Macierzyństwo

Zabawka Roku, Nagroda Rodziców 2020 – znamy wyniki najważniejszego konkursu w branży

Redakcja
Redakcja
27 listopada 2020
Fot, iStock
 

Rodzice czekają na podpowiedzi, co najlepiej kupić dzieciom na Święta. W tym wyjątkowym roku, kiedy większość czasu spędzamy w domu, a Święta i ferie zimowe upłyną w ograniczonym gronie najbliższej rodziny, warto więc zwrócić uwagę na rekomendacje Jurorów Konkursu Zabawka Roku, Nagroda Rodziców. Dobrym pretekstem do porozmawiania o emocjach, szczególnie w czasie pandemii, będą gry: Gra na emocjach. Wydawnictwa Nasza Księgarnia, Co za emocje! Gra edukacyjna Kapitan Nauka. Za twórcze podejście do emocji jurorzy wyróżnili grę planszową MIJAMY się JUNIOR.

Ten wyjątkowy czas dla dzieci oznacza dużo mniej sportu. Jurorzy z uwagą podeszli do produktów, które pozwolą na aktywność w domu. Nagrodzili Kamienie do skakania EMPIS i wyróżnili Sensory Memory – Sensoryczne dyski TULLO. Na spacer najmłodsi mogą zabrać Rowerek biegowy GOSWIFT Kinderkraft nagrodzony za prostotę, nowoczesną linię i bezpieczeństwo.

Fot. Materiały prasowe

Zabawa angażująca zmysły to doskonały odpoczynek dla maluchów i starszych dzieci, które po zdalnych lekcjach mogą w ten sposób się zrelaksować. Nagroda Zabawki Roku trafiła do Busykids Domek Ergodesk angażującego przedszkolaki w zabawy manipulacyjne. Tytułem może także pochwalić się Elastyczna Kostka InnyBin Qelements ćwicząca sprawność dłoni małych dzieci.

Fot. Materiały prasowe

A także Sensoryczne Memo Kokodyl. To nietypowe memory w formie woreczków, które skrywają różne ziarna i jedynie dotykiem uda się je dobrać w pary. Zabawką Roku 2020 jest także HEY CLAY TM Toys – masa plastyczna dla młodszych i starszych, pozwalająca na ulepienie figurek, które potem utrwalone pod wpływem powietrza, ozdobią pokój dziecka. Jak również Finger Car Trihorse – drewniane autko ze skrętnymi kółkami, którego prowadzenie palcem będzie świetnym treningiem dłoni i relaksem dla młodszych i starszych.

Fot. Materiały prasowe

Wyróżnieniem w kategorii Zabawka Roku mogą się cieszyć sensoryczne Drewniane przeplotki w formie zwierząt Milin i piramida Wesoła Stupa Kokodyl, uszyta z tkanin o różnych fakturach, wypełnionych ziarnami.

Fot. Materiały prasowe

Edukacja w domu może być przyjemna i angażująca. W konkursie nagrodzono Program #SmartDzieciaki PREMIUM SMARTBEE CLUB pełen bezpiecznych, naukowych eksperymentów, zestaw dla młodych inżynierów Boffin II Motion Conquest Entertainment, grę „Bitwa o zęby” od Hipokampus promującą profilaktykę i życie w zdrowiu. Wyróżniony Edukacyjny box podróżniczy Travel Expert to pomysł na naukę o historii, kulturze, sztuce i smakach krajów, które odwiedzamy turystycznie podczas wakacji. A Sylaby. Nauka czytania Naszej Księgarni, to wyróżniona gra w pierwsze kroki w nauce liter, czytania i układania zdań.

Fot. Materiały prasowe

Do konkursu zgłosiły się wyjątkowe gry, pozwalające na dynamiczne rozgrywki i rodzinne spędzanie czasu. Wspólnie z dziećmi można tworzyć książkę z bajkami, grając w Opowiadanki od REBEL, szukać synonimów i rozwijać słownictwo bawiąc się w jedną z gier z serii Aliasy od Tactic Games. Wyróżniono opartą na współpracy grę KOPCIUSZEK gra planszowa od GRANNY. A także ćwiczącą spostrzegawczość i koncentrację grę Puk, puk, kto tam? Muduko. Dużo zabawy i spontanicznego śmiechu wywoła gra familijna #DoGóryNogami EPEE. Samodzielnie będzie można rozegrać jedną z gier logicznych z serii SmartGames od IUVI Games.

