i szpinaku.
2. Likopen
Likopen wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni skórę przed ryzykiem rozwoju nowotworu. Najwięcej likopenu zawierają pomidory po obróbce termicznej (ketchup, koncentrat, sosy), arbuzy, grejpfruty i owoce zabarwione na czerwono.
3. Polifenole
Polifenole wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, niwelują obrzęki, zmniejszają uszkodzenia spowodowane opalaniem i rozjaśniają skórę hamując wytwarzania melaniny. Najwięcej polifenoli znajdziemy w czerwonym winie i winogronach. Ich duże ilości zawierają również warzywa o zielonych liściach, warzywa kapustne, zioła, zielona herbata, a także gorzka czekolada.
4. Kwasy omega
Te zdrowe tłuszcze są niezwykle ważne dla zdrowia skóry. Kwasy omega nie tylko nawilżają, łagodzą podrażnienia, regenerują, przywracają gęstość, poprawiają napięcie i jędrność skóry, ale również obniżają jej wrażliwość na promieniowanie UV. Kwasy omega dostarczymy sobie włączając do diety tłuste ryby morskie, olej rybi i oleje roślinne (lniany, rzepakowy).
5. Witaminy C i A
Witamina C i E chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV oraz wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Witamina E łagodzi podrażnienia i oparzenia słoneczne, witamina C rozjaśnia przebarwienia pojawiające się na skórze. Uwaga jednak na kosmetyki z witaminą C, które zaaplikowane na skórę przed ekspozycją na słońce, mogą powodować reakcję fotouczuleniową.
Witaminę E znajdziemy w: olejach roślinnych, orzechach, nasionach dyni/słonecznika, sezamie, migdałach, awokado, kiełkach, roślinach strączkowych, fortyfikowanych margarynach miękkich, gruboziarnistych produktach zbożowych, warzywach zwłaszcza ciemnozielonych, otrębach.
Najwięcej witaminy C zawierają: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, kiwi, truskawki, papryka, natka pietruszki, brukselka.
źródło: www.medicover.pl, dietetycy.org.pl