Ból gardła to jedna z mniej sympatycznych objawów infekcji, jaki może nas dopaść. Najczęściej jest objawem rozwoju wirusów lub bakterii, z którymi można walczyć domowymi sposobami. Może również zwiastować poważniejsze kłopoty, typu angina, zapalenie migdałków, czy wiele innych, wymagających konsultacji lekarskiej.
Gdy jesteś przekonana, że ból gardła, do którego dołączają przykre objawy jak pieczenie, drapanie, kłucie czy chrypka, to sprawa przejściowa, wypróbuj domowe sposoby na załagodzenie dolegliwości.
1. Zdrowotna mikstura na bazie miodu
Połącz w ciepłej wodzie miód, czosnek, imbir i cytrynę, a otrzymasz skuteczny sposób łagodzący i leczący ból gardła. Czosnek, cytryna i imbir zniszczą ból gardła spowodowany bakteriami, a miód ukoi i zregeneruje podrażnione gardło.
2. Płukanka z wody i soli lub ziołowa
Wykorzystaj roztwór przygotowany z ciepłej przegotowanej wody (1 szklanka) i łyżeczki soli kuchennej. Sprawdzą się również rumianek, szałwia lub kwiaty czarnego bzu. Dwie łyżeczki suszonych ziół, zalej ½ szklanki przegotowanej lekko przestudzonej wody, pozostaw pod przykryciem ok. 15 minut. Płucz gardło kilka razy dziennie.
3. Niezawodny rosół
Domowy rosół, szczególnie podkręcony dodatkiem cebuli, czosnku i chili, zadziała przeciwzapalne, przyspieszy regenerację organizmu, oczyści kanał nosowy, załagodzi ból i rozgrzeje. Wystarczy ugotować garnek rosołu i popijać ciepły wywar do woli w ciągu dnia.
4. Owsianka z bananem
To dobry pomysł nie tylko na posiłek, gdy gardło uniemożliwia jedzenie twardszych pokarmów. Ciepłe, rozmiękłe płatki owsiane zmieszane z bananem, przynoszą podwójne korzyści — banan regeneruje gardło i dostarczy witaminę C, a płatki owsiane wzmocnią zregenerowaną warstwę.
5. Inhalacja z olejkiem eukaliptusowym
Olejek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, dzięki obecności w nim eukaliptolu. Stosowany podczas inhalacji, nawilży i załagodzi ból gardła.
6. Ocet jabłkowy
Łyżka bakteriobójczego octu jabłkowego i łyżka miodu rozpuszczone w filiżance gorącej wody rozgrzeje, złagodzi obrzęk i wesprze leczenie infekcji.
7. Syrop z cebuli
Do szklanego słoiczka włóż pokrojoną na plastry dużą główkę cebuli i przesyp dwoma łyżkami cukru. Inna wersja tego syropu zawiera więcej składników — sporządzamy go z cebuli, czosnku i miodu. Do słoika włóż jedną pokrojoną cebulę, pięć zmiażdżonych ząbków czosnku i dwie łyżki miodu. Obie mikstury wystarczy odstawić na gorący grzejnik — po godzinie uzyskasz gotowy syrop, który pije się po łyżeczce kilka razy dziennie.
źródło: www.lifehack.org, kobieta.onet.pl