Fot. Materiały prasowe

Spontaniczna zabawa, możliwość budowania wymyślonych projektów i łatwość łączenia elementów to cechy nagrodzonych klocków MODUTOY Soulshy i zestawów kauczukowych elementów do budowania dróg ToddleRoad MakByte. Nagrodzony PLAYMOBIL City Action  Playmobil Polska zabierze dzieci na wielki plac budowy, gdzie będą burzyć, sprzątać teren i stawiać nowe budynki.

Znak jakości Nagroda Rodziców 2020

Tytuł Nagroda Rodziców trafił w tym roku do Wózka RECARO Celona Artsana Poland za design i ergonomię oraz pomocnika kuchennego Kitchen helper od Kids Design pozwalającego na wspólne kucharzenie dzieci z rodzicami.

Literkowa książka od Naszej Księgarni to wyjątkowa pozycja z alfabetem wydzierganym na szydełku i od teraz – znaczkiem Nagrody Rodziców. Podobnie  Seria Kart Grabowskiego: Tabliczka mnożenia, Dodawanie i odejmowanie oraz Gry logiczne docenionych za naukę czytania przez zabawę. A także Czytam sobie. Pierwsze słowa. od Harpercollins Polska  – ucząca liter, czytania i układania wyrazów w zdania.

W kategorii Nagroda Dzieci także pojawiły się ciekawe i rozwijające propozycje.  Nagroda Dzieci trafiła do Adamigo Sokole Oko – foto – gry ćwiczącej refleks i spostrzegawczość. AMEET Polska za LEGO®. Buduj z wyobraźnią zestaw z 60 klockami i szkicownikiem projektanta. I TREFL SA za HOT POT ćwiczący umiejętności motoryki małej i refleks.

O wszystkich nagrodzonych laureatach poczytacie tutaj: https://www.nagrodarodzicow.pl/dla-mediow/

https://www.zabawkaroku.pl/dla-mediow/

To doskonała okazja, żeby wybrać najbardziej wartościowe prezenty pod choinkę 😊


Artykuł partnera


Macierzyństwo

Przepis na udany związek? Wystarczy 10 składników, by żyć ze sobą przez długie lata

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
27 listopada 2020
Fot. iStock / AleksandarNakic
 

Coraz częściej słyszymy o rozwodach. Ci się rozwiedli, tamci się rozstają. A przecież wydawali się taką dobraną parą… Coraz częściej bywamy się zaskoczeni, gdy ktoś obchodzi 15-tą, a co dopiero 20-tą rocznicę ślubu. A przecież nie możemy ulec złudzeniu, że związki w ostatnim czasie nie mają szans na przetrwanie, na bycie w zdrowiu i chorobie, aż do śmierci. Są przecież ci, którzy żyją razem wiele lat, przeszli niejedną burzę, przetrwali kilka kryzysów, ale nadal są razem szczęśliwsi niż kiedykolwiek. Dlaczego tak rzadko o tych parach się mówi?

Macie ochotę na przepis na udane małżeństwo? Potrzebuje one „jedynie” 10 składników.

Realne oczekiwania

Zapamiętaj proszę, że piszemy o „udanych” związkach, a nie doskonałych i to dlatego, że nie ma związków idealnych. Każdy – ale to każdy, przechodzi trudne chwile. Bywamy sobą rozczarowani, zmęczeni, ale jeśli przestaniemy stawiać partnerowi nierealne oczekiwania – wówczas jesteśmy w stanie przetrwać każdą próbę. Nie wymagaj od niego, żeby cię uszczęśliwił, żeby był twoim dopełnieniem, twoim drogowskazem. Tego wszystkiego najpierw oczekuj od siebie.

Właściwa motywacja

Czasami wiążemy się z kimś, bo boimy się samotności, bo obawiamy się, że już nikogo innego nie znajdziemy, że nasz najlepszy czas minął i nie mamy co wybrzydzać. To błąd, trudno na takich pobudkach zbudować trwały związek. Kiedy dwoje ludzi jest razem, bo szczerze się kocha i chcą ze sobą spędzić życie i zrobią wszystko, by być razem – to jest właściwa motywacja.

Dwoje świadomych własnej wartości osób

To kolejny ważny składnik udanego związku, który powinien składać się z dwojga osób, które są dojrzałe, świadome siebie, a ich życiowy sukces nie jest wcale związany z tym, że są mężem i żoną.

