Psychologia

7 momentów, w których karma wraca i nic z tym nie zrobisz

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
Fot. iStock
 

Zemsta, wbrew pozorom, nie leży w naszej naturze. Człowiek nie jest stworzony do zemsty. Człowiek nie jest stworzony do analizowania w nieskończoność swoich nieszczęść i życia przeszłością. Zaprojektowano nas do ciągłego rozwijania się, do poznawania otaczającej rzeczywistości. Do uczenia się na błędach i wyciągania wniosków. Dlatego, zostawmy karmie, czy też losowi decydowanie o tym, kiedy inni powinni ponieść konsekwencje swoich negatywnych zachowań.

Karma w końcu wróci, jeśli:

Ktoś buduje swoje szczęście na cudzym nieszczęściu

Nie tylko wtedy, gdy rozbijemy czyjąś rodzinę, bo zakochujemy się w kimś, kto już jest w związku i nie zważamy na uczucia osób, których los jest nam obojętny. W życiu jest mnóstwo sytuacji, w których ludzie starają się zyskać coś czyimś kosztem, egoistycznie myśląc, że najważniejsze to realizować swoje cele, niezależnie w jaki sposób.

Ktoś krzywdzi zwierzęta i szkodzi naturze

Niektórzy nie rozumieją, że sami jesteśmy częścią natury, że od niej zależymy i dzięki niej istniejemy. Szkodzenie środowisku, krzywda wyrządzana bezbronnym zwierzętom zawsze w jakiś sposób zawsze odbija się na nas samych.

Ktoś wykorzystuje wiedzę dotyczącą czyichś prywatnych spraw przeciwko tej osobie

Są rzeczy, których się po prostu nie robi. Po to mamy jakiś wewnętrzny kodeks moralny, żeby nie robić sobie „świństw”. Nie ujawniamy prywatnych informacji, które nas nie dotyczą, bo to jest po prostu nie fair. Sumienie jest w tym wypadku najlepszym wyznacznikiem.

Ktoś notorycznie kłamie

Kłamstwo naprawdę ma krótkie nogi. Nie spodziewaj się, że to, o którym już zapomniałeś, nie wypłynie w najmniej spodziewanym momencie psując twoje relacje z osobą, na której ci zależy.

Ktoś nakłania inną osobę, by odcięła się od bliskich, jeśli nie ma ku temu wyraźnych przyczyn

Jeśli to działanie jest podyktowane jedynie złymi pobudkami, zawiścią, zazdrością, egoizmem czy narcyzmem, a nie autentyczną troską i potrzebą natychmiastowej reakcji, nie mamy do niego najmniejszego prawa. I na pewno takie zachowanie się na nas zemści…

Ktoś powstrzymuje innych od prób rozwijania się, realizowania marzeń i pasji

Nie wolno nam blokować innych, nie wolno narzucać im sposobu, w jaki powinni żyć. Każdy z nas jest odpowiedzialny za swoje życie i nie powinien nigdy mieszać się w życiowe marzenia, plany i pomysły na realizowanie się innych osób.

Ktoś szkodzi związkowi dwóch, kochających się osób

Czyli „miesza się” do nie swoich spraw po to tylko, żeby im się „nie udało”, bo uważa, że oni do siebie nie pasują, nie powinni być razem z innych powodów lub po prostu stara się przejąć kontrolę nad życiem innych.

Karma wraca. To, jak traktujemy innych naznaczy nas w taki, czy inny sposób. Traktujmy zatem ludzi tak, jak sami chcielibyśmy być traktowani.

 

 


Psychologia

Ogórki kiszone – jak je zrobić, by wyszły doskonałe? Sprawdzone przepisy i rady

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody
Fot. iStock
 

Ogórki kiszone to tradycyjny polski produkt, bez którego trudno sobie wyobrazić obiady zimą. Smakują nam w surówkach, zupie, na kanapki i po prostu, jako przekąska. Kochamy je nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Warto znać przepis na ogórki kiszone w sposób tradycyjny oraz na sucho bez wody.

Ogórki kiszone — jak powstają?

