Go to content

10 powodów, by pić codziennie czarną kawę (udowodnione naukowo!)

Kawa. Kawusia.Kochamy kawę, miłością bezwstydną i – jak się okazuje – bardzo dobrze!

Jeżeli do tej pory gryzły was małe wyrzuty sumienia i kawę wpisywaliście nieco w kategorię „używki”, możecie odetchnąć. Wiele można przeczytać o szkodliwych właściwościach kawy, jednak jej picie niesie wiele korzyści dla naszego organizmu, oczywiście jeśli pijemy ją z głową.

Wiecie, kiedy najlepiej pić kawę?

Według neurologa Stevena L. Millera, picie kawy, gdy nasz organizm uwalania dużo kortyzolu ogranicza jego pozytywne skutki. Innymi słowy: kawa + kortyzol = dodatkowy stres (który jest szkodliwy dla zdrowia).

Natomiast,  jeśli pijesz kawę, gdy poziom kortyzolu jest niski, wyrównuje się twój nastrój i poziom energii.

Dla przeciętnej osoby, tj. kogoś, kto wstaje około 6:30 rano poziom kortyzolu osiąga maksimum między:

  • 8:00 a 9:00 rano,
  • 12:00 a 13:00
  • 17:30 a 18:30

Jeśli wstajesz dwie godziny wcześniej przesuwasz te pory dnia o dwie godziny do tyłu, jeśli później zaczynasz dzień – dodajesz tyle godzin, o ile dłużej śpisz.  Poziom kortyzolu zaczyna rosnąć w momencie wstania z łóżka

10 powodów, by pić codziennie czarną kawę (udowodnione naukowo!)

Zobacz galerię


Źródła:

The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risksNormal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteersComparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption; lifehack.org; *nutritiondata.self.com; **Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes MellitusA Systematic Review With Meta-analysisDoes caffeine intake protect from Alzheimer’s disease?Drinking coffee may decrease depression risk in womenCoffee consumption and the risk of primary liver cancer: Pooled analysis of two prospective studies in Japan

Beautiful woman enjoying her coffee outdoors

1/10 1. Poprawia funkcjonowanie mózgu

1. Poprawia funkcjonowanie mózgu

Wiele przeprowadzonych badań na ludziach wykazało, że kawa poprawia różne aspekty funkcjonowania mózgu. Wpływa pozytywnie między innymi na:

  • pamięć,
  • nastrój,
  • czujność,
  • poziom energii,
  • czasu reakcji,
  • ogólną funkcji poznawczych.
Midsection of young woman holding coffee maker while pouring coffee into cup. Female is having refreshment at home. She is relaxing on chair.

2/10 2. Pomaga spalić tłuszcz

2. Pomaga spalić tłuszcz

A konkretnie poprawia przemianę materii. Według dostępnych badań przemiana materii u osób pijących kawę jest wyższa o około 3-11 %.

VORONEZH/RUSSIA-03.05.2018: Woman with a tattooed hand holding a cup of fresh morning espresso coffee in a white cup with purple colored flowers on the background (roses, carnations, mattiola, tulips)

3/10 3. Kofeina poprawia sprawność fizyczną

3. Kofeina poprawia sprawność fizyczną

Ćwiczysz? Wypij kawę przed treningiem.  Od dziś możesz śmiało przestać myśleć o kawie jako używce – stoi za tobą twarda nauka.

prof. Sam Marcora z Uniwersytetu Kent:
Badania wykazują, że spożycie kawy przed treningiem powoduje, że jest on postrzegany jako mniej męczący, dodatkowo wpływa na wytrzymałość trenujących i pozwala wydłużyć trening nawet o 11 proc.*

Dzięki boskiej kawie nasze codzienne ćwiczenia mogą okazać się dużo bardziej efektywne i przyjemne. Kofeina blokuje działanie receptorów adenozynowych. A z kolei ich produkt – czyli adenozyna, to zło wcielone, pogromca motywacji i ogólnej chęci do czegokolwiek.  Według aktualnych badań stężenie adenozyny w mózgu jest związane ze stresem metabolicznym (stanami niedotlenienia, niedokrwienia). Ma ona za zadanie chronić nasz mózg w takich sytuacjach – ogranicza bowiem aktywność neuronów wprowadzając nas w dobrze znany niedźwiedzi leniwy błogostan – czyli nastrój z łóżka nie wychodź – względnie wróć do niego jak najszybciej to możliwe. Kofeina znosi to działanie – powodując dobrze znane nam pobudzenie i podwyższając zdolność koncentracji.