Nie uda się być przez lata razem, gdy jedno wspiera się na drugim, gdy tylko jedno jest dawcą.

Uczciwość

Jedną z najgorszych zbrodni przeciwko małżeństwu jest rozmowa o problemach w nim z inną niż partner osobą. Tylko wy jesteście w stanie rozwiązać trwający między wami konflikt, nikt inny.

Uczciwości oznacza między innymi to, że oboje jesteście godni zaufania i otwarci nawet na słowa trudnej prawdy. Tylko tak można przepracować kryzys w związku.

Szacunek

Tak samo ważny, jak jest szacunek. Każda udany związek składa się z dwóch osób, które szanują się nawzajem w każdym obszarze waszego życia – zainteresowaniach, pracy, marzeniach, ambicjach. Możecie się ze sobą w pewnych kwestiach nie zgadzać, ale zawsze musicie się szanować.

Przebaczenie

W każdym związku powinno być miejsce na przebaczenie, bo też w każdym dochodzi do kłótni i konfliktów. Podtrzymywanie urazów, żalów, wzajemnych pretensji nie pozwoli utrzymać waszej relacji w dobrej kondycji na lata. Przebaczenie pozwala wam iść do przodu i nie pozwala, by rany z przeszłości zniszczyły waszą przyszłość.

Przestrzeń

Nie da się być razem non stop, robić wszystkiego wspólnie. Nie na tym polega udany związek, choć często myślimy, że tak właśnie powinno być. Aby być razem przez lata, każdy powinien posiadać własną przestrzeń, w której się realizuje, która daje mu osobistą satysfakcję, uszczęśliwia. Tylko tak jesteśmy nadal dla siebie atrakcyjni i tylko w ten sposób mamy sobie nawzajem nieustannie coś do powiedzenia.

Zmiany

Zmiana są nieuniknione, każdy z nas przez nie przechodzi. Pomimo tego udane małżeństwa nadal się kochają, akceptują i wspierają nawzajem w każdej zmianie, jaką może przynieść im życie. Co więcej – zakochują się na nowo w sobie – trochę innych, odmienionych.

Uważność na małe rzeczy

W małżeństwach małe rzeczy zawsze łączą się z dużymi sprawami. Może to być oczywiście pozytywne lub negatywne, w zależności od tego, co dzieje się w związku. Udane pary zwracają uwagę na te dobre małe rzeczy, jak pomycie naczyń, buziak na dzień dobry, kawa o poranku. Sfokusowanie się na negatywach, nie przynosi niczego budującego dla związku.

Seks

Jasne, że jego częstotliwość zależy od związku. Jedni kochają się codziennie, inni trzy razy w tygodniu, a jeszcze inni kilka razy w miesiącu. I to jest okej, jeśli obojgu wam odpowiada. Nie powinniśmy jednak zapominać o jednej rzeczy – seks nie jest sposobem na rozwiązanie problemu, nie da się przez łóżko rozwiązać napięć i konfliktów, choć bardzo chcielibyśmy wierzyć, że tak właśnie jest.

10 składników. Tyle wystarczy, by być ze sobą przez lata i za jakiś czas, kto wie – może świętować złote gody?


Macierzyństwo

Karp w galarecie na wigilijny stół. Jak przygotować to danie na 3 sposoby?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 listopada 2020
Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki
Fot. iStock

Karp w galarecie to świąteczne danie, nierozerwalnie kojarzące się z Wigilią. Ma tylu samo zwolenników, jak i przeciwników, którym trudno przekonać się do smaku tej potrawy. Dobrze przyrządzony karp w galarecie może być bardzo smaczny, warto więc sięgnąć po sprawdzone przepisy na wigilijną rybę w galarecie.

Karp w galarecie nie jest tradycją tak głęboko zakorzenioną, jak większości z nas się to wydaje. Ryba ta pojawiła się na stołach Polaków, jako wigilijne danie, dopiero w czasie trwania PRLu. W dawnych czasach na polskich stołach — tych nieco bardziej zamożnych — królowały sandacze, szczupaki, natomiast karp był daniem pobocznym, bardziej kojarzonym z żydowską kuchnią. Po wojnie tani karp, łatwy do pozyskania, stał się nieco z konieczności rybą wiodącą prym na świątecznym stole. Nie dyskutując już z tradycją i historią, warto dać karpiowi szansę i przyrządzić go wg jednego z poniższych przepisów.