Ogórki kiszone powstają jako efekt fermentacji mlekowej, która jest procesem bardzo złożonym. W ich trakcie następuje zmiana cukrów zawartych w ogórkach na kwas mlekowy, w związku z tym ogórki zmieniają nieco swoją barwę i smak. Szczepy bakterii, które biorą udział w fermentacji, nadają im cenne właściwości dla zdrowia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone a kwaszone

Bardzo często ogórki kiszone są mylone z ogórkami kwaszonymi. Kiszone powstają w wyniku wspomnianego procesu fermentacji mlekowej, natomiast kwaszone to produkt otrzymany przy pomocy zalania ogórków roztworem kwasu mlekowego czy octowego. Ogórki te różnią się od siebie nieco zapachem i smakiem — kwaszone są mniej wyraźne w smaku, bardziej octowe, a kiszone bardziej kwaśne i twarde. Dla zdrowia o wiele bardziej wartościowe są naturalne kiszonki.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — wartości odżywcze

Ogórki kiszone mają  w sobie wiele wartości odżywczych i niewiele kalorii. Dostarczają do organizmu witaminy z grupy B, witaminę C i A, nie brakuje w nich również fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także błonnika. Ogórki kiszone w 100 gramach dostarczają 11 kcal. Są mniej kaloryczne od  świeżych ogórków, ponieważ obecny w nich cukier przekształcony zostaje przez bakterie kwasu mlekowego.

Ogórki kiszone mają wiele zalet dla zdrowia. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego są naturalnym probiotykiem wzmacniającym odporność organizmu. Doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego,  szczególnie jelit, ułatwiające trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Wspierają mikroflorę jelitową, a dzięki obecności błonnika zapobiegają zaparciom i oczyszczają organizm z toksyn. Ogórki kiszone obniżają także poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego, w organizmie możliwe jest synteza witaminy K. Największy wpływ na zdrowie ma regularne sięganie po kiszonki, szczególnie zimą, gdy układ odpornościowy wymaga wsparcia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Kto nie powinien jeść kiszonek?

Jedyny minus ogórków kiszonych to spora zawartość sodu, która nie służy osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze. Również osoby cierpiące na wrzody żołądka, czy przewlekłe choroby układu pokarmowego, nie powinny powinny sięgać po produkty kiszone.

Jak wybrać ogórki do kiszenia?

Niestety nie każde ogórki włożone do słoika ukiszą się w ten sam sposób. Najlepsze są ogórki o wydłużonym, cylindrycznym kształcie, niezbyt pękate, o cienkiej skórce i jeszcze niewykształconymi mocno nasionami. Aby ogórki ukisiły się prawidłowo, należy wybierać te ze sprawdzonego źródła, nieprzenawożone. Są one nie tylko zdrowsze, ale także mniej podatne procesom gnilnym. Szczególnie szybko psują się ogórki przeazotowane, które łatwo ulegają zakażeniom bakteriami gnilnymi, co można poznać po wyjątkowo odrzucającym zapachu w otwieranym słoiku.

Ogórki kiszone — przepis

Przepis na ogórki kiszone najczęściej przekazywany jest z dziada, pradziada, w każdej rodzinie. Samo przygotowanie kiszonek nie jest trudne, ale wymaga odpowiedniego czasu i zachowania pewnych zasad, by ogórki się ukisiły, a nie popsuły. Nie licząc wyboru najlepszych ogórków, należy także pamiętać o dokładnym ich umyciu, zachowaniu higieny rąk oraz wyparzenia słoików użytych do kiszenia. Zakrętki muszą być w dobrym stanie, bez uszkodzeń czy zadrapań. Do kiszenia najlepiej użyć ogórków do 8 godzin od zerwania, ponieważ zawierają najwięcej substancji ważnych dla zdrowia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — przepis 

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • czosnek 
  • koper z łodygą i baldachami
  • korzeń chrzanu
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni (opcjonalnie)
  • woda
  • sól do przetworów (kamienna)

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach pionowo tak, aby ściśle przylegały do siebie. Czosnek oraz chrzan obierz i wkładaj do każdego litrowego po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
  3. Przygotuj zalewę (mniej więcej 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Wrzącą zalewą od razu zalej ogórki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia (możesz nakryć je kocem, by dobrze się wekowały), a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca bez dostępu promieni słonecznych.

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — przepis

Od pewnego czasu Internet podbija przepis na ogórki kiszone na sucho, bez wody. W zasadzie jest to przepis na ogórki małosolne, bowiem cały proces trwa jedyne 24 h, a to za mało, by otrzymać tradycyjne kiszonki.

Fot. iStock

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.

źródło:  beszamel.se.pl, www.poradnikzdrowie.pl, fajnyogrod.pl

Psychologia

Pierwszy Nobu Hotel w Polsce!

