Go to content

Zdrowo i kolorowo. Trzy przepisy na letnie  przekąski dla dzieci

Koniec roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że już za moment nasi najmłodsi rozpoczną długo wyczekiwane wakacje. Nieodłącznym elementem letnich wyjazdów i pieszych wycieczek stają się przekąski, które pakujemy dzieciom do lunchboxów i plecaków. Jak jednak sprawić, aby nasze dzieci sięgały częściej po ich zdrowe warianty? Wystarczy nieco kreatywności, ulubionych warzyw i apetycznego hummusu! Sprawdź trzy przepisy na letnie przekąski dla dzieci! 

Według ekspertów dzieci po ukończeniu 1 roku życia powinny spożywać ok. 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia sugerują, że jest to minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w ich diecie. Wkomponowanie ich w jadłospis najmłodszych nie jest jednak tak proste w chwili, kiedy zewsząd kuszą je słodkie, niezdrowe przekąski. Szczególnie w czasie wakacji, gdy większość czasu spędzają w domu, warto zadbać o budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. 

Sezon letni to czas, kiedy dostęp do świeżych, chrupiących warzyw i owoców jest niezwykle duży, dlatego wykorzystać je w codziennych posiłkach. Jak to zrobić, gdy nasze dziecko za nimi nie przepada? Sprawdź nasze zdrowe przepisy na pyszne przekąski na bazie warzyw i aksamitnego hummusu! 

Mini roladki z hummusem 

Mniejsza wersja uwielbianych przez dorosłych wrapów. Łatwe w przygotowaniu roladki sprawdzą się w roli drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Możesz zaserwować je także podczas letniego przyjęcia urodzinowego lub spotkania przyjaciół Twoich dzieci!

Składniki (na 2-3 porcje):

  • opakowanie hummusu Trio od Perla Pełna Dobra,
  • 2 placki tortilli,
  • garść mixu młodych listków,
  • 1 duży ogórek,
  • ½ awokado,
  • 1 papryka żółta,
  • ⅓ cebuli czerwonej,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo: opakowanie wykałaczek.

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie umyj i obierz ze skórek. Ogórka pokrój w plastry, paprykę w słupki, a awokado w kostkę. 
  2. Na każdą tortillę połóż po 2 łyżki ulubionego hummusu Pełna Dobra i równomiernie rozsmaruj po całej powierzchni.
  3. Dodaj po małej garści zielonych listków,  a także pozostałe pokrojone warzywa.
  4. Dodaj nieco soli i pieprzu, skrop wszystko sokiem cytryny. 
  5. Tortille zwiń w roladę. Potnij ją na 2-3 mniejsze kawałki i wbij wykałaczkę w każdy zawijas.

Warzywne słupki z hummusem

Szybka, zdrowa i wartościowa przekąska, która doskonale sprawdzi się w ciepłe dni, gdy dzieci stronią od ciepłych posiłków. Jest to także świetna propozycja do lunchboxa podczas wycieczki czy pikniku!

Składniki (na 2-3 porcje):

  • opakowanie klasycznego ulubionego hummusu Perla Pełna Dobra,
  • 2 duże ogórki,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona.

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne. 
  2. Wszystkie warzywa pokrój w słupki.
  3. Do miseczki przełóż hummus Pełna Dobra, a na talerzu umieść słupki warzywne.

Kanapeczki z bagietki 

Małe kanapki, które zmieszczą się w każdą rączkę to propozycja, która gości w menu wielu milusińskich. Sprawdź, jak przygotować je na bazie chrupiących, sezonowych warzyw, świeżej bagietki i aksamitnego hummusu!

Składniki (na 2 porcje): 

  • bagietka francuska,
  • opakowanie hummusu klasycznego Perla Pełna Dobra,
  • 3 średnie ogórki kiszone,
  • 2 rzodkiewki,
  • garść szpinaku baby,
  • 5 plastrów sera żółtego,
  • garść pomidorków cherry.

Przygotowanie:

  1. Bagietkę pokrój na małe kromeczki.
  2. Rzodkiewki, pomidorki i szpinak dokładnie umyj. 
  3. Pomidorki przekrój na pół, rzodkiewki i ogórki kiszone na plastry.
  4. Ser żółty pokrój na mniejsze kawałki. 
  5. Każdy kawałek bagietki posmaruj hummusem pomidorowym Pełna Dobra, nałóż szpinak, ser i świeże warzywa.

Mamy nadzieję, że zdrowe inspiracje pomogą Wam przygotować przekąski dla swoich pociech, które znikną w oka mgnieniu z talerza czy lunchboxu!