Karp w galarecie — przepis babci

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Fot. iStock

Karp w galarecie — składniki:

  • 1 karp królewski
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • korzeń pietruszki
  • rosołowa kostka warzywna
  • liść laurowy
  • pieprz mielony
  • sól
  • żelatyna
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. Rybę pozbaw łusek i wnętrzności, przekrój wzdłuż na pół, i następnie pokrój na 2,5 cm kawałki. Głowę i ogon odłóż na wywar.
  2. W garnku przygotuj wywar z głowy i ogona karpia, włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej. Następnie umyte kawałki karpia dodaj  do wywaru (powinny być zanurzone w całości). Gotuj je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, uważając, by ryba się nie rozgotowała.
  3. Ugotowane kawałki wyjmij delikatnie  przy pomocy łyżki  cedzakowej i ułóż na głębszym półmisku.
  4. Z wywaru wyjmij marchew i pokrój na plastry, udekoruj ugotowanego karpia na półmisku, natkę pietruszki poszatkuj i obsyp rybę.
  5. Wywar odcedź przez gęste sitko, dodaj do gorącego wywaru żelatynę (proporcje na opakowaniu), dokładnie zamieszaj przy pomocy rózgi kuchennej, aż żelatyna się rozpuści i zalej rybę. Po wystygnięciu wywaru wstaw go do lodówki, aby stężał.

Faszerowany karp w galarecie — przepis

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Fot. iStock

Faszerowany karp w galarecie — składniki:

  • karp (ok. 2 kg)
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • korzeń pietruszki
  • rosołowa kostka warzywna
  • liść laurowy
  • pieprz mielony
  • sól
  • kilka suszonych grzybów
  • 20 g żelatyny na 1 litr wywaru

Na farsz:

  • 70 dag dowolnych mrożonych filetów rybnych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu vegeta

Przygotowanie: 

  1. Karpia oczyść z łusek, usuń płetwy i głowę. Wypatrosz z wnętrzności. Mięso umyj, oddziel od skóry ostrym nożem tak, by jej nie uszkodzić — posłuży do faszerowania.
  2. Z podanych składników, głowy i ogona karpia, ugotuj bulion. Włóż do niego wyjęte z karpia mięso. Gdy mięso ryby będzie białe, usuń z niego ości.
  3. W międzyczasie filety rybne rozmróź. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je wraz z grzybami z wywaru. Do ugotowanych grzybów i warzyw dołóż rozmrożone i odciśnięte filety i zeszkloną cebulę — wszystko razem przepuść przez maszynkę. Dodaj bułkę tartą i jajko. Wyrób na jednolitą masę i dopraw do smaku.
  5. Powstały farsz wciśnij w skórę karpia.
  6. Do brytfanki wlej przecedzony bulion. Przygotowanego karpia włóż do rękawa foliowego, podlej bulionem i zwiąż końce. Gotuj ok.
    20 minut, odwróć rękaw i gotuj kolejne 20 minut na średnim ogniu.
  7. Karpia wyjmij z bulionu i ułóż na półmisku. Dekoruj marchewką i grzybami z wywaru. Resztę gorącego bulionu dobrze wymieszaj z żelatyną i dokładnie wymieszaj (proporcje na opakowaniu) dopraw, przecedź i zalej rybę. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Karp w galarecie (tymbaliki) — przepis

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Fot. iStock

Karp w galarecie (tymbaliki) — składniki:

  • 450 g fileta z karpia
  • 2 marchewki
  • groszek konserwowy — ilość wg uznania
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. W garnku przygotuj wywar z włoszczyzny, przypraw, soli i pieprzu. Następnie umyte filety karpia dodaj do wywaru (powinny być zanurzone w całości). Gotuj je 10-15 minut na bardzo wolnym ogniu, uważając, by ryba się nie rozgotowała. Gdy mięso stanie się białe, wyjmij je z garnka i obierz ze skóry. Warzywa i przyprawy usuń z wywaru, marchew odłóż do wykorzystania.
  2. Gorący wywar połącz z żelatyną i dokładnie wymieszaj (proporcje na opakowaniu). Nie gotuj!
  3. Do małych filiżanek nałóż kawałki ryby i marchew z groszkiem konserwowym, dodaj poszatkowaną natkę pietruszki. Zalej wywarem z żelatyną i wystudź. Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

„My, samotne matki mamy przerąbane. A państwo ma nas gdzieś”

5. miesiąc życia dziecka

Zdalne przedszkole w domu – czy jest możliwe?