Redakcja
Redakcja
3 sierpnia 2020
Fot. Materiały prasowe

3.08 – już dziś wielkie otwarcie prestiżowego hotelu Roberta de Niro, Nobu Matsuhise oraz Meira Tepera! W dniu premiery, na Westwing.pl pokazujemy Wam luksusowe wnętrza, w których nowoczesny design z najwyższej półki łączy się z historią i dziedzictwem stolicy.

Odwiedź z nami inspirujące wnętrza Nobu Hotel Warsaw! To pierwsze miejsce stworzone przez grupę Nobu Hospitality w Polsce, a zarazem 12. hotel tej luksusowej marki lifestylowej założonej przez Roberta de Niro, Nobu Matsuhise oraz Meira Tepera na świecie!

Fot. Materiały prasowe

Nobu Hotels dostępne są na pięciu kontynentach i w największych stolicach, dlatego są synonimem wyjątkowego stylu życia. To potwierdza, że Warszawa miała okazję dołączyć do prestiżowego grona. Polska siedziba świetnie wpisuje się do pozostałych swoim designerskim, światowym wyglądem oraz wysokimi standardami.

Tutaj historia spotyka nowoczesność

Luksus, prostota, nastrój subtelnego wyciszenia, wyrafinowany design – Nobu Hotel Warsaw łączy wszystkie te cechy, nawiązując jednocześnie do dziedzictwa i historii Warszawy. Hotel powstał w samym sercu miasta i składa się z dwóch skrzydeł: w miejscu odnowionego i zrewitalizowanego Hotelu Rialto znajduje się jego część classic, a skrzydło modern zostało zaprojektowane i zbudowane od nowa.

Fot. Materiały prasowe

Nobu Hotel Warsaw odzwierciedla transformację Warszawy – jego bryła naturalnie przechodzi z kamienicy w stylu Art Déco w nowoczesną zabudowę. We wnętrzach panuje bezpretensjonalna elegancja i oryginalne wzornictwo. O tym łatwo można się przekonać, ponieważ odwiedzamy aż 5 wyjątkowych pomieszczeń hotelu Nobu i przyglądamy się im z bliska!

Sypialnie Apartamentów Miyabi & NOBU

To pomieszczenia zaaranżowane za pomocą kontrastów. Jasne, ciepłe drewno bezpośrednio łączy się w nich z chłodnym betonem, a całość łagodzi oświetlenie, które można komponować w zależności od nastroju i potrzeb. Te sypialnie są kwintesencją nowoczesnej intymności.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Strefa wypoczynkowa

To miejsce zapraszające do relaksu. Miękkie linie i pastelowe barwy mebli oraz dekoracji podkreślają swobodny charakter pomieszczenia. Na pierwszy rzut oka wiadome jest jego przeznaczenie. Mimo niewielkich rozmiarów, otrzymujemy wrażenie przestrzeni za sprawą dużego okna.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Apartament Nobu

Gdzie mieszka luksus? W apartamencie Nobu Hotel Warsaw! I wszystko tutaj traktuje o jego obecności, poczynając od wyrafinowanych barw, a na wysokiej jakości materiałach kończąc. Marmur, drewno, beton, artystowskie konstrukcje. To wnętrze wprost stworzone do podziwiania!

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Łazienka Nobu Suite

To już nie łazienka, a pokój kąpielowy. Wanna wykonana jest z drewna tekowego, a tuż przy niej stoi eleganckie siedzisko, przez co pomieszczenie zyskuje bardziej salonowy wygląd. Panujący we wnętrzu klimat sprzyja wyciszeniu i przywodzi na myśl wystrój luksusowego spa.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Pokój Classic

Wnętrze pokoju nawiązuje do historii miasta. Wygląda jak zachowany pokój z luksusowej kamienicy dawnej Warszawy. Wchodząc do niego, można poczuć się tak, jakbyśmy cofnęli się w czasie. Pokój Classic ma w sobie niesamowity ładunek szyku i tajemnicy. Jest on też dowodem na to, że piękno stylu klasycznego nigdy nie przemija!

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Nobu Hotel Warsaw przyjmuje gości od 3.08.2020 roku. W przypadku chęci dokonania rezerwacji prosimy o bezpośredni kontakt z hotelem: warsaw.nobuhotels.com


Zobacz także

„Nie jesteś wystaczająco dobra” – to cała prawda o kolorowych magazynach dla kobiet. Zobaczcie koniecznie

7 rzeczy, które każda kobieta naprawdę powinna zrobić, żeby być szczęśliwą

Jak zachowuje się dorosły, który dorastał w toksycznym środowisku