Young girl is texting using her mobile phone at the balcony

4/10 4.  Kawa zawiera inne składniki odżywcze

4.  Kawa zawiera inne składniki odżywcze

Jedna filiżanka kawy zawiera:*

  • Ryboflawina (witamina B2): 11% RDA.
  • Kwas pantotenowy (witamina B5): 6% RDA.
  • Mangan i Potas : 3% RDA.
  • Magnezu i niacyna (B3): 2% RDA.
Close-up of professional coffee machine brewing a cup of fresh espresso at urban cafeteria

5/10 5. Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

5. Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

Według rożnych badań kawosze mają 23-50% mniejsze ryzyko zachorowania na tę chorobę. Według ogólnego przeglądu** z 18-tu dostępnych badań (łączna liczba osób poddanych badaniom wyniosła 457,922),  możemy liczyć na twarde i niezależne 7% – mniejszego ryzyka dla osób, które codziennie wypijają jedną filiżankę kawy.

Female hands with a cappuccino cup in a cafe

6/10 6. Może chronić przed chorobą Alzheimera

Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i prawdziwą zmorą XXI wieku. Nie ma jeszcze skutecznego lekarstwa, mamy natomiast szereg badań udowadniających, że ryzyko zachorowania zmniejszać mogą niektóre produkty spożywcze, styl życia i… kawa. Nasza bohaterka uzyskuje w niektórych przeglądach naukowych solidne wyniki, bo mowa jest o obniżeniu ryzyka zachorowania o około 60-65%.

Freshly ground espresso in a portafilter, ready to be made into a hot shot of espresso. Rustic wood background, a burlap coffee bag in the background covered with roasted coffee beans. Overhead view.

7/10 7. Może działać ochronnie na wątrobę

7. Może działać ochronnie na wątrobę

Osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko zachorowania na marskość wątroby (spowodowaną innymi jednostkami chorobowymi).

Coffee machine pouring out a cappaccino into coffee mugs

8/10 8. Pomaga w przeciwdziałać depresji i poprawia nastrój

8. Pomaga w przeciwdziałać depresji i poprawia nastrój

Według naukowców z Harvardu (badanie z 2011 roku), kobiety, które piły 4 filiżanki kawy dziennie rzadziej chorowały na depresję, a różnica wyniosła aż 20%. Według wielu innych badań można kawie przypisywać również poprawianie nastroju oraz obniżanie ryzyka myśli samobójczych.

Cheert! Selfie time! Young happy lady in a spring vacation, walking in the city, drinking coffee, photographing herself on a sunny day

9/10 9. Obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory

9. Obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory

Rak, to przekleństwo naszych czasów. A kawa i kilka innych produktów spożywczych posiada zbadane właściwości, które nieco nas od ryzyka zachorowania mogą ustrzec. Według naukowców, kawosze są mniej narażeni na zachorowanie na raka wątroby i raka jelita grubego (to dla odmiany dobra wiadomość dla panów, bo wśród nich te dwa rodzaje nowotworów zbierają największe żniwo).

Według badań prospektywnych przeprowadzonych w Japonii ryzyko może się obniżać do 40%.

A ripe coffee bush in the mountains of Panama, ready for harvest.

10/10 10. Obniża ryzyko udaru mózgu

10. Obniża ryzyko udaru mózgu

To zapewne dla was zaskakujące, bo powszechnie wiadomo, że kawa podwyższa ciśnienie krwi – a jednak, to jeden z mitów, bo faktyczne za jej sprawa podwyższenie ciśnienia jest niewielkie i raczej nieistotne (nie mówimy oczywiście o nałogowym piciu kawy bez umiaru, ale o klasycznym wypiciu filiżanki do śniadania czy dla przyjemności). Okazuje się jednak, że efekt podnoszenia ciśnienia jest mały i krótkotrwały, a naukowcy twierdzą, że mała czarna wręcz może minimalnie obniżać ryzyko udaru mózgu.

Poza tym, nawet bez tych wszystkich badań doskonale wiemy, że nic tak nie smakuje o pranku (i popołudniu też!). Kochamy kawę!